Σπάει το φράγμα των $3.00;

“Δεν είναι κατάσταση αυτή, κυρίες και κύριοι. Οι μεγάλες εταιρίες των comics ετοιμάζουν κι άλλες αυξήσεις, αδιαφορώντας για τον καταναλωτή, ο οποίος θα αναγκαστεί να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι, προκειμένου να βάλει στο καλάθι του τους άκρως απαραίτητους superhero τίτλους!”

Μπα, δε θα το ξεκινήσω έτσι, παρόλο που μια τέτοια εισαγωγή θα τραβούσε περισσότερο το ενδιαφέρον. Για να ξαναπροσπαθήσω:

Μια προσεκτική ματιά στα solicitations της Marvel των τελευταίων μηνών, αλλά και μια συγκριτική εξέταση με τα comics της των περασμένων δείχνει κάτι αρκετά ανησυχητικό. Οι τιμές των μηνιαίων τίτλων (και μιλάμε για comics 32 σελίδων και κανονικού μεγέθους) ξεκινούν να σπάνε το φράγμα των 3 δολαρίων. Η αρχή έγινε πριν από μερικούς μήνες, όταν η Marvel ξεκίνησε να παρουσιάζει νέους τίτλους που δε σχετίζονται με το Marvel Universe (Spider-Man, Avengers, X-titles κτλ).

Νέα mini series, όπως το THE STAND, είχαν την τιμή των $3.99 στο cover τους. Αντίστοιχα, ενώ η σειρά των MARVEL ILLUSTRATED (MOBY DICK, THE PICTURE OF DORIAN GRAY) ξεκίνησε με τιμή $2,99, οι νέοι τίτλοι της (THE WONDERFUL WIZARD OF OZ, KIDNAPPED) κοστίζουν πλέον ένα δολάριο παραπάνω.

Την αύξηση για τον ερχόμενο Φεβρουάριο δε γλίτωσαν και κάποιοι από τους πιο εμπορικούς τίτλους της, όπως το HULK, του οποίου το δέκατο issue θα είναι ακριβότερο από τα προηγούμενα. Το ίδιο συμβαίνει και στα series finales των ULTIMATE FANTASTIC FOUR και ULTIMATE X-MEN. Η τιμή τους είναι $3,99.

Το φαινόμενο αυτό της αύξησης τιμών εντείνεται περισσότερο μήνα με το μήνα, καθώς όλο και περισσότεροι (νέοι κυρίως – όπως, για παράδειγμα το DARK AVENGERS #1) τίτλοι έχουν υψηλότερη, κατά 33%, τιμή. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι, τον περασμένο Μάρτιο, για παράδειγμα, ο μόνος τίτλος 32 σελίδων της Marvel που κόστιζε $3,99 ήταν το SPIDER-MAN: WITH GREAT POWER…, κι αυτό, όμως, είχε Cardstock Cover.

Και οι υπόλοιποι μεγάλοι παίκτες; Προς το παρόν, παρόμοια δείγματα αύξησης της τιμής είναι εξαιρετικά σπάνια. Η DC διατηρεί στο ίδιο επίπεδο τις τιμές της, μοιάζοντας να περιμένει παγίωση στις τιμές του μεγάλου ανταγωνιστή της. Κάποιες ελάχιστες νέες σειρές της Dark Horse με τιμή/issue 32 σελίδων στα 3,99 (GIGANTIC, ΜISTER X – CONDEMNED) δεν αφήνουν περιθώρια για ασφαλή συμπεράσματα. Η Image, από την άλλη, ανέκαθεν είχε κάποιους ακριβότερους τίτλους στα $3,50, μα είναι πιθανότερο κι αυτή να αναμένει τη στάση των Marvel και DC για οποιαδήποτε αλλαγή.

Η μοναδική εταιρία που έχει πάρει προς το παρόν σαφή θέση για την τιμολόγηση των comics της κατά το 2009 είναι η Top Cow. Ο εκδότης Filip Sablik διαβεβαίωσε, σε συνέντευξή του στο Newsarama πως οι τιμές των issues της των 32 σελίδων θα παραμείνουν στα $2,99, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009.

Όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη αύξηση θα επικρατήσει στους μηνιαίους τίτλους, με αποτέλεσμα πολλοί να το ξανασκεφτούν πριν παραγγείλουν έναν σκασμό από δαύτους για τους επόμενους μήνες.