THE NEW ADVENTURES OF JESUS: THE SECOND COMING

Writer/Artist: Frank Stack
Fantagraphics Books

g9828Μέρες που είναι, πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τις μικρότητες, τη βία, τα πάθη, τους villains, ακόμη και τους super heroes, αυτούς τους βίαιους τύπους που δεν ανέχονται να γυρίσουν και το άλλο μάγουλο, για χάρη της λύτρωσης ολόκληρου του ανθρώπινου είδους.

Και θα μιλήσουμε, όπως είναι φυσικό, για τον πρωταγωνιστή των ημερών: το Χριστό (ο χαρωπός χοντρούλης θα πρέπει να περιμένει μερικές ημέρες ακόμη…). Ο Big J., ο οποίος έχει δει πολλά δείγματα της 9ης τέχνης να αφιερώνονται στη μεγαλόχαρη πάρτη του, άλλες φορές με επιτυχία και άλλες με παταγώδη αποτυχία (οι πρώτοι τίτλοι της τελευταίας κατηγορίας που μου έρχονται στο μυαλό είναι τα LOADED BIBLE και JESUS HATES ZOMBIES). Tο πιο επιτυχημένο δείγμα, όμως, δεν είναι άλλο από το comic που χαρακτηρίστηκε από πολλούς “το πρώτο underground”.

Ας θυμηθούμε μερικά από τα πρώτα Ευαγγέλια της underground comic Βίβλου. Εν αρχή, λοιπόν, ήταν ο Frank Stack. Ο κύριος αυτός δημιούργησε μια σειρά από strips με πρωταγωνιστή τον Ιησού, ο οποίος επέστρεψε στη Γη για να φέρει ξανά τους απολωλότες στο δρόμο του Θεού. Τα strips αυτά τα είδε ο Gilbert Shelton (THE FABULOUS FURRY FREAK BROTHERS), ο οποίος εκείνη την εποχή (1964) εξέδιδε το fanzine THE. Και ο Shelton είδε ότι αυτά τα strips ήταν καλά. Όχι μόνο καλά – αποτελούσαν τις δημοφιλέστερες σελίδες στο fanzine του και αποφάσισε ότι έπρεπε να κόψει αυτό το κομμάτι από το πλευρό του THE και να το εκδώσει ξεχωριστά. Έτσι γεννήθηκε το μικρό comic THE NEW ADVENTURES OF JESUS, το οποίο εκδόθηκε σε μερικές δεκάδες φωτοτυπημένα αντίτυπα και, αργότερα, ακολουθήθηκε από δύο ακόμη βιβλιαράκια, με τον Ιησού στο στρατό και στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

jesus 1Αρκετά χρόνια μετά, ένα μεγάλο άστρο ξαναέλαμψε πάνω από τη Βηθλεέμ και ήγγικεν η Δευτέρα Παρουσία αυτών των strips. Η Fantagraphics τα συγκέντρωσε σε έναν τόμο το 2006 και προσέθεσε κάποιες ιστορίες που είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, καθώς και προλόγους από τους Robert Crumb και Gilbert Shelton.

Θα ομολογήσω ότι δε γνώριζα ούτε τον Frank Stack, ούτε τη δουλειά του. Ωστόσο, ένα βιβλίο που γράφει στο cover “Introductions by R. Crumb and Gilbert Shelton”, δεν περνάει απαρατήρητο στα μάτια μου.

Και δε ζημιώθηκα στο ελάχιστο. Το THE NEW ADVENTURES OF JESUS είναι γεμάτο από ξεκαρδιστικές και διασκεδαστικές ιστορίες και όχι μόνο. Το χιούμορ του Stack (ο οποίος υπέγραφε τότε ως Foolbert Sturgeon) δεν είναι τόσο βλάσφημο, όσο κοινωνικό και πολιτικό. Ο Ιησούς μπλέκει μονίμως σε περιπέτειες με τις αρχές αλλά και παρασύρεται από διάφορους χίπηδες. Η αθώα ματιά του παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Αμερικής των δεκαετιών εκείνων (ίσως καλύτερα και από τους αγαπημένους μου FREAK BROTHERS) και, επιπλέον, ο Stack δεν κινδυνεύει να καεί στην Κόλαση με τα αστεία του. Τουλάχιστον όχι σήμερα (που ένα από τα “τυπικά” αστεία με τον Χριστό περιλαμβάνει αυνανισμό με τα στίγματά του), καθώς, τότε, ο ίδιος προσπαθούσε να προστατέψει την ακαδημαϊκή καριέρα του, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο στα strips του.

Η έκδοση της Fantagraphics, πάντως, διαθέτει τα πάντα: τις πρώιμες ιστορίες, με την πρώτη εμφάνιση του Χριστού στη Γη, και τα υπόλοιπα strips που αναλώνονται στη Δευτέρα και τις υπόλοιπες Παρουσίες του Ιησού. Το μείγμα συμπληρώνουν μερικοί χίπηδες, πολλοί αστυνομικοί και καθηγητές πανεπιστημίου, μια action ταινία με πρωταγωνιστή έναν φουσκωμένο παιδαρά Μεσσία και κοινωνικοπολιτικό χιούμορ, πασπαλισμένο με λίγη θρησκευτική ανιερότητα.

jesus 2

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα εξαιρετικό δώρο για τις ημέρες που διανύουμε, εκτός αν όλοι οι φίλοι σας είναι παπαδοπαίδια ή θεούσες. Ή ψηφοφόροι του Nixon και πολέμιοι των κομμουνιστών…