GEORGE SPROTT (1894-1975)

sprottcover_flatGEORGE SPROTT (1894-1975)
Writer/Artist: Seth
Drawn & Quarterly

Είναι σπουδαίο το συναίσθημα να σε έχει κερδίσει τόσο πολύ ένα comic που να μη θες να το αφήσεις και που, αν αναγκαστείς να το αφήσεις κάποια στιγμή στη μέση, να σε κατατρώει η ανάγκη να το συνεχίσεις και να ψάχνεις να βρεις την πρώτη ευκαιρία για να διαβάσεις την επόμενη σελίδα. Να θες από τη μια να το διαβάσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται και από την άλλη να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Ένα τέτοιο comic είναι το GEORGE SPROTT.

Ποιός ήταν ο George Sprott; Ένας τολμηρός εξερευνητής του Αρκτικού Κύκλου, ένας πρωτοπόρος της τοπικής τηλεόρασης ή μήπως ένας καιροσκόπος και αδιόρθωτος γυναικάς; Μέσα από συνεντεύξεις ανθρώπων που τον γνώρισαν, μικρά στιγμιότυπα από τη ζωή του, αλλά και παρακολουθώντας τις τελευταίες ώρες πριν από τον θάνατο του, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να συνθέσει το παζλ της ζωής και του θανάτου του George Sprott.

Θυμάμαι όταν διάβαζα για πρώτη φορά στο WIMBLEDON GREEN τον πρόλογο του Seth, όπου μίλαγε για το πόσο ενδιαφέρουσα του είχε φανεί η δουλειά του Dan Clowes στο τεύχος 22 του EIGHTBALL (αυτό που στη συνέχεια έγινε το ICE HAVEN δηλαδή), σε ότι είχε να κάνει με τον τρόπο που είχε δομηθεί. Με πολλές μικρές ιστοριούλες, δηλαδή, που συνέθεταν μια μεγαλύτερη. Το WIMBLEDON GREEN ήταν, λοιπόν, ένα πείραμα σε αυτή την κατεύθυνση και το GEORGE SPROTT μοιάζει να είναι η συνέχεια του ίδιου πειράματος.

Θα θυμίσω εδώ πως το GEORGE SPROTT πρωτοδημοσιεύτηκε σε μονοσέλιδες συνέχειες στο THE FUNNY PAGES των NEW YORK TIMES (όπου δημοσίευσαν μεταξύ άλλων και οι Dan Clowes, Chris Ware, Jaime Hernandez) και τώρα συγκεντρώθηκε μαζί με αρκετό νέο υλικό (επιπλέον σελίδες comics και όχι μόνο) σε αυτή την εντυπωσιακή έκδοση.

Seth_Page_08Επιμένοντας σε πολλές μικρές λεπτομέρειες και χρησιμοποιώντας έναν χαρακτήρα με τον οποίο δεν επιτρέπει στον αναγνώστη να ταυτιστεί, ο Seth καταφέρνει να ξεπεράσει το συγκεκριμένο και να μιλήσει για πράγματα που αγγίζουν όλους και που αποτελούν κοινό τόπο στη ζωή και τον θάνατο κάθε άνθρωπου. Όλες οι υποθέσεις που μένουν ανολοκλήρωτες, τα αντικείμενα που αφήνουμε πίσω και οι αποφάσεις που ορίζουν το ποιοι είμαστε είναι κάποια από αυτά στα οποία επικεντρώνεται ο Seth.

Αλλά, αν και για το σενάριο θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως ο Seth θα μπορούσε να είχε επιμείνει λίγο περισσότερο στο να μας δώσει κάποια στοιχεία για τον χαρακτήρα (πράγμα που σε καμιά περίπτωση δεν βρήκα αναγκαίο), για την τεχνική του δε θα μπορούσε να πει ή να κάνει τίποτε άλλο παρά να θαυμάσει. Σπουδαίο στήσιμο σελίδων, θαυμάσιος ρυθμός, εξαιρετική χρήση παύσεων και των λιγοστών χρωμάτων. Ο Seth είναι ένας υπέροχος craftsman που γνωρίζει όσο πολύ λίγοι τα μυστικά των comics και που ξέρει να στήνει με ιδανικό τρόπο (φτιάχνοντας ρυθμούς και συμμετρίες που δεν έχω τη δυνατότητα να περιγράψω με λόγια) μια σελίδα αλλά και ένα ολόκληρο comic.

Seth_Page_02Η αγάπη και το πάθος του Seth για το comic που δημιουργεί φαίνεται σε πολλές μικρές λεπτομέρειες. Η πόλη στην οποία ζει ο George Sprott είναι η ίδια πόλη από χαρτόνι που έχει φτιάξει ο Seth (φωτογραφίες των κτιρίων από χαρτόνι παρεμβάλλονται μέσα στην ιστορία) και ονομάζει Dominion και η οποία εμφανίζεται και στο CLYDE FANS (την ongoing δουλειά του Seth). Διαβάστε και μια σχετική πολύ ενδιαφέρουσα συνένυτευξη που έδωσε στο Newsarama.

Το GEORGE SPROTT είναι ένα υπέροχο comic από το Seth, ο οποίος καταφέρνει να γίνεται ακόμα καλύτερος σε κάθε δουλειά του, θυμίζοντας μας ότι είναι ένας από τους σιωπηλούς αλλά πολύ εργατικούς και δημιουργικούς μεγάλους δημιουργούς των ημερών μας.

Ο Seth υπογράφει αντίτυπο του GEORGE SPROTT στη MoCCA του 2009.