Did You Know… The Space Giants [Magma Taishi]?

Βρε, ξαναματακαλώς τους. Κρατήθηκα, μέτρησα προβατάκια, χάραξα τα χέρια μου και τα τρύπησα με πυρωμένες καρφίτσες, αλλά του κάκου: έχω την ανάγκη του geek εγκυκλοπαιδιστή, του αρχαιολόγου βρε αδερφέ! Έτσι, με τον κίνδυνο να με μαστιγώσουν οι Herren Editors, λέω να ξεκινήσω μια (μη περιοδική και τελείως απρόβλεπτη) σειρά από «αμυδρώς γνωστά γεγονότα» (little known facts) από την αγαπημένη (μου/μας/σας) – διαλέχτε και πάρτε) ιαπωνική κουλτούρα, πάντοτε βέβαια σχετιζόμενη με τα anime και τα manga.

Σήμερα λοιπόν θα σας μεταφέρω κάτι πάνω στο οποίο έπεσα εντελώς τυχαία, στη διάρκεια μιας άλλης αναζήτησης: την ιστορική σημασία ενός από τους – ενδεχομένως όχι τόσο διάσημους στη Δύση – χαρακτήρες του Osamu Tezuka, του Ambassador Magma (Magma Taishi στο πρωτότυπο).

Το MAGMA TAISHI ήταν ένα manga που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο SHOUNEN GAHO MAGAZINE, της SHOUNEN GAHOSHA, το 1965. Το manga είχε επί συνόλου τρία story arcs, τα: The Fake People (Ningen Modoki), Black Garon και Cyclops. Η πρώτη ιστορία, θεωρούμενη μακράν η πιο επιτυχημένη από τις τρεις, εξιστορούσε πώς ο κακός εξωγήινος Goa έστειλε το σπίτι του δημοσιογράφου Atsushi Murakami στην εποχή των δεινοσαύρων και έπειτα ξανά στο παρόν, ως επίδειξη δύναμης, με στόχο να ανακοινώσει ο Atsushi στους γήινους ότι πλέον ο εξωγήινος θα ήταν ο απόλυτος άρχων τους. Έπειτα, ο γιος του Atsushi, Mamoru, δέχεται την επίσκεψη ενός γιγάντιου ρομπότ, ονόματι Magma, ο οποίος τον πάει στον Earth, τον επιστήμονα που έφτιαξε τη Γη (!). Εκεί γνωρίζει τα άλλα δύο ρομπότ της οικογένειας, την Mol και τον Gam. Ο Magma, με την πρόθεση να πολεμήσει τον Goa, δίνει στο αγόρι μια σφυρίχτρα, η οποία θα καλέσει τα ρομπότ κοντά του όποτε βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η ιστορία κανονικά ήταν να τελειώσει εκεί, αλλά τα επόμενα δύο, λιγότερο επιτυχημένα κεφάλαια, γράφτηκαν για να συνοδέψουν την τηλεοπτική σειρά: την πρώτη, ιστορικά, έγχρωμη εβδομαδιαία σειρά στην ιαπωνική τηλεόραση. Όπως καταλαβαίνετε εύκολα από τη φωτογραφία, δεν μιλάμε για anime, αλλά για live-action, τύπου ULTRAMAN TAIGA, POWER RANGERS κλπ. Για την ακρίβεια, προηγήθηκε του ULTRAMAN κατά δύο ολόκληρες εβδομάδες, άλλο που ποτέ δεν έγινε τόσο μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, η P-Productions του Tomio Sagisu έβγαλε 52 επεισόδια, τα οποία προβάλλονταν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και στην Αμερική, με τον τίτλο “SPACE GIANTS” και πλέον κυκλοφορούν σε DVD (στην Ιαπωνία μόνο).

Το 1992, η Tezuka Productions μαζί με την Bandai Visual έφτιαξαν μια νέα εκδοχή του AMBASSADOR MAGMA, υπό τη μορφή 13 OVA επεισοδίων (OVA: Original Video Animation, γνωστό και ως “Direct to Video” στη Δύση). Τη σειρά σκηνοθέτησε ο Hidehito Ueda (TRANSFORMERS: ARMADA), τα designs έκανε ο Kazuhiko Utagawa (LAST YAMATO, METROPOLIS) και τη φωνή του Goa o Τouru Ohira, ο οποίος είχε παίξει τον ίδιο ρόλο και στο live-action, 26 χρόνια νωρίτερα.

Για (εξαντλητικά) περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να πάτε και εδώ.