Μα το iPhone μου δε μυρίζει!

Όντας λάτρης των παραδοσιακών μεθόδων ανάγνωσης και της μυρωδιάς του χαρτιού, ο αθεράπευτος ρομαντισμός μου δέχθηκε πρόσφατα ακόμη ένα πλήγμα, εξαιτίας της ανακοίνωσης πως η Apple ξεκινά τη διάθεση τίτλων comics μέσω της iVerse Comics και του iPhone της. Η iVerse έχει έτοιμο όχι μόνο το λογισμικό και το online store της, αλλά και τους πρώτους τίτλους (ανάμεσα σε αυτούς, comics της Image, της Antarctic Press και της IDW) και ήδη έχει κάνει πραγματικότητα ένα από τα οράματα του Scott McCloud στο Reinventing Comics. Από το χαρτί στον υπολογιστή και από τον υπολογιστή στο κινητό, τα comics αποκτούν ένα σωρό νέα formats.

Τα comics που πωλούνται μέσω του iVerse έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία, προκειμένου να εμφανίζονται σε κατάλληλο μέγεθος και ανάλυση στην οθόνη του κινητού αλλά και για να χωριστούν σε κεφάλαια που δε θα ξεπερνούν το maximum capacity των 10ΜΒ. Tα graphic novels θα χωριστούν σε μικρότερα κομμάτια και οι “σελίδες” θα γυρίζουν με την αφή και εφέ ξεφυλλίσματος. Επιπλέον, η τιμή του κάθε issue δεν πρόκειται να ξεπερνά τα 0,99 δολάρια.

Όλα καλά, λοιπόν! Ακριβώς σαν παραδοσιακό comic και φθηνότερο. Άσε που δε χρειάζεται κουβάλημα και στρίμωγμα σε ήδη γεμάτες κούτες.

Και η μυρωδιά του χαρτιού; Το άγχος να μην τσακίσουν οι γωνίες; Οι διαφορές από χαρτί σε χαρτί; Οι πρόχειροι σελιδοδείκτες που βρίσκονται σε κάθε σελίδα; Έχω την εντύπωση ότι μια μέρα, κάποιοι από εμάς, ως άλλοι τυπάδες με κοτσίδα, φαλάκρα και δερμάτινο μπουφάν θα ψάχνουμε στα comic shops τα “βινύλια” των comics, ανάμεσα σε χιλιάδες ψηφιακά υποκατάστατα. Και όταν θα βρίσκουμε ένα, θα το μυρίζουμε και θα το χαϊδεύουμε, μέχρι κάποιο πιτσιρίκι να βάλει τα κλάματα και να μας διώξουν…

Αν, πάντως, η συγκεκριμένη τεχνολογία σας ενδιαφέρει, έστω και για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, μπορείτε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες στο CBR, το οποίο φιλοξενεί συνέντευξη του developer του iVerse, Michael Murphey.