Παρουσίαση EL ETERNAUTA στη Λέσχη Φίλων Κόμικς

Ομολογουμένως έχει περάσει πολύς καιρός από τις 4 Ιουλίου. Έτσι, το πρώτο πράγμα που έσπευσα να κάνω πριν γράψω για την παρουσίαση του EL ETERNAUTA, ήταν να πάω σε ένα από αυτά τα μαγαζιά που τυπώνουν μπλουζάκια και να φτιάξω ένα με τη φράση “Συλλογική Ευθύνη”, για να έχω τη συνείδησή μου ήσυχη.

eternauta1Λίγο καιρό μετά τα εγκαίνια, η Λέσχη Φίλων Κόμικς πραγματοποίησε και την πρώτη της εκδήλωση, την παρουσίαση του EL ETERNAUTA: Ο ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ από τις εκδόσεις Jemma Press. Θα θυμάστε από το δελτίο τύπου, ότι αν και επρόκειτο για την έκδοση του δεύτερου τόμου, η παρουσίαση θα αφορούσε συνολικά στο έργο.

Όταν ανέβηκα τη σκάλα της Λέσχης, με υποδέχτηκε μια ευχάριστη έκπληξη, ένα ολοκαίνουριο κλιματιστικό (συγγνώμη, αλλά δεν θα μπορούσα να μην το σχολιάσω). Η αίθουσα είχε γεμίσει με καρέκλες παρατεταγμένες απέναντι στο τραπέζι που θα κάθονταν οι ομιλητές, ενώ στο βάθος υπήρχε ένας πολύ δελεαστικός μπουφές με νοστιμότατα γλυκάκια και αναψυκτικά.  Κόσμος είχε μαζευτεί από νωρίς, πρόσωπα γνώριμα αλλά και καινούρια και αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι, έχοντας πάει και σε άλλες παρουσιάσεις, ο αριθμός των ατόμων που είχαν έρθει ξεπερνούσε κατά πολύ αυτό που περίμενα, πράγμα που δεν μπορούσε παρά να με χαροποιήσει. Μέχρι να ξεκινήσει η παρουσίαση, είχα την ευκαιρία να χαζέψω το βίντεο που έπαιζε, το οποίο έχει φτιάξει η Σταματία Αντωνάτου και οφείλω να το τονίσω ιδιαιτέρως, γιατί είναι μια πάρα πολύ καλή δουλειά. Για να έχετε την ευκαιρία να το δείτε κι εσείς, το ανέβασα και στο YouTube σε 3 μέρη (γιατί ήταν 21 λεπτά):

Μέρος 1:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cvY_eTVTo4g[/youtube]

Μέρος 2:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Q9KNtlPXYh8[/youtube]

Μέρος 3:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5YcHC73CA-Y[/youtube]

Ομιλητές ήταν ο Αβραάμ Κάουα, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγγραφέας, ο Γιάννης Κουκουλάς, δημοσιογράφος και συγγραφέας, και ο Λευτέρης Σταυριανός από τις εκδόσεις Jemma Press. Δυστυχώς, η μεταφράστρια του comic, Ντίνα Σώτηρα, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Θεωρώ πολύ ενδιαφέρον να ακούω τους μεταφραστές να μιλάνε για τις δυσκολίες που συνάντησαν κατά τη μετάφραση, ειδικά όταν είναι σε μια γλώσσα που δεν γνωρίζω.

eternauta2

Γενικό πλάνο

Ενώ θα περίμενε κανείς να παρακολουθήσει μια τυπική παρουσίαση, όπου οι ομιλητές, ένας-ένας, θα έλεγαν αυτό που είχαν προετοιμάσει να πουν, άντε και να απαντούσαν σε καμιά ερώτηση στο τέλος, βρέθηκα σε κάτι που έμοιαζε περισσότερο με συζήτηση μεταξύ φίλων. Η παρουσία των ομιλητών ήταν εξαιρετική (ακόμη και του Λευτέρη Σταυριανού, ο οποίος γκρίνιαζε ότι έχει τρακ), ενώ η μεταξύ τους χημεία ήταν τόσο καλή, που άφησαν στην άκρη ότι μπορεί να είχαν σκεφτεί να πουν και άνοιξαν διάλογο με τους παρευρισκόμενους.

eternauta3

Οι ομιλητές

Οι ερωτήσεις από το κοινό δεν σταμάτησαν και, για τους κακεντρεχείς, πρέπει να πω ότι οι περισσότερες από αυτές ήταν ουσιαστικές, ίσως και πολύ απαιτητικές, σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν μη τι άλλο, αυτό δείχνει ότι ο κόσμος δεν βαρέθηκε και επιζητούσε να συμμετέχει. Συνολικά, η παρουσίαση ήταν, από κάθε άποψη, επιτυχημένη. Περιμένω ανάλογα αποτελέσματα και στην επόμενη.

EDIT: Το όνομα της Σταματίας είναι Αντωνάτου και όχι Αντωναίου, όπως γράφτηκε από λάθος. Ζητώ συγγνώμη, διορθώθηκε.