Comicdom Con 2009 Report: Day 1

Χαίρετε και καλησπέρα σε όλους: αντιλαμβάνομαι ότι πήρε κάμποσο μέχρι να γίνει αυτό το post, αλλά ο λόγος είναι ο ίδιος με αυτόν που ευθύνεται για τη μορφή του. Στη διάρκεια του διημέρου που κράτησε το Comicdom Con 2009 (11 & 12 Aπριλίου), εκτός από δύο άλλες, σχετικά μικρές, υποχρεώσεις της Κυριακής, είχα αναλάβει, όπως κάθε χρόνο, τη φωτογραφική κάλυψη και συν τω χρόνω, το παρόν report.

p4100475

Έτσι, βρέθηκα με περίπου 300 φωτογραφίες για την κάθε ημέρα, εκ των οποίων έπρεπε να αφαιρεθεί το μικρό ποσοστό που χρησιμοποιήθηκε σε άλλα posts, να απορριφθούν οι θολές, υπό κακή γωνία, φωτισμό κλπ. και τελικά να καταλήξω με ένα pool που θα πέρναγε από Photoshop, όπου θα γινόταν και το τελικό ξεσκαρτάρισμα. Αυτό, αν και μείωσε κατά πολύ την ποσότητα, και πάλι με άφησε με 80 φωτογραφίες, μόνο για την πρώτη ημέρα. Παλιότερα, το report συνίστατο στο να γράψω ένα κείμενο και να δώσω όλες τις φωτογραφίες στους αγαπητούς editors (ναι, και τον ever-loving), με κάποιες υποδείξεις και -τσουπ!- ως δια μαγείας, habemus reportem. Αυτή τη φορά, όμως, τόσο λόγω της πληθώρας των φωτογραφιών, όσο και της ιδιομορφίας του Comicdom.gr, πλέον ως blog, κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν.

Για να είμαι ειλικρινής, καθώς έκανα edit τις φωτογραφίες, αναρωτιόμουν πώς στα κομμάτια θα χώραγα 80 φωτογραφίες  μέσα σε ένα post, δίχως να το κάνω ασήκωτο και κουραστικό. Έπειτα θυμήθηκα εκείνο το ιδιαίτερο function που έχουν τα wordpress galleries και — προτρέχω, όμως, δίχως λόγο: θα το δείτε εν συνεχεία. Πριν φτάσουμε, όμως, στο κυρίως report, θα ήθελα να αναφέρω μερικά highlights, τόσο της ημέρας, όσο και του φετινού Con γενικά.

Καταρχήν, είναι βέβαιο, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι είχαμε τον περισσότερο κόσμο των τεσσάρων χρόνων διοργάνωσης του συνεδρίου (μια πρόχειρη καταμέτρηση αριθμούσε… χιλιάδες!). Κατά δεύτερον, προς μεγάλη μας χαρά και ευχαρίστηση (καθότι η ηλικία του αναγνωστικού κοινού των comics είναι συχνό θέμα συζήτησης), είχαμε για πρώτη φορά τόσο μεγάλη προσέλευση παιδιών σε ηλικίες Δημοτικού και πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και, εν γένει, οικογενειών που περιδιάβαιναν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την έκθεση “Α Superhero Experience”, καθώς και τα stands των καταστημάτων comics, όπου οι μικροί αναγνώστες αναζητούσαν τους αγαπημένους τους ήρωες. Βεβαίως, σκηνές στη διάρκεια των signings των Barry Kitson και Marv Wolfman, κατά τις οποίες ήταν εμφανής η σύγχυση ως προς το αν το fanboy ήταν ο πατέρας ή το παιδί, δικαίωσαν τη φράση: “once a fanboy, always a fanboy”. Συνολικά, σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, τρομακτικό κόσμο προσέλκυσε ο Barry Kitson, ο οποίος, πέραν της συμμετοχής του στο φιλανθρωπικό “Draw the World Together” της πρώτης ημέρας, δεν έπαψε να κάνει original artwork, μελανωμένο και χρωματισμένο, για οποιονδήποτε είχε την υπομονή (και τον χρόνο) να περιμένει. Το καλό πράγμα…

Ειδικότερα την πρώτη ημέρα τώρα, ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η ανοιχτή συζήτηση με θέμα τα comics στην Ελλάδα, καθώς και το Panel Q&A με τους δύο διεθνείς καλεσμένους του συνεδρίου, καθώς και το καθιερωμένο πλέον Φιλανθρωπικό Sketch Event, “Draw the World Together”, στο οποίο υπήρξε τεράστια συμμετοχή από την μεριά των Ελλήνων δημιουργών και, ασφαλώς, γενναιοδωρία από το κοινό. Τέλος, τα panels των Barry Kitson πάνω στο character design, Marv Wolfman πάνω στη δομή του σεναρίου, καθώς και αυτό γύρω από την ιδιομορφία της μετάφρασης των comics, σε σχέση με αυτήν των βιβλίων, ήταν όλα κατάμεστα.

Κάπως έτσι εξελίχθηκε η πρώτη μέρα, τόσο με την κανονική της ροή, όσο και τις έκτακτες εμφανίσεις (Darth Vader), τα πολυάριθμα events και το ντοκιμαντέρ του BBC, “Super-Heroes Unmasked”, το μόνο που, δυστυχώς, έχασα από μια εκπληκτική και εξόχως κουραστική μέρα. Η συνέχεια, με τη δεύτερη μέρα του Comicdom Con 2009, σύντομα στις οθόνες σας. Same Bat-time, same bat-channel!