THE GIRL FROM H.O.P.P.E.R.S.

The Girl from H.O.P.P.E.R.S.: A LOVE & ROCKETS BOOK
Writer/Artist: Jaime Hernandez
Fantagraphic Books

3208-1Το  LOVE & ROCKETS είναι ένα από τα σημαντικότερα comics της αμερικανικής ανεξάρτητης σκηνής, με αναγνώριση διεθνή και επιρροή τεράστια στις επόμενες γενιές indie αμερικανών δημιουργών. Ξεκίνησε το 1981 από τους αδερφούς Hernandez (Gilbert, Jaime και Mario). Πριν από μερικά χρόνια, και ενώ το LOVE & ROCKETS βρισκόταν ήδη στη δεύτερη φάση της ζωής του (L&R vol.2), η Fantagraphics Books (in FB we pray) αποφάσισε να εκδόσει τις ιστορίες του Gilbert και του Jaime ξεχωριστά, με απόλυτη χρονολογική σειρά όμως, δηλαδή όπως πρωτοεμφανίστηκαν στο L&R τη δεκαετία του ’80. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετοί (νομίζω 5) χορταστικοί τόμοι με άφθονο υλικό.

Το THE GIRL FROM H.O.P.P.E.R.S. είναι ο δεύτερος κατά σειρά τόμος του Jaime (έχει προηγηθεί το MAGGIE THE MECHANIC και ακολουθεί το LA PERLA LOCA). Περιέχει strips από το ’85 έως το ’89 και, ουσιαστικά, η ιστορία συνεχίζεται ακριβώς από εκεί που μας άφησε το MAGGIE THE MECHANIC. Για τους μη μυημένους, η ιστορία έχει ώς εξής: Η Maggie, μια πιτσιρίκα που ζει στην πόλη HOPPERS, κάπου στις νοτιοδυτικές Η.Π.Α., μαζί με την φίλη/φιλενάδα της Hopie, είναι μηχανικός και καλή μάλιστα. Μπλέκει σε διάφορες περιπέτειες μαζί με τον διάσημο μηχανικό Rand Race, τον οποίο και γουστάρει. Ακούει punk και περπατάει ξυπόλητη. Κάνει παρέα με την Rena Titañon, την παγκόσμια πρωταθλήτρια στη γυναικεία πάλη, η οποία, όμως, έχει χάσει τον τίτλο της από τη θεία της Maggie, Vicky… Και, φυσικά, δεν λείπει το sci-fi στοιχείο (το Rockets του τίτλου)…

Στο THE GIRL FROM H.O.P.P.E.R.S. βλέπουμε μια Maggie λίγο διαφορετική. Έχει παχύνει (αρκετά), δεν είναι πλέον μηχανικός, αλλά δουλεύει όπου βρει και όταν βρει, αλλάζει συνέχεια σπίτια, γιατί δεν έχει να πληρώσει το νοίκι… Παρόλο που η σχέση της με την Hopie παραμένει θυελλώδης, με τους επικούς καβγάδες και τον κατά καιρούς παθιασμένο έρωτα, βλέπουμε τις ερωτικές της περιπέτειες και απογοητεύσεις με διάφορους,  έως ότου καταλήξει τελικά με κάποιον… Δεν είναι, όμως, μονάχα η Maggie που έχει αλλάξει. Η Rena Titañon επανέρχεται στα ring για να ξανακερδίσει τον τίτλο και την χαμένη τιμή της και  η Penny Century ζει σε μια παρανοϊκά μεγάλη βίλα με το παιδί της, μακριά όμως από τον σατανικά πλούσιο σύζυγό της, H.R. Costigan.

img_0003

Εκτός από προσωπικές και ανθρώπινες ιστορίες (ποτισμένες σε λουτρό παράνοιας και υπερβολής), ο Jaime μας δείχνει και διάφορα κοινωνικά φαινόμενα της αμερικανικής επαρχίας και των ’80s. Οι διαμάχες μεταξύ των συμμοριών Λατίνων του Hoppers και της Dairytown για μια γυναίκα, που οδηγούν στο θάνατο του Speedy Ortiz, και η αποτυχημένη προσπάθεια μιας μικρής punk rock μπάντας να κάνει περιοδεία στην Αμερική με ελάχιστους/μηδενικούς πόρους και έσοδα είναι κάποια από αυτά. Πολλές φορές, όμως, ο Jaime γίνεται εσωτερικός, αναζητώντας τους χαμένους κρίκους στην αλυσίδα της ιστορίας των χαρακτήρων και αυτό που τους οδήγησε στο να είναι αυτό που είναι, όπως στο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ Flies Οn Τhe Wall,  που είναι και η τελευταία ιστορία του συγκεκριμένου βιβλίου.

Εκτός, όμως, από τις φοβερές του ιστορίες, o Jaime έχει να επιδείξει και το καταπληκτικό του σχέδιο. Σχέδιο που τραβάει το μάτι και πολλές φορές δυσκολεύεσαι να ξεκολλήσεις από ένα panel. Παρόλα αυτά, είναι σχέδιο ανθρώπινο, που δείχνει τους χαρακτήρες όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι. Με καταπληκτικό contrast (πώς πετυχαίνουν να δείξουν τόσα… χρώματα μόνο με το μαύρο is beyond me…) και καθαρές γραμμές, όπου χρειάζεται.

img_0007

Μπορείτε, τέλος, να βρείτε ένα ακόμη review εδώ

3 Comments

  • Anonymous says:

    Και φυσικά υπάρχει και η σούπερ-ντούπερ έκδοση “LOCAS” που περιέχει ΟΛΕΣ τις ιστορίες του Jaime από την πρώτη περίοδο του Love and Rockets.

  • Αντώνης Σουβατζής says:

    Ωπ! Σωστά, το είχα ξεχάσει αυτό το “τουβλάκι”!!

  • Cotsos says:

    Μέθεξη

    (copyright spi_der)