Λίγα Λόγια Για Κάποια Ακόμα Ελληνικά Comics Που Διάβασα Πρόσφατα.

COMMON COMICS #4cc4_cover
Writer/Artist: Παναγιώτης Πανταζής
Giganto Books

Με το τρίτο τεύχος του COMMON COMICS είχα ενθουσιαστεί. Το τέταρτο τεύχος (που αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου, αν και νομίζω πως μπορεί να διαβαστεί και αυτόνομα) δεν με εντυπωσίασε τόσο, ίσως επειδή το προσέγγισα πιο «υποψιασμένος» για κάτι καλό ή ίσως επειδή περιμένω την ολοκλήρωση της ιστορίας στο επόμενο τεύχος για να την εκτιμήσω καλύτερα ολόκληρη. Σίγουρα πάντως ο δημιουργός εξακολουθεί να είναι πολύ βελτιωμένος σε σχέση με τα δυο πρώτα τεύχη. Το comic συνοδεύεται από soundtrack το οποίο όμως δεν «έπαιζε» κατά τη διάρκεια της δικής μου ανάγνωσης. (Ευελπιστώ πως θα «παίξει» όταν το ξαναδιαβάσω…)

krak3-cover

ΚΡΑΚ KOMIKS #3
Writer/Artist: Τασος Μαραγκός
Giganto Books

Το ΚΡΑΚ αυτή τη φορά μου άρεσε πολύ. Το παράξενο είναι πως δε φαίνεται να έχουν αλλάξει πάρα πολλά από το προηγούμενο τεύχος, οπότε ίσως αυτό να οφείλεται στο mood μου. Ο Μαραγκός εξακολουθεί να κρατά το ίδιο καλό επίπεδο που είχε και στα προηγούμενα τεύχη, το artwork είναι ιδιαίτερα ζωντανό, το comic συνολικά εξακολουθεί να θυμίζει Peter Bagge προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικοτητα (και μάλιστα μια ελληνική πραγματικότητα που για κάποιο αδιόρατο λόγο μου – πιθανότατα ηλικιακό – μου είναι ιδιαίτερα οικεία). Bonus points για το εξώφυλλο tribute στο MAD του Kurtzman όπως και για τα short stories στο τέλος του comic και την αναφορά στον Crumb.

SUPER INSOMNIACSinsomniacs_cover_small
Writer/Artist : Γιώργος Τσούκης
Γιώργος Τσούκης

Οι ταλαιπωρούμενοι από αϋπνίες υπερήρωες που κάνανε το ντεμπούτο τους στο HAPPY REVOLVER επιστρέφουν στο δικό τους comic. Την αδυναμία μου στα comics του Γιώργου Τσούκη την έχω εκφράσει πολλές φορές. Εδώ μετά την απόπειρα του να αλλάξει τα όρια του τι αντιλαμβανόμαστε ως comics ( βλέπε ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ 2 αλλά και το έργο του με τους έγχρωμους κύκλους στο φεστιβάλ στο Γκάζι) επιστρέφει σε μια φαινομενικά πιο απλή μορφή comics. Η μαγεία όμως κρύβεται στον εξαιρετικό ρυθμό των διαλόγων, των παύσεων, των κινήσεων ανάμεσα στα καρέ, στον τρόπο που το artwork αλλάζει από επεισόδιο σε επεισόδιο. Στα θετικά και η τιμή (λιγότερα από 9 euros) για αυτό το hardcover. Στα ακόμα πιο θετικά η σελίδα με προσχέδια, αδημοσίευτα καρέ κτλ. Άλλη μια σπουδαία δουλειά.

memegalwsanskyiaΜΕ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΣΚΥΛΙΑ
Writer/Artist : Λέανδρος
babelart

Υπήρξε κάποια χρονική στιγμή που ο Λέανδρος ήταν ο πιο hot Έλληνας δημιουργός. Αυτό οφειλόταν κυρίως στο πολύ δυνατό artwork του (κράμα Liberatore και Manara) που εξακολουθεί να εντυπωσιάζει. Σε αυτή την έκδοση συγκεντρώνονται (αρκετά χρόνια μετά ) οι πιο πρώιμες ιστορίες του. Σκληρή βία, έντονη σεξουαλικότητα και μπόλικη οργή ξεχειλίζουν από τις σελίδες της. Παρά τη συμπάθεια μου η οργή που βγάζουν οι σελίδες μάλλον με αποξενώνει. Σίγουρα προτιμάω την πιο πλάγια μετέπειτα προσέγγιση του, χωρίς όμως να μειώνω την αξία αυτών των ιστοριών.