PREVIEWS (FEB09) – PICKS #4

trumpPLAYBOYS TRUMP COMPLETE COLLECTION
(Dark Horse, p53, $19.95)

Το MAD του Harvey Kurtzman θεωρείται, και όχι άδικα, ένα από τα καλύτερα comics όλων των εποχών. To 1950, o Kurtzman, έχοντας στο πλάι του κάποιους από τους καλύτερους comic artists όλων των εποχών, έσπασε κάθε είδους κλισέ, άνοιξε νέους δρόμους και δημιούργησε μια ολόκληρη σχολή. Όταν ο Kurtzman έφυγε από το MAD, πήρε μαζί του πολλούς από τους artists με τους οποίους συνεργαζόταν (όπως οι Jack Davis , Will Elder, Al Jafee, Wally Wood). Με αυτούς (αλλά και με νέους συνεργάτες, όπως ο Mel Brooks) δημιούργησε το TRUMP, το οποίο και εκδόθηκε το 1957 από τον Hugh Hefner (PLAYBOY), μεταφέροντας όλη την τρέλα του MAD (το οποίο την εποχή του Kurtzman εκδιδόταν σε comic format) σε ένα πολυτελές περιοδικό.

Αν και οι πωλήσεις ήταν αρκετά καλές, ο Hefner αποφάσισε πως ο τίτλος θα έπρεπε να κλείσει, έχοντας εκδώσει μόλις 2 τεύχη. Τα τεύχη αυτά συγκεντρώνει τώρα η Dark Horse και μας δίνει την ευκαιρία να τα αποκτήσουμε για 20 δολάρια. Not bad at all… Μήν ξεχνάτε πως έρχεται και η συλλογή των τευχών του HUMBUG από την Fantagraphics, ενώ αν τα οικονομικά σας είναι καλά, θα πρότεινα και τη βιογραφία ART OF HARVEY KURTZMAN: THE MAD GENIUS OF COMICS, που θα βρείτε στο book section αυτού του PREVIEWS.

heavy-metal-dreddJUDGE DREDD: THE COMPLETE HEAVY METAL DREDD
(Rebellion, p296, $19.50)

Στο τομάκι αυτό, συγκεντρώνονται οι πιο σκληρές και βίαιες ιστορίες του Δικαστή Dredd. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται μόνο αυτές που είχε σχεδιάσει τη δεκαετία του ’90 ο Simon Bisley (SLAINE: HORNED GOD) για το περιοδικό ROCK POWR, αλλά και άλλες, που έχει κάνει ο John Hickleton (NEMESIS, BLOOD OF SATANUS), με το αρρωστημένο και παραμορφωμένο στυλ του.  Η βία και το μαύρο χιούμορ, εδώ, χτυπάνε κόκκινο.

Τις ιστορίες, βεβαίως, γράφουν οι Alan Grant και John Wagner (οι οποίοι και αποτελούν  εγγύηση, όταν μιλάμε για DREDD). Τις περισσότερες από αυτές τις είχα διαβάσει πριν από μια δεκαετία περίπου και από τότε έψαχνα την ευκαιρία να τις αποκτήσω. Νομίζω πως πλέον ήρθε η στιγμή…

tminusT-MINUS RACE TO THE MOON
(Simon & Schuster, p297, $12.99)

Ο Jim Ottaviani (TWO FISTED SCIENCE, SUSPENDED IN LANGUAGE, WIRE MOTHERS) είναι ο άνθρωπος ο οποίος, περισσότερο από κάθε άλλον, έχει προσπαθήσει να “παντρέψει” την επιστήμη με τα comics.

Είχε συνεργαστεί ξανά με τους Zander Cannon και Kevin Cannon, στο BONE SHARPS, COWBOYS, AND THUNDER LIZARDS (οι οποίοι πρόσφατα εξέδωσαν και το THE STUFF OF LIFE: A GRAPHIC GUIDE TO GENETICS AND DNA). Αυτή τη φορά, θέμα τους είναι ο αγώνας δρόμου ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις με σκοπό την κατάκτηση της σελήνης…

adventuresincartooningADVENTURES IN CARTOONING
(First Second, p270, $13.95)
Αυτό το comic είναι μια ακόμη έκδοση, που μας έρχεται από το Center for Cartoon Studies (προηγήθηκε, μεταξύ άλλλων, το HOUDINI: THE HUNDCUFF KING). Πρόκειται για μια περιπέτεια που παροτρύνει τα παιδιά να κάνουν τα δικά τους comics και τους προτείνει τρόπους για αυτό. Αν νομίζετε πως δε σας αφορά, επειδή το concept σας μοιάζει λίγο “παιδικό”… think again. Στα ονόματα των δημιουργών βρίσκεται και αυτό του τεράστιου James Sturm (JAMES STURM AMERICA, FANTASTIC FOUR: UNSTABLE MOLECULES).

Ένα αρκετά μεγάλο preview του comic μπορείτε να δείτε εδώ. Για εσάς πάλι που δεν ψηθήκατε από αυτό, η First Second έχει και μια δεύτερη πρόταση αυτό το μήνα. Το COLOR OF EARTH είναι το πρώτο μέρος μιας manhwa τριλογίας για μια νεαρή δεσποινίδα που αναζητά τον έρωτα στην Κορέα. You choose… Εμένα, πάντως, μου φαίνονται και τα δυο πολύ ενδιαφέροντα…

alan-moore-comics-as-performance
ALAN MOORE COMICS AS PERFORMANCE, FICTION AS SCALPEL (p338, $22)
To πρώτο τεύχος του LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN III: CENTURY είναι μάλλον η κυκλοφορία του μήνα, που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα βλέμματα (τουλάχιστον όσον αφορά τους μικρότερους publishers).  Γενικά, όμως,  το όνομα του Alan Moore παίζει πάρα πολύ στο PREVIEWS (ελέω WATCHMEN, δυστυχώς). Για εμάς τους πιο φανατικούς του μεγάλου Βρετανού συγγραφέα, υπάρχει και το ALAN MOORE COMICS AS PERFORMANCE, FICTION AS SCALPEL της Ιταλίδας Annalisa Di Liddo, που κυκλοφορεί από το University of Mississippi και αναλύει τα έργα του Moore, τόσο αυτόνομα, όσο και στο πλαίσιο της εποχής που δημιουργήθηκαν.

Επίσης (μια που ξεκίνησα με τις Moore-related κυκλοφορίες) μην προσπεράσετε το ότι πλέον κυκλοφορεί η νέα μονότομη (και οικονομική, σε σχέση με την τρίτομη) έκδοση του LOST GIRLS από την Top Shelf.