Nobody Expects The Snapshot Reviews!

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

tales coverTALES DESIGNED TO THRIZZLE VOL.1
Writer/Artist: Michael Kupperman
Fantagraphics Books

Πριν ξεκινήσω να μιλάω για το συγκεκριμένο, πρέπει να εξομολογηθώ ότι απολαμβάνω πάρα πολύ τα quotes από reviews που συναντάω σε κάθε έκδοση και μου αρέσει πολύ να τα διαβάζω – όχι τόσο για να διαμορφώσω άποψη, αλλά επειδή μου αρέσουν οι υπερβολές που έχουν πει κατά καιρούς διάφοροι ειδήμονες και μη. Το ίδιο συνέβη και με το TALES DESIGNED TO THRIZZLE. Ένα quote στο πίσω μέρος (δυστυχώς δε θυμάμαι ποιου) με παρέπεμπε να αγοράσω το βιβλίο που ακολουθεί τα βήματα των Monty Python.

Εγώ, βέβαια, το είχα ήδη αγοράσει, οπότε δεν έδωσα σημασία σε αυτό που φάνταζε μια ακόμη υπερβολή – κι ας έχω δει αρκετά δείγματα από τη δουλειά του Kupperman, ακόμη και από τα τεύχη του TALES…, τα οποία συγκεντρώνει το συγκεκριμένο hardcover (τέσσερα από δαύτα, για να είμαι ακριβής). Ε, λοιπόν, το συγκεκριμένο quote δεν είναι καθόλου υπερβολικό! Το χιούμορ του Kupperman ακολουθεί την ίδια συνταγή με τους ιδιοφυείς Βρετανούς: παραλογισμός, ιστορίες και διάλογοι που δε βγάζουν και ιδιαίτερο νόημα και – το σημαντικότερο – παντελής απουσία punchlines.

fourplayo

Θα πείτε, βέβαια, ότι σιγά το πράγμα, ο καθένας μπορεί να προσπαθήσει να αντιγράψει τους Monty Python. Το θέμα είναι να το κάνει με επιτυχία και να δώσει το δικό του χαρακτήρα σε αυτό που κάνει. Ο Kupperman το καταφέρνει και αυτό, με χαρακτήρες που έχει καθιερώσει σε μερίδα του αναγνωστικού κοινού (πχ. Snake & Bacon), χιούμορ της δικής του εποχής και σχέδιο που ακολουθεί φόρμες του παρελθόντος. Είτε με μικρές ιστορίες, είτε με σελίδες γεμάτες διαφημίσεις δικής του έμπνευσης και παρωδίες, το TALES… σου προκαλεί ένα χαμόγελο (κάποιες φορές και γέλιο), χωρίς να σε αναγκάζει να κάνεις υπομονή για το τελευταίο panel. Στο βιβλίο αυτό, δε θα γελάσεις με ατάκες, ούτε με gags, αλλά με το παράλογο χιούμορ που κρύβει η δημιουργία της κάθε σελίδας. Και αυτό στα δικά μου κιτάπια είναι και πιο σημαντικό και πιο δύσκολο, γι’ αυτό και δεν ενοχλήθηκα ακόμη κι όταν κάτι από αυτά δε μου φαινόταν αστείο.

greek streetGREEK STREET #1
Writer: Peter Milligan
Artist: Davide Gianfelice
Colorist: Patricia Mulvihill
Leterrer: Clem Robins
Editor: Will Dennis
DC Comics (Vertigo)

To σύντομο review για το #1 της νέας ongoing σειράς της Vertigo είναι ότι στις σελίδες του GREEK STREET θα δείτε: βυζιά, strippers, λυσσασμένα σκυλιά, δαιμόνια, ξερατά, gore και γύρο (ξέρετε, με πίτα). Με λίγα λόγια, είναι ένα comic που έχει όλα όσα αξίζουν σε αυτόν τον κόσμο.

Το εκτεταμένο review για το #1 της νέας ongoing σειράς της Vertigo είναι ότι πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον issue που κατάφερε να μου εξάψει αρκετά το ενδιαφέρον, ώστε να τη συνεχίσω. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο, και συγκεκριμένα στη Greek Street, μια κακόφημη γειτονιά. Οι ήρωες προς το παρόν είναι αρκετοί και ο καθένας από αυτούς έχει αναλάβει έναν τραγικό αρχαιοελληνικό ρόλο, όπως αυτούς του Οιδίποδα, των Ερινυών, του χορού (οι strippers που ανέφερα παραπάνω) και άλλους που δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί.

greek street 2Στο #1, η ιστορία είναι ακόμη λίγο μπερδεμένη, καθώς εισάγονται αρκετοί από τους πρωταγωνιστές (δεν ξέρω ακόμη ποιοι θα παραμείνουν σε πρωταγωνιστικό ρόλο) και ο Milligan ξεκινά πολλά plots και subplots, τα οποία ελπίζω πως θα αρχίσουν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σύντομα. Η γραφή, πάντως είναι καλή και έξυπνη (και όχι εξυπνακίστικη). Σε πολύ καλά επίπεδα κυμαίνεται και το σχέδιο του Gianfelice, το οποίο, αν και δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, έχει όλα όσα χρειάζεται η συγκεκριμένη ιστορία, ειδικά από άποψης ατμόσφαιρας.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα εισαγωγικό issue που προτείνω ανεπιφύλακτα, είτε προτιμήσετε το σύντομο είτε το εκτεταμένο review. Και με την τιμή του να μην ξεπερνάει το $1.00, δε νομίζω ότι έχετε και πολλά να χάσετε, αν με ακούσετε…

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα το preview της Fantagraphics για το TALES DESIGNED TO THRIZZLE, εδώ να ρίξετε μια ματιά στις πρώτες σελίδες του GREEK STREET #!, προσφορά τoυ CBR και παρακάτω να δείτε από που εμπνεύστηκα τον τίτλο αυτού του post: