PREVIEWS (MAR09) – PICKS #3

Όπως γράψανε και ο Δημήτρης και ο Θωμάς, το PREVIEWS αυτού του μήνα μάλλον θα στεγνώσει τα πορτοφόλια μας. Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι, παρόλο που και οι δυο κάλυψαν κάποιες από τις επιλογές μου για το μήνα, δεν κατάφερε να βρει θέση στις πέντε επιλογές μου κανένα από τα καινούρια comics της Top Shelf (SECOND THOUGHTS, FAR ARDEN και AWESOME 2: AWESOMER), τα οποία περίμενα για αρκετό καιρό και σίγουρα θα βρεθούν στις παραγγελίες μου ή αυτά της First Second (ETERNAL SMILE, THE PHOTOGRAPHER ). Σε κάθε περίπτωση, ας περάσουμε στις πέντε επιλογές μου για αυτό το μήνα.

finfangfourreturnFIN FANG FOUR RETURN #1
(Marvel, pM43, $3.99)
Μια που ο Δημήτρης Σακαρίδης μου έδωσε την ευκαιρία, θα φανώ εγώ out of character και θα ξεκινήσω τις επιλογές μου από τις σελίδες του Marvel Previews. O personal favorite και σπουδαίος καλλιτέχνης Roger Langridge επιστέφει για μια ακόμη φορά στους χαρακτήρες που τον έκαναν γνωστότερο στο ευρύ κοινό (αν ο κόσμος ήταν λιγάκι πιο δίκαιος θα έπρεπε όλοι να τον ξέρουν από το FRED THE CLOWN… anyway… ).
O Scott Gray, λοιπόν, με τον Roger Langridge εξιστορούν σε ένα ακόμα one shot (γιατί για one shot πρόκειται… μη σας μπερδεύει το 1 δίπλα στον τίτλο) τις προσπάθειες των Fin Fang Foom, Elektro, Googam και Gorgilla να επιβιώσουν στον σύγχρονο κόσμο και να εξοικονομήσουν τα προς το ζειν.

Τι να περιμένουμε; Αστεία all ages comics που δεν απευθύνονται σε άτομα μειωμένης ευφυίας αλλά και άρτιο storytelling, πανέξυπνα panels και υπέροχα layouts σελίδων. Τουλάχιστον, αυτή τη φορά δεν κινδυνεύουμε να την πατήσουμε, όπως με το MUPPET SHOW που δε φαίνεται να έρχεται από αυτή την πλευρά του Ατλαντικού.

pixuPIXU VOL. 01 MARK OF EVIL
(Dark Horse, p28, $17.95
)
Οι Gabriel Bá, Becky Cloonan, Fábio Moon και ο πιο επιτυχημένος (διεθνώς) Έλληνας δημιουργός comics, ο Βασίλης Λώλος (οι τέσσερις δηλαδή από τους πέντε δημιουργούς της βραβευμένης με Eisner ανθολογίας 5) επιστρέφουν με μια ιστορία τρόμου, στην οποία πέντε άνθρωποι ανακαλύπτουν κάποια περίεργα σύμβολα στον τοίχο του κτιρίου που ζουν.
Τo PIXU πρωτοκυκλοφόρησε πριν από κάποιους μήνες, ως αυτοέκδοση σε δύο τεύχη, και τώρα κυκλοφορεί από τη Dark Horse συγκεντρωμένο, έχοντας έτσι την προοπτική να φτάσει σε ένα μεγαλύτερο κοινό.

georgesprott1GEORGE SPROTT
(Drawn & Quarterly, p250, $24.95
)
Μια καινούρια δουλειά του Seth είναι ένα πολύ σημαντικό εκδοτικό γεγονός. Το GEORGE SPROTT είναι η ιστορία που έκανε ο Seth για το NEW YORK TIMES MAGAZINE (όπως κάνανε μεταξύ άλλων και οι Dan Clowes, Chris Ware και Jaime Hernandez) και που συγκεντρώνεται εδώ για πρώτη φορά. Η ιστορία της ζωής (ή μάλλον του θανάτου) του George Sprott (ο οποίος είναι φανταστικό πρόσωπο) εκτυλίσσεται μέσα από “συνεντεύξεις”, με έναν τρόπο που θυμίζει ελαφρώς αυτό που ο Seth (με αφορμή το ICE HAVEN του Clowes) είχε ξανακάνει στο WIMBLEDON GREEN.

sherlockholmesSHERLOCK HOLMES #1
(Dynamite Entertainment, p235, $3.50
)
Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, αλλά αδυνατώ να αφήσω τις επιλογές μου από το PREVIEWS χωρίς ένα comic που να αναφέρεται στον μεγαλύτερο ντετέκτιβ όλων των εποχών (τι εννοείτε πως είναι φανταστικό πρόσωπο και εν τέλει τι σημασία έχει αυτό;;;). Βέβαια, ο καιρός που πίστευα πως η κόρη του Μεγάλου (η Leah Moore δηλαδή) μπορεί να κάνει κάτι πολύ καλό έχει μάλλον περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά η ελπίδα για κάτι αξιοπρεπές παραμένει. Στα συν και το πολύ ωραία στημένο εξώφυλλο του fan favorite (που συνήθως δεν με ενθουσιάζει) John Cassaday, που αποπνέει έναν αέρα βικτωριανής εποχής με μια μοντέρνα αισθητική.

asteriospolyp1ASTERIOS POLYP
(Pantheon Books, p282, $29.95
)
Μην ακούτε τίποτε. Αυτή είναι η μεγάλη κυκλοφορία του μήνα…
Ο τεράστιος δημιουργός David Mazzuccheli (DAREDEVIL: BORN AGAIN, BATMAN: YEAR ONE, CITY OF GLASS) επιστρέφει με ένα νέο comic μετά από πολλά χρόνια (πάνε 8-9 χρόνια μετά το τελευταίο RUBBER BLANKET).
Όπως και στην περίπτωση του GEORGE SPROTT, και εδώ έχουμε τη βιογραφία ενός φανταστικού προσώπου. Συνεχείς μετακινήσεις ανάμεσα στο σήμερα και το χτες, από έναν καλλιτέχνη που γνωρίζει πολύ καλά τι είναι αυτό που κάνει τα comics να λειτουργούν.

Η επιστροφή αυτή γίνεται (όπως αναμενόταν, άλλωστε) από την Pantheon Books, η οποία είναι η εκδοτική που μοιάζει να έχει συγκεντρώσει όχι μόνο τα πιο high-profile comics (JIMMY CORRIGAN, ICE HAVEN, BLACK HOLE, MAUS, PERSEPOLIS), αλλά και τις νέες απόπειρες πρωτοκλασάτων δημιουργών (Spiegelman, Mazzuccheli).