Superman Vs. Muhammad Ali

Float like a butterfly, sting (the Man of Steel) like a bee!

Ιστορία

Μια εξωγήινη γαλαξιακή αυτοκρατορία έχει βάλει στόχο τη Γη. Οι άνθρωποι, σύμφωνα με τη γνώμη του Αυτοκράτορα Rat’ Lar, είναι ένα μοχθηρό είδος που κάνουν κακό ο ένας στον άλλο, ίσως το πιο επικίνδυνο γένος στον γαλαξία. Επειδή, λοιπόν, μπορεί στο μέλλον να αποτελέσουν απειλή για την Αυτοκρατορία των Scrubb, πρέπει να αφανιστούν. Υπάρχει, ωστόσο, μια εναλλακτική. Να μονομαχήσει ο πρωταθλητής των Scrubb με τον εκλεκτό της Γης σε έναν αγώνα πυγμαχίας. Δεδομένου ότι οι Scrubb θεωρούν βέβαιη τη νίκη του πρωταθλητή τους, με τον τρόπο αυτό οι γήινοι θα πάρουν ένα μάθημα για το πόσο κατώτεροι είναι κι έτσι δεν θα τολμήσουν να υψώσουν ανάστημα στο μέλλον. Ο Muhammad Ali, παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην πυγμαχία και ο Superman, παγκόσμιος… υπεράνθρωπος, είναι οι δυο βασικοί διεκδικητές του τίτλου του αντιπροσώπου του πλανήτη, σε αυτόν τον αγώνα για την επιβίωση. Ωστόσο, ο αυτοκράτορας Rat’Lar επιτάσσει οι δυο τους να μονομαχήσουν σε έναν προκριματικό αγώνα, όπου ο νικητής θα αντιμετωπίσει τον δικό του πρωταθλητή. Φυσικά, η μάχη θα γίνει στην πατρίδα των Scrubb, τον πλανήτη Bodace, του οποίου ο κόκκινος ήλιος θα αποστερήσει από τον Superman τις υπερδυνάμεις του και θα παλέψει ως ίσος προς ίσο με τον Ali. Εννοείται ότι δεν έχουν δικαίωμα να αρνηθούν, καθώς αν το κάνουν, η αρμάδα των Scrubb, που έχει περικυκλώσει τη Γη, θα ανοίξει πυρ και θα κάνει σκόνη τον πλανήτη.

Οι δύο μονομάχοι έχουν 24 ώρες να προετοιμαστούν. Ο Superman αποφασίζει να κλέψει λίγο χρόνο. Έτσι, πηγαίνει με τον Ali στο fortress of solitude και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που διαθέτει, μεταφέρονται σε μια άλλη διάσταση, όπου οι 24 ώρες θα περάσουν ως δύο μήνες. Με τον τρόπο αυτό, ο παγκόσμιος πρωταθλητής διδάσκει στον άσχετο Superman τα μυστικά της πυγμαχίας. Όμως, ο Rat’Lar ανακαλύπτει την κομπίνα και επισπεύδει τον αγώνα.

Στο ματς που καλύπτεται από τη διαγαλαξιακή τηλεόραση και παρακολουθεί το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κοινό από ποτέ, o Superman βγαίνει knock out από τον Ali και μεταφέρεται εσπευσμένα στη Γη. Στον τελικό, ο Ali θα αντιμετωπίσει τον τερατώδη Hun’ Ya και διαιτητής θα είναι η ίδια η Αθηνά Παλλάδα! Ενώ ο Ali σφυροκοπείται από τον εξωγήινο πρωταθλητή, ο Superman έχει συνέλθει και προσπαθεί να μποϊκοτάρει τα κρυφά σχέδια του Αυτοκράτορα, ο οποίος επιθυμεί να καταστρέψει τη Γη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αγώνα.


Η αλαζονική φύση του παρανοϊκού μονάρχη δεν αργεί να εκδηλωθεί, όταν ο Ali νικάει κατά κράτος τον Hun’ Ya. Τότε είναι που ο δεύτερος μαχητής για τη Γη, ο Superman, κάνει το δικό του παιχνίδι στο διάστημα, προκειμένου να προστατέψει τον πλανήτη. Όμως, εν τέλει, η νίκη έρχεται όταν οι ίδιοι οι Scrubbs στρέφονται κατά του μονάρχη τους, μη ανεχόμενοι τον εξευτελισμό τους από το unfair play του αυτοκράτορα.

Στο τέλος, οι παγκόσμιες αξίες της ευγενούς άμιλλας υπερτερούν και οι Scrubbs, με πρώτο απ’ όλους τον πρωταθλητή τους, αποδίδουν σεβασμό στους αστρικούς γείτονές τους, τους γήινους. Στον επίλογο, Ali και Superman κουβεντιάζουν για την εμπειρία τους, ενώ ο Ali αποκαλύπτει στον υπερήρωα ότι έχει αντιληφθεί και τη μυστική του ταυτότητα.

Τι Μας Άρεσε

Η συγκεκριμένη δουλειά των Dennis O’ Neil και Neal Adams, ο οποίος διασκεύασε την ιστορία και σχεδίασε το comic είναι εξαιρετική. Μέσα στις σελίδες του τεύχους εξυμνούνται τα χαρίσματα των δυο βασικών ηρώων, του φανταστικού χαρακτήρα, που είναι γρηγορότερος από μια σφαίρα και δυνατότερος από μια ατμομηχανή και ονομάζεται Superman και του σπουδαιότερου πυγμάχου, που χειροπέδησε την αστραπή και έβαλε φυλακή τον κεραυνό και ονομαζόταν Muhammad Ali.

Η ιστορία έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδείξει πτυχές της ζωής του superstar Ali. Από τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο προκαλούσε του αντιπάλους και έπαιζε με το μυαλό τους, μέχρι τις ακραίες εφαρμογές τις τέχνης του, όπως το rope a dope, όλα εμπεριέχονται μέσα σε αυτήν την ιστορία.

Η επιλογή της συνάντησης αυτών των χαρακτήρων δεν ήταν εντελώς τυχαία ή κάποιο πάντρεμα της εμπορικότητας με τη δημοφιλία τους. Ο Ali και ο Superman, εκτός από τη δύναμη έχουν κοινό στοιχείο την ανυποχώρητη μαχητικότητα για τα ιδανικά τους, την προστασία των αδύναμων, αλλά και τους παράλληλους βίους τους. Ο εξωγήινος υπερήρωας έχει αφήσει πίσω του το κρυπτωνιανό όνομα, όμως δεν ξεχνά την καταγωγή του γιατί τον κάνει ξεχωριστό και επιλέγει να έχει μια ζωή, όπως αυτός τη θέλει. Ο πυγμάχος από το Κεντάκι, άφησε πίσω το όνομα που τον συνέδεε με την καταγωγή του και χωρίς να ξεχνά, ή να τον αφήνουν να ξεχάσει, από που προέρχεται, έδωσε με τη ζωή του παραδείγματα μαχητικότητας, τόσο μέσα όσο και έξω από το ρινγκ. Αυτή η αβίαστη αντιπαραβολή είναι που κάνει το comic να υπερέχει.


Μια ιστορία που βρίθει σημειολογικών αναφορών εκ των οποίων αν ξεχώριζα μια, θα ήταν η νίκη του Ali επί του πρωταθλητή των Scrubb μπροστά στα μάτια του δικτάτορα και η αντίδραση αυτού στην ήττα. Δεν μπορεί να μην ανατρέξει το μυαλό μας στην νίκη του Jesse Owens στους Ολυμπιακούς του 1936 στο Βερολίνο, μπροστά στα μάτια του Χίτλερ και την αντίδραση του Ναζί ηγέτη, που αποχώρησε από το Ολυμπιακό στάδιο για να μην τον συγχαρεί (αν και αυτή η ιστορία μπορεί να μην είχε συμβεί ακριβώς έτσι τελικά). Αυτού του είδους οι αναφορές κάνουν την ιστορία πιο ενδιαφέρουσα, καθώς συνδέουν με τρόπο άλλοτε άμεσο και άλλοτε έμμεσο, τις βαθείς κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες του Muhammad Ali.

Αναφορικά με το artwork, η δουλειά του Adams είναι εφάμιλλη της αναμέτρησης των δυο τιτάνων. Η απόδοση της μάχης, τα εκπληκτικά μονοσέλιδα ή τα πληθωρικά δισέλιδα, καθώς και η πιστή απόδοση των εκφράσεων του Ali, είναι στα εξέχοντα σημεία του comic.

Εννοείται δε, ότι εντυπωσιάζει το φοβερό αυτό εξώφυλλο, με το έξυπνο παιχνίδι αναγνώρισης των προσωπικοτήτων που βρίσκονται στο κοινό. Το cover φιλοξενεί περσόνες της πολιτικής, της showbiz, του αθλητισμού, των τεχνών και φυσικά χαρακτήρες της DC. Ο Pele, η Cher, ο Christopher Reeve κάθονται μαζί με τον Batman και τον Green Arrow. Mάλιστα, στην πρώτη σελίδα του τεύχους υπάρχει και σχετικός κατάλογος με παραπομπή στα πρόσωπα. Οι Beatles είναι οι μόνοι που δεν έχουν νούμερο για αναγνώριση, ίσως γιατί το 1978 ήταν πασίγνωστοι.

Τι Μας Ενόχλησε

Είναι αλήθεια πως η ιδέα για την αφορμή της αναμέτρησης των δυο ηρώων είναι κάπως ρηχή, ενώ και η παρουσίαση του χαρακτήρα του εξωγήινου αυτοκράτορα φτάνει στα όρια της μανιχαϊστικής καρικατούρας του villain. Ο Emperor Rat’Lar παρουσιάζεται ως μνησίκακος, μανιακός και αδικαιολόγητα εμπαθής. Η προσέγγισή του δεν είναι απίθανη και ανύπαρκτη στην ανθρώπινη συνθήκη, ωστόσο δεν εισφέρεται κανένα στοιχείο που να παρουσιάζει μια, έστω μικρή, λογική της εμμονής του αυτοκράτορα στην καταστροφή της Γης, πέραν των προφάσεων. Εν ολίγοις, ο χαρακτήρας δεν έχει υπόβαθρο. Αν εξετάσουμε αντικειμενικά την ιστορία, μπορούμε να καταλάβουμε ότι αυτό είναι μέρος της προσπάθειας ανάδειξης των αρετών των ηρώων, της ενσυναίσθησης και των αξιών του ανθρωπισμού εν γένει, αλλά δεν παύει η παρουσίαση αυτή να αποτελεί μια εύκολη σεναριακή λύση.


Συνολική Εκτίμηση

Στην πραγματικότητα, το comic αυτό δεν είναι μια ιστορία για τον Superman. Ίσως να μην είναι ούτε μια ιστορία για τον Μuhammad Ali, δεδομένου κιόλας ότι η ειρωνεία της μοίρας τα έφερε έτσι ώστε την Άνοιξη του 1978 που κυκλοφόρησε το τεύχος, ο Ali είχε πρόσκαιρα χάσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Στην ουσία, είναι ένα αφιέρωμα στην έννοια του ήρωα. Ο χάρτινος υπερήρωας και ο άνθρωπος που έμοιασε όσο κανείς στην έννοια του φανταστικού υπερανθρώπου, ήταν οι κατάλληλοι χαρακτήρες για να αποδοθεί μια ιστορία που εμπνέει. Ο Ali δεν ήταν απλά μια λαμπερή αθλητική προσωπικότητα. Ήταν ο greatest μέσα και έξω από την παλαίστρα. Πέταξε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο ποτάμι γιατί δεν τον σέβονταν ως άνθρωπο.

Άλλαξε το “όνομα σκλάβου” στο όνομα που επέλεξε ο ίδιος ως ελεύθερος άνθρωπος. Αρνήθηκε να πολεμήσει στο Βιετνάμ, γιατί “κανένας βιετκόνγκ δεν τον αποκάλεσε ποτέ αράπη”. Στερήθηκε τους τίτλους του και το άθλημά του για τα πιστεύω του και επανήλθε για να τα κερδίσει ξανά και ξανά. Παρά την επιθετικότητα που έβγαζε στο ρινγκ, αλλά και την αλαζονεία του απέναντι στους αντιπάλους, έδειχνε πάντα ότι δεν ξεχνά πώς είναι να είσαι στη δύσκολη πλευρά της ιστορίας. Ένας ξένος και διαφορετικός που διεκδικεί τη θέση του στον κόσμο. Ο Superman με σάρκα και οστά! Ο,τι πραγματεύεται το υπερηρωικό genre, λοιπόν, θα μπορούσε να είναι απλά και μόνο η ζωή του Ali. Το comic αυτό είναι ένας παραλληλισμός των των δυο χαρακτήρων και μια υπενθύμιση ότι οι ήρωες δεν είναι μόνο ιδεατές εικόνες σε σελίδες χρωματιστών περιοδικών, αλλά, καμιά φορά, τα φανταστικά αυτά πλάσματα μπορεί να υπάρχουν και στον κόσμο μας.

Παράλληλες Προτάσεις

Η κοινή δουλειά των δυο δημιουργών στο GREEN LANTERN/GREEN ARROW και στο BATMAN, αλλά και η δουλειά του Dennis O’ Neil στο THE SHADOW και στο ΤΗΕ QUESTION. Επίσης το ΤΗΕ ΒOXER του Reinhard Kleist, που αφηγείται την ιστορία ενός κρατούμενου σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου επέζησε συμμετέχοντας σε αγώνες πυγμαχίας, στους οποίους μόνο ο νικητής ζούσε για να ξαναπαίξει.