Η DISNEY ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΗ MARVEL ΕΝΑΝΤΙ 4 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ! (updated)

disney-marvelΕίναι η είδηση της δεκαετίας κι εγώ πραγματικά δεν πιστεύω τι γράφω:

Η Walt Disney Company αγόρασε τη Marvel Entertainment, με μια συμφωνία ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων (σε ρευστό και μετοχές), δημιουργώντας πλέον έναν υπερ-κολοσσό στον τομέα της ψυχαγωγίας. Η κίνηση αυτή μπορεί να συγκριθεί σε μέγεθος, αλλά και σημασία για τα αμερικανικά comics, μόνο με την αγορά της DC από τη Warner Bros. Entertainment το 1969, πριν από ακριβώς 40 χρόνια!

H συμφωνία ανάμεσα στη Disney και τη Marvel έχει ήδη επικυρωθεί από τα συμβούλια και των δύο εταιρειών και τώρα απομένει να λάβει την έγκριση των μετόχων της Marvel και των αρχών ανταγωνισμού. Στο μεταξύ, τα περιουσιακά στοιχεία της Marvel θα βρίσκονται υπό την εποπτεία του επικεφαλής της εταιρίας, Ike Perlmutter, ο οποίος και θα συνεργάζεται με τα διοικητικά στελέχη της Disney μέχρι την πλήρη ενσωμάτωση τους στη νέα ιδιοκτησία.

Αυτό, για εμάς τους αναγνώστες, σημαίνει ότι η Disney θα έχει υπό την ιδιοκτησία της, περισσότερους από 5.000 χαρακτήρες της Marvel για έντυπη, κινηματογραφική και κάθε άλλου είδους εμπορική χρήση. Είναι αυτό λόγος να ανησυχούν οι fans; Υπάρχει περίπτωση η Disney, ένας κολοσσός με σαφώς διαφορετική δημιουργική και επιχειρηματική αντίληψη να εφαρμόσει νέα πολιτική, κόβοντας τίτλους αγαπημένων ηρώων ή αλλάζοντας ριζικά το Marvel Universe; Ο Joe Quesada, editor-in-chief της Marvel, επιμένει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας: “Πάρτε μια βαθιά ανάσα ανακούφισης, όλα τα αγαπημένα σας comics θα παραμείνουν ανέγγιχτα… Τα νέα είναι εξαιρετικά και όλα πάνε καλά στο Marvel Universe”.

Η απόκτηση της Marvel από την Disney, ήταν για τη δεύτερη μια κίνηση στρατηγικής σημασίας καθώς με την ένταξη των ηρώων της Marvel στο χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών της στοιχείων, η Disney αποκτά ακόμη πιο ισχυρή θέση στον τομέα της ψυχαγωγίας.

“Αυτή η εξαγορά συνδυάζει το ισχυρό εμπορικό σήμα της Marvel και τον παγκόσμια αναγνωρισμένο κατάλογο χαρακτήρων της όπως οι Ιron Man, Spider- Man, X-Μen, Captain America, Fantastic Four και Thor, με τις δημιουργικές ικανότητες της Disney… Πιστεύουμε ότι προσθέτοντας τη Marvel στο ήδη μοναδικό χαρτοφυλάκιο από εμπορικά σήματα της Disney, δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και επικερδή δημιουργία value creation” δήλωσε ο Robert A. Iger, Πρόεδρος και Chief Executive Officer της Walt Disney Company, ο οποίος δεν παρέλειψε και να πλέξει το εγκώμιο του Ike Perlmutter και της ομάδας του, χαρακτηρίζοντας τη δουλειά που έκαναν μέχρι σήμερα στη Marvel, εξαιρετική.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Marvel, Ike Perlmutter υπογραμμίζει πως “H Disney είναι το τέλειο ‘σπίτι’ για τον φανταστικό κατάλογο των ηρώων της Marvel”, καθώς και ότι “πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία για τη Marvel να βασιστεί πάνω στα δυνατά εμπορικά σήματα και τους χαρακτήρες της, μέσω της παγκόσμιας επιχειρηματικής οργάνωσης και υποδομής της Disney”.

Ήδη τα πρώτα δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες για τα comics, δεν παραλείπουν να επισημάνουν την ειρωνεία ότι το 2004, η Marvel είχε μηνύσει τη Disney, ζητώντας $16 εκατομμύρια ως αποζημίωση για cartoons των οποίων τα δικαιώματα είχε παραχωρήσει στο ABC Family Channel.

Παράλληλα, κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα, τι γίνεται τώρα με την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στη Disney και τη Boom! Studios, σύμφωνα με την οποία η δεύτερη ανέλαβε την παραγωγή νέων comics με πρωταγωνιστές ήρωες της Disney, όπως ο Mickey Mouse και ο Donald Duck.

Κι όλα αυτά ενώ οι fans δείχνουν μάλλον διχασμένοι, καθώς τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, μια δημοσκόπηση στο Newsarama που έχει φτάσει τις 4.000 ψήφους, θέλει το 33% των επισκεπτών να έχει ανάμεικτα αισθήματα για το γεγονός. Αν θέλετε μπορείτε κι εσείς να πάρετε θέση.

UPDATE:
Τί λέει ο Stan -The Man- Lee για την εξαγορά της Marvel; Το Newsarama έχει το ρεπορτάζ, καθώς επίσης και μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα των 10 σημαντικότερων ερωταπαντήσεων σχετικά με το μέλλον της Marvel, ως κομμάτι πλέον, της Disney αυτοκρατορίας

marvel_disney5

They Said…

Ο Θωμάς Παπαδημητρόπουλος επέλεξε μερικές ενδιαφέρουσες δηλώσεις από pros του χώρου…

Warren Ellis (TRANSMETROPOLITAN, PLANETARY): “Γιατί όλοι στη Marvel κράζουν σαν πάπιες όλη μέρα σήμερα; Είναι απαίσιο”.

Marc Bernandin (THE HIGHWAYMEN, MONSTER ATTACK NETWORK): “Είναι μια κίνηση με κότσια. Σα να λέμε ‘Γιατί να αγοράσουμε τα δικαιώματα για ένα comic, όταν πολύ απλά μπορούμε να τα αγοράσουμε όλα;’

Το μεγαλύτερο ερώτημα, από την άποψη καθαρά των comics, είναι το πώς θα αλλάξει το τι επιλέγει να εκδώσει η Marvel. Όχι ότι ξαφνικά η Disney θα μπουκάρει και θα θέσει νέους κανόνες, αλλά αν το συσχετίσεις με τη σχέση μεταξύ DC και Warner Bros, θα δεις ότι είναι σημαντικό για τη Warner να εκδίδει η DC μη superhero comics, ώστε να μπορεί να τα προωθεί στην παραγωγή (για ταινία). Γιατί δεν απαιτούν μόνο οι superheroes τη δική τους ταινία. Θες και τους Preachers και τους Y: The Last Mans και τους Losers. Η Marvel όμως, δεν έχει τέτοιους τίτλους, πέρα από αυτούς του Epic imprint. Είναι, χωρίς αμφισβήτηση εκδότης superhero comics και, μέχρι σήμερα, αυτό έχει δουλέψει σε τεράστιο βαθμό. Νομίζω, όμως, ότι αυτό πιθανόν θα αλλάξει”.

Tony Bedard (EXILES, COUNTDOWN, R.E.B.E.L.S.): “Είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις, αλλά μπορεί να αποβεί καλό για τη Marvel. Ελπίζω πως η Disney θα αναγνωρίσει πως η τρέχουσα ομάδα των editors στη Marvel γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει. Μέχρι τώρα, η DC μπορούσε να εκμεταλλευτεί την τσέπη της Warner και να εκδίδει τίτλους χαμηλών πωλήσεων, όπως τα R.E.B.E.L.S. και JONAH HEX, σε αντίθεση με τη Marvel, η οποία ακύρωνε αδίστακτα τέτοια comics. Ίσως τώρα να καταφέρει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε περισσότερα projects και να επεκτείνει το αναγνωστικό κοινό της. Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος για αυτό”.

Mike Carey (X-MEN LEGACY, CROSSING MIDNIGHT): “Νομίζω ότι μόνο καλό θα κάνει στη Marvel. Το να σε στηρίζει ένας γίγαντας των multi-media σου χαρίζει ασφάλεια και η ασφάλεια, την ελευθερία να πάρεις περισσότερα ρίσκα. Όχι ότι η Marvel ήταν ποτέ συντηρητική, Επίσης, όλες αυτές οι φήμες που κυκλοφόρησα για τον Donald και τη Minnie ήταν κακόγουστες και ζητώ ανεπιφύλακτα συγγνώμη”.

Kurt Busiek (MARVELS, ASTRO CITY): “Βλέπω τους fans να σαλιαρίζουν πάνω από τους X-men παραγωγής Pixar ή να τρέμουν μήπως η Hanna Montana γίνει μέλος των Avengers. Ή να ελπίζουν ότι η Disney θα απολύσει αμέσως τον Joe Quesada και θα επαναφέρει το είδος των comics που οι ίδιοι λάτρευαν πριν η Disney ενδιαφερθεί για τη Marvel. Ή να τρέμουν στην ιδέα ότι η Disney θα φλωρέψει τη Marvel. Ή να αγαλλιάζουν στην προοπτική ότι τώρα μπορεί η Marvel να γίνει σαν τη Vertigo και να εκδίδει comics που δε φέρνουν κέρδος, επειδή μπορούν να ξοδεύουν τα λεφτά της Disney, αδιαφορώντας για το κέρδος. Και για άλλα πράγματα που επίσης δε μοιάζουν πιθανά”.

Ryan Dunlavey (ACTION PHILOSOPHERS, COMIC BOOK COMICS): Δείτε το εικονογραφημένο σχόλιο του Dunlavey στο blog του.