DOJIN WORK VOL. 1

Writer / Artist: Hiroyukiawnov-0904
Translation & Adaptation: Mayumi Kobayashi

AnimeWorks

Όταν είναι κανείς στην εφηβεία, το χαρτζιλίκι είναι πάντα ένα θέμα, κυρίως υπό την έννοια ότι ποτέ δεν είναι αρκετό, ποτέ δεν σου φτάνει. Αν λοιπόν θες να αποφύγεις να γίνεις escort, ή ακόμη χειρότερα, περιστασιακώς εκδιδόμενη (πράγμα αρκετά συνηθισμένο σε αυτές τις ηλικίες στην Ιαπωνία), τί άλλο μπορείς να κάνεις για αυτό το λίγο έξτρα ρευστό; Ο προβληματισμός αυτός της Najimi Osana, φαινομενικά, βρίσκει απάντηση στο πρόσωπο της συμμαθήτριάς της, Tsuyuri. Η Tsuyuri κάνει doujinshi (νομίζω ότι από τότε που πρωτάρχισα να γράφω στο Comicdom κάνω την κουβέντα για το πώς τα μακρά ιαπωνικά «ο» αποδίδονται με ένα «u» δίπλα) και τα πουλάει στο Comiket, καθώς και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις γύρω από manga, games και anime.

Τί είναι, όμως, τα doujinshi, γιατί τα σχεδιάζει και, ακόμα σημαντικότερο, γιατί τα αγοράζει ο κόσμος; Απαιτείται να έχουν μέσα σεξ, ή αρκεί κάποιου άλλου είδους διαστροφή και τέλος πάντων, πώς μπορεί κανείς να βγάλει λεφτά από αυτά; Η Tsuyuri, μετά από σειρά ξεκαρδιστικών παρεξηγήσεων, εισάγει την Najimi στον κόσμο των doujin (ανεξάρτητοι δημιουργοί manga – το self-publishing της Αμερικής και τα δικά μας fanzines είναι η κοντινότερη αναλογία). Στην πορεία, η φιλάργυρη ηρωίδα μας θα συναντήσει ξανά τον παιδικό της φίλο, Justice, καθώς και την ποινικά κολάσιμα cute, Sora Kitano, καθώς αρχίζει η παρδαλή της περιπέτεια στον σουρεαλιστικό κόσμο των ιαπωνικών fan-comics και του κοινού τους.

dojinwork01031ne8dojinwork01033wp4

Το DOJIN WORK είναι ουσιαστικά συλλογή από yon-koma (4-panel) strips (με εξαίρεση την εισαγωγή), τα οποία στέκονται και ως ξεχωριστά punchlines, αλλά, κατά κάποιο τρόπο, δένουν και σε μια χαλαρή ιστορία. Υπό αυτή την έννοια μπορεί να φέρει στο μυαλό το AZUMANGA DAIOH ή το MEGATOKYO στις αρχές του. Το σενάριο, ωστόσο, προσεγγίζει περισσότερο το COMIC PARTY!, με τη διαφορά ότι έχει και έναν κάποιο ρεαλισμό (σαν το GENSHIKEN): οι έφηβοι στην Ιαπωνία, παρά τις όσες παραξενιές μπορεί να έχουν ως otaku, παραμένουν περίεργοι για το θέμα της σεξουαλικότητας, βομβαρδίζονται με διαφημίσεις και διαθεσιμότητα σχετικών προϊόντων (μου είναι πραγματικά δύσκολο να περιγράψω το πόσο, αν δεν το έχει δει κανείς με τα μάτια του) και στην περίπτωση αυτή, όπως συχνά συμβαίνει παγκοσμίως με τους fan κάθε είδους, η φαντασία τους οργιάζει.

Οι νευρώσεις και φαντασιώσεις που λέγαμε...

Οι νευρώσεις και φαντασιώσεις που λέγαμε...

Με τους εν λόγω χαρακτήρες, καθώς τα όρια των φαντασιώσεων, των ψευδαισθήσεων και των νευρώσεών τους, με την πραγματικότητα θολώνουν, το μέγεθος των παρανοήσεων αυξάνεται εκθετικά, παράγοντας ένα πολύ καλογραμμένο χιούμορ. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το manga απευθύνεται σε κοινό που έχει βιώσει το “comics crowd & lifestyle”. Υπάρχει επίσης anime 12 επεισοδίων από το 2007, που έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά από τη Media Blasters (τη μαμά εταιρεία της Anime Works). Fun, light reading. Τσεκάρετέ το.