Comic Book Revenge!

Τσεκάροντας τα daily newspaper comic strips στο διαδίκτυο, έπεσα πάνω στο προχθεσινό installment του Spider-Man. (Όχι, δεν παρακολουθώ καθημερινά το Spider-Man – είναι ψιλοαπαίσιο! Απλά είμαι σε άδεια αυτές τις μέρες και έχω ανυπολόγιστα πολύ ελεύθερο χρόνο…)

Το συγκεκριμένο strip, που λέτε, αναπτέρωσε τις ελπίδες μου για την ύπαρξη μιας “συμπαντικής ισορροπίας”! Anyway, το βρηκα απόλυτα “ταιριαστό”, με έναν σατανικά αρμονικό τρόπο!

Click and have a look…

spider-man_02_01_09

Μα, πείτε μου, δεν είναι πραγματικά αστείο; Τί; Δεν καταλαβαίνετε τι εννοώ; Well, let me explain, then…

Πριν από 20 και κάτι χρόνια, ο Stan Lee, δημιουργός του Spider-Man και τότε συγγραφέας του newspaper strip με πρωταγωνιστή τον web-crawler, είχε την ιδέα να παντρέψει τον Peter Parker με την Mary Jane Watson. Το King Features Syndicate, που διαχειριζόταν το strip, βρήκε την ιδέα καταπληκτική (Hurray! One more domestic strip!), αλλά έπρεπε να πάρουν την έγκριση και από τη “μαμά” Marvel…

marvel_logo_80sΟι higher-ups της Marvel, όχι μόνο δεν απέρριψαν την ιδέα, όχι μόνο έδωσαν αμέσως το πράσινο φως στον Lee, αλλά in a bolt of stupidity (or a stroke of wisdom – your mileage may vary!), αποφάσισαν να υιοθετήσουν αυτή τη ριζική, για τα dynamics του ήρωα, αλλαγή και στους μηνιαίους comic book titles! After all, τα comics του Spider-Man τα διάβαζαν γύρω στο μισό εκατομμύριο άνθρωποι, ως επι το πλείστον νεαρής ηλικίας, ενώ το newspaper strip το διάβαζαν εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι από αυτούς ενήλικες, i.e. more spending money on merchandising!

(Ναι, αγαπητέ αναγνώστη, εκείνή την εποχή δεν είχε αναπτυχθεί πλήρως το μοντέλο του “πιτσιρικά-έφηβου ως ενεργού καταναλωτη”. Unbelievable, huh? Επίσης, όπως γούσταρε να μου θυμίζει μια πρώην γκόμενα μου -που τότε ήταν more or less… αγέννητη- οι άνθρωποι τότε άναβαν φωτιά τρίβοντας δύο ξύλα μεταξύ τους και οι δεινόσαυροι περπατούσαν στη Γη!)

spectacular_spider-man_vol_2_20Το ρεζουμέ είναι πως μια “ξένη” βιομηχανία (αυτή των comic strips), με μεγαλύτερο clout σε αυτό που λέμε “real world”, κατάφερε να “φορέσει” μια ριζική αλλαγή στα αγαπημένα μας comics. Τότε μας κακοφάνηκε… Πού να φανταστούμε πόσες φορές θα γινόταν ξανά αυτό στο μέλλον… (Organic web-shooters, anyone?)

Και να λοιπόν, που μετά από δύο και πλέον δεκαετίες, τα comic books παίρνουν την εκδίκηση τους, και “αναγκάζουν” το άλλοτε “πανίσχυρο” newspaper strip να προχωρήσει σε ένα τεράστιο continuity shift, έτσι ώστε να εναρμονιστεί με όσα συμβαίνουν στο “φτωχό συγγενή”. Aπό το μυαλό μου περνούν φράσεις του στιλ “η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο”, “καλλιο αργά παρά ποτέ”, “και οι έσχατοι έσσονται πρώτοι”, και λοιπά, ταιριαστά σε παρόμοιες περιπτώσεις, κλισέ.

Τί είπατε; Σιγά το γεγονός; Ποιός νοιάζεται; Τι μαλακίες μας λες, ρε Σακαρίδη, Κυριακάτικα; Well, what can I say? Ίσως έχετε δίκιο.

In my defense, it is a dreadfully slow news day και έπρεπε κάτι να γράψω…