AGENTS OF ATLAS #1

698202-agents_of_atlas_01__zone_avenger__pg01a_superWriter: Jeff Parker
Pencils: Carlo Pagulayan
Inks: Jason Paz
Colors: Jana Schirmer
Letters: Blambot’s Nate Piekos
Cover: Art Adams & Guru eFX
Editor: Mark Paniccia
Marvel Comics

Παρά το, ομολογουμένως άγνωστο σε μένα, καστ της παραγωγής του συγκεκριμένου comic, πρέπει να πω ότι έχει πέσει μάλλον πολλή και καλή δουλειά. Δεν είναι ότι δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι Agents of Atlas. Είτε λόγω της αρχικής τους μορφής (WHAT IF… #9, AVENGERS FOREVER etc.), είτε λόγω της επανεμφάνισής τους το 2006 (AGENTS OF ATLAS MINI-SERIES), καθώς και στο SECRET INVASION, τους γνωρίζουμε: Jimmy Woo, Marvel Boy, Namora, Venus, M-11 the Human Robot και Gorilla Man. Το σχετικά ενδιαφέρον όμως, είναι ο σαρκασμός που εκφράζει ο Gorilla Man για τα υπόλοιπα heavy-hitting books της Marvel, στην πρώτη σελίδα:

“HOUSE OF M got rid of mutants, CIVIL WAR got rid of Captain America, WORLD WAR HULK got rid of Hulk (kind of), SECRET INVASION got rid of the Wasp and DARK REIGN got rid of people liking Iron Man”.

aoatlas001009_colΕίναι γεγονός: μια σειρά από events-σαπουνόφουσκες (πλην του WWH ίσως – δεν ξέρω, δεν το έχω διαβάσει), των οποίων το συγκλονιστικό αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος ή “θάνατος” μερικών σημαντικών χαρακτήρων, άλλη μια δημογραφική αλλαγή του Earth-616 και γενικά, a big load of nothing. Το DARK REIGN έχει, προς το παρόν, κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα, ως aftermath όλων αυτών. Συγκεκριμένα, το MU είναι πλέον υπό τον δάκτυλο των “κακών” (άλλο που το qualitative του “καλού” και “κακού” έχει γίνει πλέον μπαλάκι του ping-pong στη Marvel και ο fucking Norman-με-σούβλισε-το-glider-μου Osborn είναι ο νέος Tony Stark / Nick Fury – δηλαδή έλεος!) και όσοι απομένουν από τους υπόλοιπους ήρωες, ή τραβάνε τα δικά τους ζόρια, ή, απλά, δεν το ‘χουν επί του παρόντος. Enter: THE AGENTS OF ATLAS.

aoatlas001016_colΑν δείτε το roster, καθώς και τα designs, η ομάδα είναι “πιο DC-oriented”. Καταρχήν, κανείς δεν φοράει κολάν. Κανείς! Εκτός αυτού, ακόμα και ο τρόπος σύνθεσης της ομάδας, από χαρακτήρες παλιών cult και sci-fi τίτλων της Marvel, παραπέμπει σε μια πιο “Alan Moorish” ματιά στη σύσταση ομάδας ηρώων. Long story short, “το Earth-616 είναι πλήρως και απέραντα fucked-up, χαίρετε, είμαστε το super-powered resistance force, αλλά δε σκοτωνόμαστε κιόλας”. Το πρώτο τεύχος είναι επίδειξη δύναμης στον Osborn και στους λακέδες του, με τον Man-Mountain Marco, πλέον ομοσπονδιακό πράκτορα (!), να είναι το πρώτο casualty (αδιάφορος πρώην spider-foe, oops ψόφησε). Αν ο συγκεκριμένος τίτλος, όπως φαίνεται, θέλει να έχει ως κεντρικό άξονα τους ιδιαίτερους στόχους του Jimmy Woo, θέτοντας σε μια δεύτερη μοίρα τα super-powered politics, το ζήτημα παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον.

Το πρώτο αυτό τεύχος, έχει δυο ενδιαφέροντα high-points: πρώτον, το ποια είναι στην πραγματικότητα η Venus. Δεύτερον, ένα short story από τους Jeff Parker και Elizabeth Dismang Breitweiser, για τις περιπέτειες των Atlas Members στην Κούβα, την εποχή του Τσε. Guest-starring: ελάτε που δεν το μαντέψατε, ο James Logan και όλη η ιστορία είναι σχεδιασμένη ώστε να παραπέμπει στο origin material των χαρακτήρων.

Παρά τον έντονο σαρκασμό μου, για τον οποίο το παρόν comic είναι απλώς η αφορμή κριτικής στη Marvel, το ίδιο το comic μοιάζει ενδιαφέρον και σίγουρα έχει εξαιρετικό σχέδιο. Για τα υπόλοιπα, ίδωμεν.