Maggie! Maggie! Maggie!: Margaret Thatcher, Mother of the Nation or Monster from the Blue Lagoon?

Αν κάποιος από εσάς σκέφτεται να πεταχτεί καμιά βολτίτσα μέχρι το Λονδίνο, ας κάνει τον κόπο να περάσει από το Cartoon Museum. Εκτός από τις μόνιμες συλλογές και εκθέσεις, αυτό τον καιρό φιλοξενείται μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση για τους φίλους της πολιτικής γελοιογραφίας.

Η Margaret Thatcher αποτελεί, αναμφισβήτητα, μια από τις προσωπικότητες που στιγμάτισαν με την παρουσία και τη δράση τους τη βρετανική, αλλά και την παγκόσμια πολιτική σκηνή. Πρόσωπο αμφιλεγόμενο, αγαπήθηκε και μισήθηκε, ξεσήκωσε αντιδράσεις με τις αποφάσεις της και έμεινε στην ιστορία ως η “Σιδηρά Κυρία” της πολιτικής.

Η Μaggie, όμως, αποτέλεσε και αστείρευτη πηγή έμπνευσης, τόσο για τους κομίστες της δεκαετίας του ’80, όσο και για τους πολιτικούς γελοιογράφους. Στις 4 Μαϊου του 2009, συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τότε που η Thatcher εξελέγη Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας. To Cartoon Museum σκέφτηκε να τιμήσει τη συγκεκριμένη επέτειο, στήνοντας μια ενδιαφέρουσα και πλούσια έκθεση. Μάλιστα, όρισε ως επιμελητές, δύο από τους πιο ενεργούς συμμετέχοντες στην ιδεολογική διαμάχη που είχε ξεσπάσει στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της Σιδηράς Κυρίας.

maggie

Ο Kenneth Baker, ο οποίος υπηρέτησε στο πρωθυπουργικό Μέγαρο από το 1985 έως το 1990 και ο Steve Bell, γνωστός γελοιογράφος της Guardian, επέλεξαν τα 100 αγαπημένα τους σκίτσα, δημιουργίες 35 διαφορετικών σκιτσογράφων, που αναπαριστούν την τέως Πρωθυπουργό, τους συνεργάτες και τους αντιπάλους της.

Η έκθεση σκιαγραφεί, με πολύ γλαφυρό τρόπο, όλη την πορεία της Thatcher, από την άνοδό της στο πρωθυπουργικό αξίωμα και τον πόλεμο των Falklands, μέχρι την τελική της πτώση και τον αντίκτυπο που είχε η πολιτική της, σε Εργατικούς και Συντηρητικούς.

Την έκθεση συνοδεύει ένας έγρωμος κατάλογος 100 σελίδων, με κείμενα πολιτικών και άλλων προσώπων, που την πλαισιώνουν ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά.

Τα πολλαπλά πρόσωπα της Maggie σας περιμένουν μέχρι τις 26 Ιουλίου!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.cartoonmuseum.org