ASTERIOS POLYP

asterios_polyp_coverWriter/Artist: David Mazzucchelli
Pantheon Books

Ο David Mazzucchelli είναι ένας κορυφαίος δημιουργός που έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τις σύγχρονες γενιές των συναδέλφων του. Οι περισσότεροι αναγνώστες comics τον γνωρίζουν κυρίως από τη συνεργασία του με τον Frank Miller σε δυο από τις σημαντικότερες και πιο επιδραστικές ιστορίες της δεκαετίας του 1980, τo DAREDEVIL: BORN AGAIN και το BATMAN: YEAR ONE. (Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Miller χρωστάει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της «δόξας» του στον Mazucchelli, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία)

Παρά την επιτυχία που γνώρισε με αυτά τα δύο, δεν έμεινε στα mainstream comics αλλά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αναζήτησε πιο προσωπικούς και πειραματικούς δρόμους με τα τρία τεύχη του RUBBER BLANKET που δημιούργησε και εξέδωσε. Λίγο αργότερα με τη βοήθεια του Paul Karasik έκανε και μια εξαιρετική μεταφορά σε comics, του CITY OF GLASS του Paul Auster (την οποία και θα σας παρότρυνα να αναζητήσετε). Από εκεί και πέρα ο Mazzucchelli σχεδόν εξαφανίστηκε από τα comics έχοντας να παρουσιάσει μόνο κάποιες συμμετοχές σε διάφορες ανθολογίες, ενώ παράλληλα δίδασκε comics στη Νέα Υόρκη.

ployp3Δεκαπέντε χρόνια λοιπόν μετά από την τελευταία μεγάλου μήκους δουλειά του ο Mazzucchelli επέστρεψε θριαμβευτικά με το πιο φιλόδοξο ως τώρα έργο του.  Όπως γλαφυρά περιέγραφε και η Λήδα πριν από λίγες μέρες η αναμονή όλων όσων περιμέναν το comic ήταν τεράστια και οι πρώτες κριτικές ήταν διθυραμβικές…

Ο Asterios Polyp είναι ένας επιτυχημένος αρχιτέκτονας αν και κανένα κτίριο από αυτά που έχει δημιουργήσει δεν έχει ποτέ κατασκευαστεί. Μέσα σε μια στιγμή θα χάσει το σπίτι του και θα αναγκαστεί σε μια «απόδραση» από τη μέχρι τώρα ζωή του βρίσκοντας καταφύγιο σε μια μικρή πόλη. Ο αναγνώστης μαθαίνει για το παρελθόν του Asterios, τις αποφάσεις και τις περιστάσεις που τον οδήγησαν στο σημείο που βρίσκεται και τελικά παρακολουθεί το που θα οδηγηθεί.

Δε θα ήθελα να πω περισσότερα για την ιστορία. Κάθε σελίδα του comic μπορεί να επιφυλάσσει μια τεράστια έκπληξη, πολύ συχνά μια έκπληξη την οποία ο αναγνώστης δε θα συνειδητοποιήσει μέχρι αρκετά αργότερα. Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές στην αρχαία Ελλάδα και στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία (γενικά στο comic υπάρχει διάχυτη φιλοσοφική διάθεση), ολόκληρη η ιστορία θυμίζει έντονα αρχαία ελληνική τραγωδία, ενώ γίνονται και πάρα πολλές αναφορές στον Πλάτωνα, τον Αριστοφάνη, το μύθο του Ορφέα αλλά και σε σύγχρονες πόλεις με ελληνικά ονόματα. Ο Mazzucchelli είναι ένας πανέξυπνος δημιουργός που ξέρει να χειρίζεται την ιστορία του μαεστρικά και να δίνει στον αναγνώστη του όλα τα κομμάτια ενός παζλ για να τον αφήσει να το συμπληρώσει μόνος του.

asterios1Τεχνικά το ASTERIOS POLYP είναι ακόμα καλύτερο από ότι φανταζόμουν. Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που είδα τόσες πολλές καινοτομίες σε ένα comic (ίσως μόνο όταν πρωτοδιάβασα κάποιο τεύχος του ACME NOVELTY LIBRARY) που να λειτουργούν τόσο καλά. Ο Mazzuccheli χρησιμοποιεί (συνήθως) μια ιδιαίτερα καθαρή γραμμή για τους χαρακτήρες του και διαφορετικά χρώματα για να αποδώσει διαφορετικές χρονικές περιόδους ή/και συναισθηματικές καταστάσεις.

Δε θα επιμείνω ούτε στη σημασία των χρωμάτων στο comic ούτε στον τρόπο που όχι μόνο το lettering αλλά και το μπαλονάκι που χρησιμοποιείται αλλάζει από χαρακτήρα σε χαρακτήρα. Ούτε στον τρόπο που χειρίζεται τα κενά ανάμεσα στα καρέ και που στήνει τα panels και τις σελίδες. Όλα αυτά είναι αναπόσπαστο κομάτι του comic και καλύτερα να τα ανακαλύψετε μόνοι σας.

ployp2Ένα καλό παράδειγμα για να καταλάβει κανείς την πολυπλοκότητα που βρίσκεται πίσω από πράγματα που μοιάζουν σχετικά απλά, βρίσκεται στο εξώφυλλο και έχει να κάνει με τα γράμματα του τίτλου. Αν και ο αναγνώστης δε δυσκολεύεται να διαβάσει το “ASTERIOS POLYP” με λίγη περισσότερη προσοχή παρατηρεί πως δεν πρόκειται για κάποιου είδους γραμματοσειρά αλλά για την υπέρθεση δυο χρωματιστών λωρίδων που η κάθε μια τους απέχει πολύ από το να βγάζει κάποιο νόημα.

Δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω το ASTERIOS POLYP αριστούργημα που θα μείνει κλασικό και θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα comics, γιατί είναι πραγματικά πολύ νωρίς για να το εκτιμήσω ψύχραιμα. Από την άλλη δυσκολεύομαι πολύ και να κρύψω τον ενθουσιασμό μου για τη δουλειά αυτή, που ξεπέρασε τις προσδοκίες μου και που σίγουρα σπρώχνει τα όρια του Μέσου λίγο μακρύτερα.

Αντί για κάποιο άλλο κλείσιμο θα δανειστώ (και θα αλλάξω ελαφρώς) την εισαγωγή ενός κειμένου που έγραψε ο Scott Mc Cloud στο blog του για το ASTERIOS POLYP

Αν δεν έχετε διαβάσει το ASTERIOS POLYP τότε σας προτείνω θερμότατα να το αποκτήσετε και να το διαβάσετε
Αν το έχετε διαβάσει μια φορά μόνο τότε ξαναδιαβάστε το.
Αν το έχετε διαβάσει περισσότερες από μια φορές τότε ας μιλήσουμε για αυτό…