SPIRIT OF WONDER GN

spirit-of-wonder-cover-smallSPIRIT OF WONDER GN
Writer / Artist: Kenji Tsuruta
Translation: Dana Lewis & Toren Smith
Dark Horse / Studio Proteus

Ένας μικρός χαμένος θησαυρός, ένα manga για το οποίο είχα διαβάσει πολλά, είχα ακούσει ακόμη περισσότερα και του οποίου, περιέργως, δεν κατάφερα ποτέ να δω το animation (παρόλο που είμαι σίγουρος ότι κάποιος/κάποια γνωστός/γνωστή το έχει). Ο Kenji Tsuruta (ABENOBASHI MAHOU SHOUTENGAI), γράφει μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας στα τέλη του 19ου αιώνα, πλεγμένη με μια ξεκαρδιστική ιστορία αγάπης. Αυτή είναι η μία εκδοχή. Η άλλη είναι ότι γράφει για την ασυνήθιστη ψυχοσύνθεση των επιστημόνων, ακόμη και όταν οι ορμές ή ο έρωτας τους θολώνει το μυαλό.

Βρισκόμαστε στο Bristol, όπου μεταξύ των πωλητών, των ναυτικών και των χωρικών της μικρής αγγλικής πόλης, ζει και η ιδιοκτήτρια του κινεζικού εστιατορίου Ten-Kai. Κληρονόμησε το εστιατόριο μόλις στα 18, εργατική, όμορφη, η οικογένειά της άγνωστη και η κλωτσιά της θανατηφόρα. Το όνομά της: Little Miss China. Η Miss China έχει δύο σοβαρά προβλήματα: πρώτον, ο εκκεντρικός καθηγητής Breckenridge, ο οποίος πειραματίζεται με ένα σωρό περίεργες και ακατανόητες μηχανές, σπανίως της πληρώνει το νοίκι. Δεύτερον, είναι απελπισμένα ερωτευμένη με τον νεαρό βοηθό του, Jim Floyd, ο οποίος είναι και ο ίδιος λαμπρός εφευρέτης και ανταποκρίνεται στα αισθήματά της, αν και σιωπηλά.

O τόμος περιλαμβάνει τρεις ιστορίες: στο “Miss China’s Ring”, περιγράφονται οι απελπισμένες προσπάθειες του καθηγητή να πείσει τον κόσμο ότι οι εφευρέσεις του μπορούν να κάνουν τον άνθρωπο να ταξιδέψει στο φεγγάρι ή τουλάχιστον, να φέρουν το φεγγάρι στη Γη! Η σχέση του Jim και της China είναι όμορφα, συμβολικά συνδεδεμένη, με την επίδειξη που αποφασίζει να κάνει ο νεαρός, προκειμένου να διαδώσει τη φήμη του καθηγητή: θα θρυμματίσει το φεγγάρι, φτιάχνοντας δακτυλίους γύρω από τη Γη!

Το “Flight of Floyd 2” ασχολείται περισσότερο με τη σχέση της China και του Jim, κρατώντας όμως πάντοτε μια νότα επιστημονικής φαντασίας.

Τέλος, το “China Strikes Back” αποτελεί κάτι σαν διπλό φινάλε των δύο προηγούμενων ιστοριών, όπου πλέον η αγαπητή σε όλο το Bristol νεαρή δεσποινίς, θα αποτελέσει το όχημα για την οικονομική επιτυχία των επιστημόνων μας, προσθέτοντας και μια νότα μυστηρίου.

Το manga αυτό αναμειγνύει την απόπειρα για σοβαρή επιστημονική φαντασία με άκρατο ρομαντισμό, διακωμωδώντας σε έναν μεγάλο βαθμό την ιδιορρυθμία των επιστημόνων. Όπως και στις ταινίες του Miyazaki, η επιστημονική και ακόμα περισσότερο, η κοινωνική και νομική λογική δεν έχουν θέση εδώ ως εμπόδια των χαρακτήρων: αρκεί η ιδιοσυγκρασία τους. Είναι γλυκανάλατο, καλογραμμένο, έχει μέσα και μια συνέντευξη του Tsuruta πάνω στην Miss Chins και η τιμή στο οπισθόφυλλο είναι ακόμη σε δραχμές…

Η ιστορία του πώς το βρήκα έχει ένα passing interest: το αγόρασα από το φίλο ενός τύπου που γνώρισα στα Japanese parties, ο οποίος φίλος αποδείχτηκε παλιός συμφοιτητής και νυν εγκληματολόγος! Go figure: it’s a tiny world…