THE NOBODY

Nobody CoverTHE NOBODY
Writer/Artist: Jeff Lemire
DC Comics (Vertigo)

Είχα εντυπωσιαστεί πάρα πολύ όταν πρωτοδιάβασα comic του Jeff Lemire και συγκεκριμένα το πρώτο comic της τριλογίας ESSEX COUNTY, με τίτλο TALES FROM THE FARM. Είχα γράψει, μάλιστα, τότε στο Comicdom και το αναμενόμενο διθυραμβικό fanboyιστικο review για το πόσο πολλά υποσχόμενος ήταν αυτός ο νέος δημιουργός και για το πόσο είχα ευχαριστηθεί το comic του. Βέβαια, φαίνεται πως δεν ήμουν ο μόνος που ενθουσιάστηκε με το ESSEX COYNTY, αφού o Lemire όχι μόνο βρέθηκε υποψήφιος για Eisner Award αλλά και είναι έτοιμος να ξεκινήσει στη Vertigo μια δικιά του ongoing σειρά (SWEET TOOTH) , ενώ μόλις εκδόθηκε και το THE NOBODY, το οποίο αποτελεί την εκδοχή του Lemire για την ιστορία του αόρατου ανθρώπου του H.G Wells.

Στη μικρή πόλη Large Mouth μόλις κατέφθασε ένας άγνωστος τυλιγμένος με επιδέσμους, με γυαλιά και γάντια, έτσι ώστε να μη φαίνεται ούτε μια σπιθαμή του σώματός του. Η πόλη αρχικά αναστατώνεται με την παρουσία του, αλλά μετά από λίγο καιρό μοιάζει να τον αποδέχεται. Μόνο μια μοναχική νεαρή έφηβη καίγεται από περιέργεια για τον παράξενο ξένο και προσπαθεί να ανακαλύψει περισσότερα για αυτόν και την τραγική του ιστορία.

the-nobody_pg-1Με το NOBODY ο Lemire δε ξεφεύγει πολύ από τις ιστορίες από τις οποίες τον γνωρίσαμε. Υπάρχει βεβαίως ένας πολύ πιο έντονος pulp χαρακτήρας εδώ απ’ ότι στα προηγούμενα comics του, αλλά και πάλι αυτό που καταφέρνει καλύτερα είναι να αποδώσει την αίσθηση της μικρής πόλης και τις σχέσεις και τους χαρακτήρες των ανθρώπων που την κατοικούν.

Το σχέδιο σε κάποια καρέ μοιάζει λίγο πιο βιαστικό, λες και ο Lemire βιαζόταν να κάνει και να εκδώσει όσα περισσότερα comics μπορεί, τώρα που λογίζεται ακόμα ως hot δημιουργός. Πάντως, σε γενικές γραμμές, κρατά ένα καλό επίπεδο και μάλιστα πειραματίζεται με τη χρήση ενός χρώματος (προσπαθώντας για ένα εφέ ανάλογο με αυτό που ο Dan Clowes επιτυγχάνει στο GHOST WORLD), με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Και πάλι το μεγάλο ατού του Lemire είναι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τον ρυθμό του comic και με τον οποίο βάζει τον αναγνώστη στην μικρή πόλη όπου εκτυλίσσεται η δράση.

Χωρίς να είναι πολύ χειρότερο ή καλύτερο από τις προηγούμενες δουλειές του Lemire, δε θεωρώ πως το NOBODY έχει να προσθέσει κάτι ιδιαίτερο στο έργο του, πέρα από μια ευκαιρία να τον γνωρίσει ένα μεγαλύτερο κοινό που δε θα ενδιαφερόταν για κάποιο comic του που δεν κυκλοφόρησε από μια από τις μεγάλες εκδοτικές. Έχω, μάλιστα, την εντύπωση πως δείχνει και μια επιθυμία του Lemire να δημιουργήσει (κάπως βιαστικά ίσως) νέα και αρκετά διαφορετικά πράγματα. Δε νομίζω πως αυτή του επιθυμία θα έχει άμεσα κάποιο καλό αποτέλεσμα (θα εκπλησσόμουν αν το SWEET TOOTH ήταν κάτι συγκλονιστικό) αλλά νομίζω πως είναι ένα αξιοπρεπές αναγκαίο ενδιάμεσο βήμα που μπορεί να οδηγήσει σε κάτι καλύτερο.