EVERYBODY IS STUPID EXCEPT FOR ME AND OTHER ASTUTE OBSERVATIONS

bagge coverWriter/Artist: Peter Bagge
Colorists: Peter & Joanne Bagge
Editor: Kim Thompson
Fantagraphics Books

Ως ανάποδος και αντιδραστικός άνθρωπος, τρέφω μια ιδιαίτερη συμπάθεια σε όσους τα χώνουν αδιακρίτως σε κάθε μεριά και πτυχή του κόσμου, είτε το κάνουν με χιούμορ είτε χωρίς (αν και, φυσικά, προτιμώ το χιούμορ). Επιπλέον, τα δύο αυτά σπάνια χαρίσματα του χαρακτήρα μου με αναγκάζουν να εκτιμώ ακόμη περισσότερο αυτούς με τους οποίους δε συμφωνώ σε κάποια πράγματα. Δεν είμαι ούτε ο γάβρος που θα διαβάσει τον “Πρωταθλητή” ούτε ο μπαοκτζής που θα φτιαχτεί με τα ρεπορτάζ των “Σπορ του Βορρά”. Μου αρέσει να διαβάζω και πράγματα με τα οποία θα διαφωνήσω.

Κάτι τέτοιο συνέβη και κατά την ανάγνωση του EVERYBODY IS STUPID… του Peter Bagge (HATE), το οποίο συγκεντρώνει τα strips μιας δεκαετίας στο περιοδικό REASON. Αν και πολλές φορές ένιωσα ταύτιση με τις απόψεις του και τα χωσίματά του, οι στιγμές που απόλαυσα περισσότερο ήταν οι πλέον ριζοσπαστικές παρουσιάσεις του, όπως αυτές για το δικαίωμα του κάθε Αμερικανού να έχει ένα όπλο – ακόμη και bazooka, αν επιθυμεί!

baggeΗ συγκεκριμένη συλλογή αποτελεί, λοιπόν, το μανιφέστο των απόψεων του Bagge. Τα μονοσέλιδα ή ολιγοσέλιδα strips του είναι κατά το ένα τρίτο δημοσιογραφική έρευνα, ένα τρίτο αυτοβιογραφικά στοιχεία και προσωπικές απόψεις και το ένα, χιούμορ στο δικό του προσωπικό στιλ. Η θεματολογία του περιλαμβάνει την Πολιτική, τις Τέχνες, τον πόλεμο, το σεξ, τη χώρα του και άλλα καθημερινά θέματα…

Και μπορεί, με μια πρόχειρη ματιά, οι παραπάνω κατηγορίες να μοιάζουν ανεξάντλητες, ο Bagge, όμως, κάνει μια εξαιρετική δουλειά στο να τις καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερο! Η έρευνα που έχει κάνει για καθένα από τα θέματά του είναι επαγγελματικά δημοσιογραφική (πηγές, επίσκεψη σε συνέδρια, συνεντεύξεις κ.τ.λ.) και το χιούμορ του είναι καυστικό και δίνει ξεχωριστή ώθηση στην κριτική του.

bagge 3Το σχέδιο δεν παρεκκλίνει από τα γνωστά πρότυπα των comics του Bagge και είναι, το λιγότερο, απολαυστικό. Επίσης, αν και οι σελίδες του EVERYBODY IS STUPID… σφύζουν από κείμενο (διαλόγους στα panels ή περιγραφές έξω από αυτά), ο ρόλος του σχεδίου δεν είναι σε καμιά περίπτωση δευτερεύων.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα εξαιρετικά απολαυστικό, καυστικό και ενημερωτικό comic, ακόμη κι όταν ο Bagge μιλάει για πράματα που λίγο μας ενδιαφέρουν στην Ελλάδα, όπως οι χαμηλότερων αξιωμάτων πολιτικοί των ΗΠΑ και ο συγκοινωνιακός χάρτης του Seattle – ή μήπως οι ομοιότητες είναι τεράστιες, είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ, είτε για την Ευρώπη και την Ελλάδα;

Ειδικά αν έχετε εκτιμήσει άλλα δείγματα του comics journalism (όπως το PALESTINE του Joe Sacco), το EVERYBODY IS STUPID… θα σας μαγνητίσει, με έξτρα παροχές την καυστικότητα και το χιούμορ του.