S.S. ASTRO – ASASHIO SOGO TEACHERS ROOM #1

S.S. ASTRO – ASASHIO SOGO TEACHERS ROOM #1
Writer/Artist: Negi Banno
Yen Press

Αναρωτηθήκατε ποτέ, την εποχή που πηγαίνατε ακόμη σχολείο, ποιοι πραγματικά ήταν οι καθηγητές σας; Τι ενδιαφέροντα είχαν πέρα από το αντικείμενο της διδασκαλίας, ποιες ήταν οι ένοχες απολαύσεις τους, η οικογενειακή ζωή και τα όνειρά τους;

Το S.S. ASTRO ανοίγει την πόρτα που χωρίζει τους σχολικούς διαδρόμους από το γραφείο των καθηγητών και μας ξεναγεί στην “άλλη” πλευρά. Κεντρικές ηρωίδες, τέσσερις γυναίκες από το προσωπικό του σχολείου: η Izumi Maki, καθηγήτρια γυμναστικής, ασύλληπτα αδέξια και υπναρού, η Setsuna Arai, γιατρός του σχολείου με ιδιαίτερη αγάπη στο αίμα (και στους τραυματίες, σε βαθμό σαδισμού), η Yuko Nagumo, καθηγήτρια Ιαπωνικής γλώσσας και κουλτούρας με αστείρευτη λαιμαργία, και η Kaname Karasuna, καθηγήτρια ξένων γλωσσών και λεσβία.

Καθημερινές καταστάσεις, μέσα και έξω από την τάξη, είναι το βασικό σενάριο του κωμικού αυτού 4-koma (ιαπωνικό comic strip). Το οποίο θα μπορούσε να προκαλεί όντως γέλια και όχι μόνο μερικά διάσπαρτα χαμογελάκια στον αναγνώστη, αν ήταν λίγο πιο ευφυές. Σοβαρά, ξαναδιαβάστε τα χαρακτηριστικά των ηρωίδων. Μέσα σε 120 σελίδες, δεν έχουμε αντιληφθεί τίποτε άλλο εκτός από αυτές τις ιδιότητες! Δεν έχει υπάρξει καμία περαιτέρω ανάπτυξή τους, ή έστω κάποιο ιστορικό σχετικά με αυτές τις ιδιότητες. Μια γυμνάστρια που σκοτώνεται στο ίσιωμα, μια γιατρός που θέλει να της έρχονται άρρωστοι και χτυπημένοι, μια χαριτωμένη καταβόθρα και η λεσβία. That’s all folks. Καμία εξέλιξη. Οι μαθητές τους είναι, κυριολεκτικά, άφαντοι στις σελίδες του S.S. ASTRO και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες, λίγο πάνω από το μηδέν. Και τα αστεία; Ναι, OK, υπάρχουν, ανά στιγμές, μερικά καλά, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι σε πολύ μέτριο επίπεδο.

Το σχέδιο δεν βοηθά και πολύ την κατάσταση, καθώς οι ηρωίδες μοιάζουν, σε πολλές φάσεις, μεταξύ τους, κάτι που, προφανώς, μπερδεύει τον αναγνώστη και δεν προσφέρει παραπάνω στο κωμικό στοιχείο, όπως συμβαίνει συχνά σε άλλα 4-koma.

Η επιρροή από το AZUMANGA DAIOH είναι προφανής, αλλά το S.S. ASTRO, όχι μόνο δεν συγκρίνεται με το λατρεμένο αυτό manga, αλλά ούτε καν κατορθώνει να γεμίσει το κενό “το AZUMANGA DAIOH τελείωσε, η ADV δεν βγάζει νέο YOTSUBA&!, και το σύνδρομο στέρησης έχει χτυπήσει κόκκινο”.
Αποτελεί, τελικά, ένα ελαφρώς ψυχαγωγικό ανάγνωσμα, αλλά νομίζω ότι κυκλοφορούν πολύ καλύτερα 4-koma εκεί έξω, όπως το SHOULDER-A-COFFIN KURO, που θα σας συμβούλευα να τα προτιμήσετε αν σας ενδιαφέρει το είδος.

Τα production values της Yen, πάντως, είναι, για ακόμη μία φορά, σε υψηλό επίπεδο, με έγχρωμα pin-ups, σημειώσεις πάνω στη μετάφραση και τις ιαπωνικές λέξεις που υπάρχουν στο κείμενο, καθώς και preview ενός comic που μοιάζει μάλλον κακό…