PREVIEWS (DEC 08) – PICKS #6

Another day, another PREVIEWS PICKS post! Βλέπετε πόσο σκληρά δουλεύουμε εδώ στο Comicdom; ΔΥστυχώς ή ευτυχώς, είναι το τελευταίο για αυτό το μήνα…

ADVENTURE COMICS #0 – DC Comics (p74).Ένα ακόμη reprint του θρυλικού τεύχους ADVENTURE COMICS #247, που περιλαμβάνει την πρώτη εμφάνιση της Legion Of Super Heroes. Μια ιστορία από τις απαρχές του Silver Age της DC, όταν τα υπερηρωικά comics απευθύνονταν κυρίως σε παιδιά, και οι ιστορίες διακρίνονταν από μια γοητευτική αθωότητα.

Όταν οι αναγνώστες ήταν διατεθειμένοι να κάνουν “suspend their disbelief” και να πιστέψουν σε ιπτάμενους ανθρώπους, shape-shifters που μπορούν να αλλάξουν τη μια στιγμή σε μύγα και την άλλη σε μαμούθ, μαγικά λυχνάρια, ανθρώπους που κάνουν το γύρο της γης μέσα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο…

Και όλα αυτά χωρίς να απαιτούνται λογικοφανείς και “επιστημονικά βάσιμες” εξηγήσεις, δαιδαλώδη plots, ή ρεαλιστικές συνδέσεις με την πραγματικότητα.

Με λίγα λόγια, μια ιστορία από την εποχή που τα υπερηρωικά comics ήταν όπως έπρεπε να είναι. Μια ιστορία την οποία προσωπικά έχω σε τουλάχιστον 10 διαφορετικά formats (του αυθεντικού τεύχους συμπεριλαμβανομένου), αλλά θα αγοράσω μια ακόμη φορά – γιατί έτσι πρέπει!

MOME SPRING 2009 – Fantagraphics Books (p267). Δεν μπορώ να πω πως είμαι “fan” του MOME. Σε γενικές γραμμές, η avant garde ανθολογία της Fantagraphics, συνήθως, με αφήνει με ανάμικτα συναισθήματα, καθώς είναι ελάχιστες οι φορές που βρίσκω τις πραγματικά καλές (ή έστω ενδιαφέρουσες) δουλειές που περιλαμβάνονται σε κάθε volume, να είναι περισσότερες από τις μέτριες, κακές ή απλά αδιάφορες.Επιπλέον, οι συνεντέυξεις που παίρνει ο Gary Groth από τους δημιουργούς είναι απλά βαρετές (προσωπικά, δεν νομίζω πως κατάφερα να διαβάσω καμία ολόκληρη).

Παρ’ όλα αυτά,  το MOME παραμένει ένα ενδιαφέρον training ground για νέους, ανερχόμενους δημιουργούς (ένα από τα ελάχιστα που απομένουν) και αξίζει να το διαβάζει κανείς, ακόμη και μόνο για να παρακολουθεί την πρόοδο αυτών που μπορεί, μετά από λίγα χρόνια, να είναι οι αυριανοί Chris Ware και Dan Clowes.

WHATMEN – IDW (p277). Αν και, συνήθως, δεν καίγομαι ιδιαίτερα για τις κάθε λογής παρωδίες υπερηρωικών comics (βασικός λόγος για αυτό είναι πως πιστεύω ότι πολλά “straight” υπερηρωικά comics τα καταφέρνουν μια χαρά να γελοιοποιούν το genre από μόνα τους), για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, το συγκεκριμένο μου έχει τραβήξει την προσοχή.

Ίσως να φταίει πως μου έχει σπάσει τα νεύρα το overblown hype του επερχόμενου κινηματογραφικού WATCHMEN. (Σύμφωνα με πληροφορίες, το WIZARD αναρωτιέται “αν ο Zack Snyder έχει δημιουργήσει το CITIZEN KANE των comics” – What the fuck?!?) Ίσως να φταίει το soft spot που έχω για τον προπέρσινο καλεσμένο μας στο Comicdom Con, Scott Lobdell. Ίσως, πάλι, να έχει να κάνει με τη σχετική “ξηρασία” που επικρατεί στο PREVIEWS αυτού του μήνα. Όπως και να ‘χει, είπα να το κάνω το ατόπημα…

Σας υπόσχομαι, πάντως, πως αν αποδειχτεί πως το comicsάκι είναι μαλακία, θα του γράψω ένα review-ξέσκισμα και θα κάνω και τις προβλεπόμενες μετάνοιες στους θεούς της 9ης Τέχνης.

SUNDAYS WITH WALT AND SKEEZIX – Sunday Press Books (p305). Όταν μιλάμε για το GASOLINE ALLEY του Frank King, τα λόγια μοιάζουν περιττά και ενδεχομένως ανεπαρκή. Ένα strip που έχει τη μαγική ικανότητα να μεταφέρει τους αναγνώστες σε μια άγνωστη και, εν πολλοίς, ξεχασμένη εποχή, με άψογο, ευθύ storytelling και αξιαγάπητους χαρακτήρες.

Αυτά, όμως, ισχύουν για το daily strip, το οποίο κυκλοφορεί σε πανέμορφες, πολυτελείς εκδόσεις από τη Drawn & Quarterly. Εδώ μιλάμε για το Sunday strip, οπότε, φίλοι αναγνώστες, σε όλα όσα προανέφερα, μπορείτε να προσθέσετε το υπέροχο artwork, τα γεμάτα φαντασία layouts και το “out of this world” coloring. Κοινώς, δεν μιλάμε για comic, αλλά για εμπειρία!

Με αφορμή την αναπροσαρμογή της τιμής ($65, από $100, που ήταν αρχικά!), καλώ όλους τους πραγματικούς φίλους των comics, να κάνουν ένα άψογο δώρο στον εαυτό τους. Δεν θα το μετανιώσετε!

THE BIG SKINNY: HOW I CHANGED MY FATTITUDE – Villard Books (p322). Chances are, πως το 99% των επισκεπτών αυτού του blog (και αναγνωστών αυτού του κειμένου) δεν έχουν ιδέα ποιά είναι η Carol Lay. Allow me to elaborate…

Η Carol Lay είναι μια από τις κορυφαίες γυναίκες δημιουργούς comics, με μια καριέρα σχεδόν τριάντα ετών.

Η Carol Lay είναι δημιουργός μερικών από τα πιο αστεία strips που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ.

Η Carol Lay ήταν παχουλή… Και μετά αποφάσισε να αδυνατίσει… Και τα κατάφερε… Και όλο αυτό το έκανε comic.

Αν δεν σας έπεισα μέχρι τώρα, you’re hopeless!