Έκθεση Comics: «Εν ηφτάνουσι τα λόγια!»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

misikolakiPoster_v2Έκθεση Comics: «Εν ηφτάνουσι τα λόγια!»

Ζόμπις, νεράιδες, φαντάσματα, παραμύθια και άλλες καριώτικες ιστορίες.

Θεωρώντας ότι τα κόμικς μπορούν να λειτουργήσουν σαν μία γέφυρα ανάμεσα σε ένα παρελθόν στο οποίο ο «προφορικός λόγος» ήταν στην ουσία το μοναδικό διαδεδομένο μέσο επικοινωνίας, και στο παρόν το οποίο διακρίνεται για την μεγάλη ποικιλία εκφραστικών και επικοινωνιακών μέσων, το bartesera και το comicart.gr (Ελληνικό webportal για τον κόσμο των κόμικς) διοργανώνουν έκθεση κόμικς αντλώντας θέματα από την προφορική παράδοση της Ικαρίας.

Ο λόγος που επιλέχθηκε η 9η τέχνη για αυτό την θεματική έκθεση δεν είναι καθόλου τυχαίος. Η δυναμική του μέσου, όσο και οι πλούσιες δυνατότητες σε εικαστικό όσο και σε αφηγηματικό επίπεδο, επιτρέπουν την μέγιστη ελευθερία κίνησης των δημιουργών στην απόδοση της ιστορίας που επιλέξανε να ασχοληθούν.

Οι έξι δημιουργοί που συμμετέχουν, περιπλανούνται στις προφορικές παραδόσεις του νησιού, «ονειρεύονται» και συνθέτουν ισάριθμες εικονογραφημένες ιστορίες.

Βουρβούλακες, νεράιδες, φαντάσματα και παραμύθια θα σας περιμένουν αναρτημένα στον χώρο του bartesera. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009 και 20.00 μ.μ.

Συμμετέχουν οι δημιουργοί: Κώστας Κυριακάκης, Γιώργος Μπότσος, Θανάσης Πέτρου, Soloup, Στέλιος Τσιμπίδης και Θανάσης Ψαρρός.

Έρευνα: Εύη Καλογερή, Μάρκος Θεοδωράκης.

Εγκαίνια: Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009 – ώρα 20.00 μ.μ.

Χώρος: bartesera, Κολοκοτρώνη 25, Στοά Πραξιτέλους, Αθήνα

Διάρκεια: 16 Φεβρουαρίου – 02 Απριλίου 2009.

Ιστοσελίδα Εκδήλωσης: http://www.comicart.gr/words/

Πληροφορίες: bartesera@gmail.com, info@comicart.gr .

Χορηγός Επικονωνίας: Κάβο Πάπας free [your] press

Σύντομα βιογραφικά των δημιουργών.

Κώστας Κυριακάκης

words_k_kiriakakisΟ Κώστας Κυριακάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το ’79. Μέχρι σήμερα έχει κάνει ένα σωρό ζωγραφιές για ένα σωρό θέματα. Ενα απο τα πιο αγαπημένα του, ήταν ανέκαθεν οι μύθοι και τα πλάσματα που κατοικούν μέσα τους. Για παραπάνω απο δύο χρόνια τώρα τα ζωγραφίζει και τα αμολάει ελέυθερα στις σελίδες του περιοδικού “Γαλέρα” αν και σύντομα θα πρέπει να μαντρωθούν πάλι όλα μαζί και να μπούν σε ένα βιβλίο.

Η ευκαρία να “γνωριστεί” με τα απόκοσμα μυθικά πλάσματα της Ικαρίας, όπως καταλαβαίνετε, δεν τον άφησε ασυγκίνητο.

Γιώργος Μπότσος
words_g_botsosO Γιώργος Μπότσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Το 1983 αποφοίτησε από το Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών.Από το 1987 έχει συνεχή παρουσία, τόσο στη σκηνή των κόμικς, όσο και στη Βαβέλ,από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του και στην οποία συνεχίζει να δημοσιεύει σταθερά. Η εικαστική του δουλειά έχει παρουσιαστεί σε 8 ατομικές και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Εκτός από την καλλιτεχνική του δραστηριότητα έχει εργαστεί ως κειμενογράφος και δημιουργικός διευθυντής σε διαφημιστικές εταιρείες.Παράλληλα, από το 2000 διδάσκει στο τμήμα σκίτσο-κόμικς-καρτούν του ΑΚΤΟ.
Έχει γράψει και εικονογραφήσει τα βιβλία για παιδιά Το εξωτικό ταξίδι του Σπίθα (Μύθος, 1988), Το τραγούδι των αριθμών (Μύθος, 1988), Τα μουσικά όργανα (Μύθος, 1988), Τι δίνει γλύκα στα γλυκά (Άμμος, 2001),Το Ανακατωμένο Αλφαβητο (Μεταίχμιο,2005), «Πέτρα,Ψαλίδι, Χαρτί» («Μεταίχμιο»,2007).

Θανάσης Πέτρου
words_th_petrouΓεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και Κοινωνιογλωσσολογία. Το 2002 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό «Νέων Ταλέντων» του «9» της «Ελευθεροτυπίας». Το 2005 αποφοίτησε από τον ΑΚΤΟ (τμήμα Κόμικς-Καρτούν). Είναι μόνιμος συνεργάτης του «9». Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το φθινόπωρο του 2008 κυκλοφόρησε μία συλλογή από ιστορίες του με τίτλο «Ο Τυμπανιστής και οι Φίλοι του» από τις εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος.

και

Παναγιώτης Κούστας
Ο Παναγιώτης Κούστας έχει τρία είδη βιογραφικού: Το βαρετό Επαγγελματικό που αναφέρεται στα προσωπικά και τα βιοποριστικά του, το αστείο Καλλιτεχνικό που χαρτογραφεί την διαδρομή του στο πεδίο της δημιουργίας και το εντελώς Καθόλου που αν και δεν αναφέρει κανένα προσωπικό ή άλλο στοιχείο καλύπτει μια χαρά τις μίνιμουμ γραμμές κειμένου που συνηθίζεται να αφιερώνονται σε βιογραφικά.

SOLOUP
Έλλην δημιουργός με ψευδώνυμο χαζό και ολίγον τι ύποπτο. Γεννήθηκε τον περασμένο αιώνα. Δεν σπούδασε αρχιτεκτονική και καλές τέχνες, όμως τα πραγματικά ψυχολογικά προβλήματα άρχισαν πολύ νωρίτερα, όταν σε ηλικία περίπου 5 χρονών, συγγενής πρώτου βαθμού του εκμυστηρεύτηκε ότι τα γαϊδούρια είναι ξαδέλφια του. Έκτοτε, ζει κι εργάζεται στην Αθήνα αν και διατηρεί τσαντιρογιάφκα στο διαδίκτυο στη διεύθυνση: www.soloup.gr

Στέλιος Τσιμπίδης
words_st_tsimpidisΟΝΟΜΑ.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ (οι φίλοι τον φωνάζουν Στελάν)
ΗΛΙΚΙΑ . 17 συν 14 ½ χρόνια εμπειρίας
ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ. ΑΓ. ΚΥΡΗΚΟΣ ΙΚΑΡΙΑ (περήφανος πατηνιότης με ρίζες κακαούλη)
ΕΡΓΑΣΙΑ. CREATIVE MEDIA/ ILLUSTRATOR (στα αγγλικά είναι πιο ψαρωτικό) ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  HIGHSIDING. 
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΟΥ.
ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΣΤΕΛΑΝ.

Θανάσης Ψαρρός
Ο Θανάσης Ψαρρός γεννήθηκε κατά πάσα πιθανότητα επίτηδες. Όταν μεγάλωσε έγινε παράξενος. Άρχισε να γράφει και να σχεδιάζει κόμικς για να βρει κι άλλους παράξενους. Μετά από βραβεύσεις, εκθέσεις και ταξίδια κατέληξε σ’ ένα συμπέρασμα που δε θέλει να το μοιραστεί και να βρείτε το δικό σας, λέει. Πάντως τον επηρέασε τόσο, ώστε να φύγει από την Αθήνα και να μετακομίσει στο Ρέθυμνο. Εκτός από το συμπέρασμα του έμειναν και φίλοι, μαζί με τους οποίους έκανε και κάνει φανζίν, όπως το BIG BANG, ιδέες για το μέλλον τις οποίες καλλιεργεί στο κενό μεταξύ εγκεφάλου και κρανίου και άφθονα μαρκαδοράκια, πινέλα, ακρυλικά, μελάνια και κόλες σέλερ. Την τελευταία φορά που εθεάθη ο Θανάσης Ψαρρός έκανε κόμικς, εικονογραφήσεις και άλλα πολλά. Περισσότερα στο www.psithu.gr.