MISS DON’T TOUCH ME

mdtm1Writer: Hubert
Artist: Kerascoet
Translation: Joe Johnson
Lettering: Ortho
NBM

Τα κείμενα που γράφω για το Comicdom, τα posts στο blog και τα reviews που έχω γράψει για το παλιό site, αποτελούν μια πολύ καλή ένδειξη για τα comics που διαβάζω περισσότερο κατά περιόδους.

Έτσι, παρατηρώντας κάποια από τα posts που έχω κάνει τον τελευταίο καιρό, συνειδητοποιώ πως διαβάζω αρκετές μεταφράσεις ευρωπαϊκών comics. Το τελευταίο τέτοιο που διάβασα είναι το MISS DON’T TOUCH ME που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την NBM.

Βρισκόμαστε στο Παρίσι στη δεκαετία του ’30. Το νέο που κυριαρχεί είναι η δράση ενός serial killer που οι εφημερίδες ονομάζουν “Βutcher of the Dances” και που σκοτώνει ανυποψίαστες κοπέλες που συχνάζουν σε χορούς. Η Blanch είναι μια ιδιαίτερα σεμνή καμαριέρα που δε συνηθίζει τέτοιου είδους διασκεδάσεις, αντίθετα από την αδερφή της, την Agatha.

Όταν η Blanche χάσει την φίλη της, και αφού έχει πρώτα γίνει μάρτυρας μιας δολοφονίας, θα αρχίσει να αναζητά τον δολοφόνο. Η αναζήτηση της αυτή θα την οδηγήσει σε έναν πολυτελή οίκο ανοχής, όπου και θα πιάσει δουλειά σαν ένα από τα “κορίτσια”. Θα βρεθεί, μάλιστα, για αυτή ένας αρκετά κατάλληλος ρόλος ώστε να “διακριθεί” σε αυτόν, διατηρώντας ανέπαφη και τη παρθενία της.

mdtm11
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του comic είναι ότι αποφεύγει πάρα πολλά κλισέ (πράγμα που μάλλον δε φαίνεται από την παραπάνω περίληψη). Η Blanche δεν είναι ιδιαίτερα ευφυής, ακολουθεί πολλές φορές το ενστικτό της, χωρίς να την οδηγεί σε σωστές οδούς, ενώ οι αποφάσεις της είναι συνήθως λανθασμένες. Το MISS DON’T TOUCH ME είναι μια ιστορία που θα μπορούσε να είχε γίνει απλά ένα πικάντικο (έως soft porn) comic που εκτυλίσσεται με πρόφαση ένα murder mystery. Οι δημιουργοί, όμως, αποφεύγουν αυτή την παγίδα και καταφέρνουν να κάνουν ένα έξυπνο και πολλές φορές ιδιαίτερα “ωμό” και σαρκαστικό comic.
Το artwork είναι αρκετά λιτό και εκφραστικό και θυμίζει κάπως τον Sfar αλλά και τον Feiffer και έχει έναν αρκετά sexy, αλλά καθόλου προκλητικό χαρακτήρα, οπότε δεν αποσπά την προσοχή του αναγνώστη από την ιστορία.

Σε μια εποχή που πολλά comics βιάζονται να δηλώσουν “σοβαρά”, χωρίς να έχουν στην πραγματικότητα κάτι ιδιαίτερα σημαντικό να πούνε, το MISS DON’T TOUCH ME αφήνει στον αναγνώστη να ανακαλύψει το αν και πότε λέει κάτι σημαντικό χωρίς να το διαφημίσει πρώτα. Είναι ένα ιδιαίτερα έντιμο comic που προσφέρει κάτι περισσότερο από όσα αρχικά υπόσχεται.

mdtm2