BEST OF 2008 #4

Την χρονιά που πέρασε, διάβασα (και από ότι φαίνεται από τις επιλογές των υπολοίπων συντακτών του Comicdom, δεν ήμουν ο μόνος) περισσότερα παλιά comics και επανεκδόσεις παρά “καινούριο υλικό”. Από τις καινούριες εκδόσεις, ξεχώρισα τα παρακάτω.

loveandrocketsnewstoriesLOVE AND ROCKETS: NEW STORIES
Οι αδερφοί Hernandez επέστρεψαν, με ένα νέο volume από το LOVE AND ROCKETS. Το πρώτο paperback της σειράς, που θα κυκλοφορεί πλέον σε ετήσια βάση, μαρτυρά μια ελαφρά στροφή στο ύφος των δύο σπουδαίων δημιουργών, η οποία είναι γεγονός πως ξένισε πολλούς. Αυτό που ισχύει, όμως, είναι ότι ο Gilbert και ο Jaime (επικουρούμενοι από τον λιγότερο γνωστό αδερφό τους, Mario) εξακολουθούν να κάνουν “παπάδες” και να δημιουργούν ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα και όμορφα comics που υπάρχουν εκεί έξω…

GLAMOURPUSS
O Dave Sim (CEREBUS) μας παρουσίασε φέτος τις νέες του δουλειές. Το JUDENHASS δε με εντυπωσίασε τόσο (κυρίως επειδή το βρήκα ελαφρώς λαϊκίστικο, στον τρόπο που ο δημιουργός υποστηρίζει τις απόψεις του). Από την άλλη, στο GLAMOURPUSS κάνει σπουδαία πράγματα, μιλώντας για την ιστορία και την τεχνική μιας πολύ ενδιαφέρουσας εποχής των comics. Αν δεν είχε όλα αυτά τα αντιφεμινιστικά κολλήματα, τα οποία τον αναγκάζουν να σταματά κάθε τρεις και λίγο για να ρίξει τις (όχι και τόσο διακριτικές) μπηχτές του, θα είχαμε κάτι σπουδαίο.

ACME NOVELTY LIBRARY #19
Υπάρχουν και άλλες σειρές που διατηρούν ένα υψηλότατο επίπεδο και βγάζουν (πάνω-κάτω) ένα τεύχος το χρόνο (OR ELSE, PALOOKAVILLE, BIG QUESTIONS, BERLIN). Αυτό που διαφέρει στο ACME NOVELTY LIBRARY, είναι ότι ο Chris Ware δε διατηρεί απλά τον πήχη ψηλά, αλλά τον σηκώνει ψηλότερα δοκιμάζοντας διαρκώς νέα πράγματα

GANGES #2
Ο Kevin Huizenga είναι από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Με το δεύτερο τεύχος του GANGES, κάνει ένα ακόμη σπουδαίο βήμα μπροστά.

BREAKDOWNS: PORTRAIT OF THE ARTIST AS A YOUNG %@&*!
Η συλλογή των ιστοριών του Art Spiegelman, με τις πρώιμες, πειραματικές (και κάποιες από αυτές, δυσεύρετες) ιστορίες του, συνοδευμένη από ένα υπέροχο και ολόφρεσκο comic πρόλογο, αποτέλεσε το ιδανικό κλείσιμο για το 2008 και ένα σπουδαίο εκδοτικό γεγονός για το χώρο των comics.

ordinaryvictories2ORDINARY VICTORIES 2
Το δεύτερο volume του ORDINARY VICTORIES (ενός από τα πιο αγαπημένα μου ευρωπαϊκά comics) του Manu Larcenet, που αποτελείται από το τρίτο και το τέταρτο album της αντίστοιχης γαλλικής έκδοσης είναι ίσως λίγο πιο φιλόδοξο από το πρώτο και πιθανώς όχι τόσο “συγκεντρωμένο”, ή με τόσο σφιχτοδεμένο σενάριο, αλλά εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετική συνέχεια ενός σπουδαίου comic.

BOTTOMLESS BELLY BUTTON
Μάλλον η πιο εντυπωσιακή κυκλοφορία της χρονιάς, από ένα νέο δημιουργό, που άφησε το στίγμα του τη χρονιά που πέρασε. Ένα οικογενειακό δράμα, φιλόδοξο, τολμηρό, απαιτητικό, πρωτοποριακό, ογκωδέστατο και απαραίτητο για τους φίλους των comics. Με την ευκαιρία, δείτε και το εξίσου ενδιαφέρον webcomic του Shaw, BODY WORLD.

LITTLE NOTHINGS
Ο Lewis Trondheim είναι, αυτή τη στιγμή (κατά τη γνώμη μου, πάντα), ο σημαντικότερος Ευρωπαίος δημιουργός. Η NBM μας παρουσίασε φέτος την, μάλλον, καλύτερη δουλειά του, από όσες έχουν εκδοθεί στα Αγγλικά. Το LITTLE NOTHINGS είναι ένα ημερολόγιο πανέξυπνων μονοσέλιδων comics, που περιγράφουν μικρές, «ασήμαντες» στιγμές, που κρύβουν μια ιδιαίτερη «καθημερινή μαγεία». Κάποιες σελίδες από το δεύτερο volume, που θα κυκλοφορήσει σύντομα, μπορείτε να δείτε στο Blog της ΝΒΜ.

Πέρα από τα προαναφερθέντα, μια αναφορά πρέπει σίγουρα να γίνει στο WHAT IT IS της Lynda Barry, το TOO COOL TO BE FORGOTTEN του Alex Robinson, το THREE SHADOWS του Cyril Pedrosa, το πολύ καλό LITTLE THINGS του Jeffrey Brown και στην εξαιρετική έκδοση του STRANGE AND STRANGER: THE WORLD OF STEVE DITKO. Σε πιο mainstream πράγματα, ξεχώρισα το ECHO του Terry Moore, ενώ αναπάντεχα καλό και διασκεδαστικό, βρήκα το GUARDIANS OF THE GALAXY, που κυκλοφορεί από τη Marvel και γράφουν οι Dan Abnett και Andy Lanning.

Επίσης, μέσα στο 2008, κυκλοφόρησαν, η συγκεντρωμένη έκδοση του αγαπημένου μου  SKYSCRAPERS OF THE MIDWEST, η επανέκδοση των ασπρόμαυρων τευχών του ZOT του Scott McCloud (ZOT: THE COMPLETE BLACK AND WHITE COLLECTION), η πολύ πλούσια special edition του GHOST WORLD και η συνέχεια της απόλυτης ανθολογίας του Ivan Brunetti, AN ANTHOLOGY OF GRAPHIC FICTION, CARTOONS, AND TRUE STORIES, από τη Yale University Press.


Ivan Brunetti on An Anthology of Graphic Fiction, Vol. 2 from Yale University Press on Vimeo

Στις ελληνικές εκδόσεις, σίγουρα η κυκλοφορία που εντυπωσίασε περισσότερο είναι αυτή του LOGICOMIX, ενώ ξεχωριστή σημασία (τουλάχιστο για εμάς του Comicdom) έχουν και οι πρώτες κυκλοφορίες της Comicdom Press (ΣΥΝΔΡΟΜΟ, APOCALYPSE MODE ON και τώρα τα ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ). Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν επίσης, η μεγάλη βελτίωση του Παναγιώτη Πανταζή στο τρίτο τεύχος του COMMON COMICS και, βεβαίως, το ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ 2: ΝΕΟΚΟΜΙΚΣ του (κατά τη γνώμη μου) σπουδαιότερου Έλληνα δημιουργού, Γιώργου Τσούκη.

Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους, με υγεία και πολλά και καλά comics!!!