Σχετικά με το Batman: Arkham Asylum VG, το Metacritic και τα Guinness
Το ξέρω ότι αυτό ειναι το πρώτο μου κείμενο στην Blog μορφή του site μας και δυστυχώς δεν μιλάει για comics, αλλά τουλάχιστον είναι comic related. Μεταξύ δουλειάς(-ών), site admin/designer/programmer και ComicdomCon δεν περισεύει και πολύς χρόνος τώρα τελευταία. Oh well… here’s to a new start…
Η αλήθεια είναι ότι δεν θα έγραφα ποτέ review/preview για ένα superhero electronic game, αλλά μου τράβηξε την προσοχή αυτό το άρθρο στο CBR. “Batman: Arkham Asylum” Awarded a Guinness World Record”. Όντας computer gamer (computer geek in common english) από πολύ πολύ μικρός (atari 2600, zx spectrum, amstrad cpc128, amiga 500, sega MS, pc 8086+, xbox) δεν μπορούσα να μην πατήσω click. Ήθελα να δω για ποιο λόγο μπορεί ένα τέτοιο παιχνίδι να βραβεύτηκε με Guinness. Τελικά ήταν για “Most Critically Acclaimed Superhero Game Ever”…
…και εδώ θα κάνουμε μια παρένθεση. “Most Critically Acclaimed Superhero Game Ever”;;; Ok, δεν είμαι και ο ειδικός των Guinness αλλά τι κατηγοριοποίηση είναι αυτή; Και αν το πάμε με τέτοια λογική γιατί στην τελική να μην το πούμε “Most Critically Acclaimed ACTION Superhero Game Ever”; Είχε πέσει στα χέρια μου η περσινή έκδοση του βιβλίου Guinness και το ξεφύλλισα. Πλάκα είχε, και ναι πράγματι η κατηγοριοποίηση είναι κουραστική έως γελοία. Αφού το κουράζουμε λοιπόν τουλάχιστον ας το κάνουμε σωστά. Αλλιώς keep it simple και βράβευσε τις μεγάλες, πιο ουσιαστικές κατηγορίες.
…μετά το πήγα λίγο παρακάτω. Βάσει ποιών πηγών είναι “Most Critically Acclaimed”; Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου: “Batman: Arkham Asylum has been given top scores across the board from National newspapers and specialist game reviewers. The game has broken the Guinness World Record in this category by achieving the highest average score of 91.67 from reviews around the world“. Αυτό που εννοεί ουσιαστικά (και το λέει και στο δελτίο τύπου με ένα * που σε παραπέμπει σε μια σημείωση στο τέλος) είναι βάσει του metacritic.com. Για όσους δεν το γνωρίζουν το Metacritic είναι μια από τις πιο αξιόπιστες πηγές στο internet για reviews που σχετίζονται με μουσική, ταινίες, DVD, τηλεόραση και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Έχει ένα αλγόριθμο που με μεγάλη επιτυχία μπορεί και υπολογίζει ένα συνολικό σκορ από πολλά reviews. Για περισσότερα διαβάστε στο site. Σε γενικές γραμμές εμπιστεύομαι το metacritic καθώς το χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια για ηλεκτρονικά παιχνίδια και μέχρι τώρα δεν με έχει απογοητεύσει (για τις άλλες κατηγορίες δεν ξέρω). Το ερώτημα που θέτω όμως εδώ είναι ότι το σκορ ενός site (όσο αξιόπιστο και ποιοτικό κι αν είναι) τελικά είναι αρκετό για να δώσει ένα βραβείο Guinness; Από την άλλη για εμένα προσωπικά το Metacritic είναι πολύ πολύ ψηλότερα από κάθε Guinness. Εσείς τι λέτε για αυτό;
Πίσω τώρα στο παιχνίδι το οποίο είναι διαθέσιμο για PS3 και XBOX360 από τις 25 Αυγούστου και για PC από τις 18 Σεπτεμβρίου (τουλάχιστον μέσω Steam). Καθότι έχω μεγαλώσει πλέον (yeah right) και δεν έχω καμία από τις “μοντέρνες” κονσόλες περιμένω την PC έκδοσή του, αλλά δεν κάθομαι με σταυρωμένα τα χέρια. Κατέβασα το demo 🙂
Σε αυτό το σημείο να ΤΟΝΙΣΩ ότι το review που ακολουθεί βασίζεται στην εμπειρία μου από το demo του παιχνιδιού.
Εφόσον διάβαζετε αυτό το review σε ένα site για comics λογικό θα ήταν να μην μπω σε λεπτομέρειες για γραφικά και gameplay, και να αναλωθώ περισσότερο στην υπόθεση και στο κλίμα του παιχνιδιού, και στο κατά πόσο αυτό που έχουν μεταφέρει στο παιχνίδι μοιάζει με τον Batman που ξέρουμε. Και αυτό βέβαια άκυρο θα ήταν καθώς ο χαρακτήρας έχει αλλάξει στυλ και ύφος πολλές φορές, με το σκοτεινό “Dark Knight” υφάκι του να επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια (να ‘ναι καλά ο Miller και το Hollywood…). Οπότε ας το πάμε από την αρχή.
Γραφικά: Οποιαδήποτε σοβαρή παραγωγή στην εποχή μας έχει cutting edge γραφικά. To Batman δεν αποτελεί εξαίρεση, με υψηλής ποιότητας γραφικά, λεπτομερέστατα textures και ανάλυση έως HD(1920×1050). Η 3D μηχανή που χρησημοποιεί είναι Unreal Technology. Το παιχνίδι παίζεται κυρίως από κάμερα τρίτου προσώπου.
Gameplay: Δυναμικό και ελεύθερο. Αρκετές εναλλαγές και γίνεται από action packed έως detective work. Δεν παύει να είναι ένα action/maze/puzzle game, αλλά τουλάχιστον από πλευράς gameplay είναι από τα πολύ καλά του είδους. Γενικότερα ο τρόπος που χρησιμοποιείς το περιβάλλον σου και η διαδραστικότητά σου με αυτό είναι πολύ καλά δομημένα. Από το πού και πώς μπορείς να ρίξεις το grappling hook σου, να βάλεις εκρηκτικά, να πετάξεις το batarang και ένα άλλο σωρό από Bat gadgets. Η μάχη είναι ελεύθερη, με πολλές επιλογές, με stealth ή όχι και όλα τα καλά που έχουμε συνηθίσει τον caped crusader να κάνει τα τελευταία χρόνια (σε ταινίες, cartoon και comics). Δυστυχώς σε πολλά σημεία νομίζεις ότι την έχει σκηνοθετήσει ο John Woo. Το μόνο που με ανησυχεί είναι μήπως γίνεται επαναλαμβανόμενο το όλο σκηνικό αν και αμφιβάλω με τέτοιες κριτικές…
Story: Μπλα μπλα ο Batman πιάνει τον Joker… μπλα μπλα τον παραδίδει στο Arkham Asylum… μπλα μπλα μπροστά στα έκπληκτα μάτια του και του commisioner Gordon δραπετεύει μέσα στο Asylum και παίρνει τον έλεγχό του… μπλα μπλα και ο Bats πάει να τον δείρει. Εντάξει, είμαι άδικος. Αυτή είναι τέλος πάντων η αρχή. Το σενάριο το έχει επιμεληθεί ο Paul Dini ο οποίος έχει γράψει πάρα πολλά επεισόδια στα animated series της DC, και πιο συγκεκριμένα στην πολύ καλή σειρά του Batman, και ακόμα πιο συγκεκριμένα έχει γράψει το σενάριο της animated ταινίας “Batman: The Mask Of The Phantasm” μια από της πιο καλές ταινίες αυτού του είδους. Το credit list του είναι αρκετά μεγάλο (έχει βραβευτεί και με 5 Emmy) και περιλαμβάνει και κάτι επεισόδια Lost αλλά αυτό εμένα με αφήνει παγερά αδιάφορο (ξερώ όμως ότι σίγουρα σε κάποιους θα λέει πολλά). Οπότε πιθανόν όσο προχωράει το παιχνίδι να δούμε το ταλέντο του σεναριογράφου σε δράση.
Κλίμα και characterization: Το κλίμα είναι σκοτεινό (wow that’s a suprise)! Σε μεταφέρει με επιτυχία στον τέχνο-γοτθικό κόσμο του Batman (τέλος πάντων σε αυτόν τον κόσμο του Batman που έχουμε συνηθίσει). Αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ είναι οι χαρακτήρες. Επειδή τους γράφει ο Dini μοιάζουν (και εμφανισιακά αλλά και σαν προσωπικότητες) με αυτές του animated οι οποίοι σε γενικές γραμμές είναι αρκετά πιο true από τις περισσότερες άλλες μεταφορές τους. Η στολή του Batman είναι κάπως πιο tech (τίποτα υπερβολικό) και ο ίδιος είναι σαν wrestler WWF (κάπως υπερβολικό), κάτι που δεν μου άρεσε. Έχουμε δει βέβαια τόσους τρόπους να σχεδιάζουν τον αγαπημένο μας ήρωα που πλέον δεχόμαστε την κάθε μεταφορά, προσπαθώντας να την εντάξουμε στο κλίμα στο οποίο παρουσιάζεται. Εγώ προσωπικά τον ίδιο τον Batman τον ήθελα κάπως διαφορετικό αλλά θα ζήσω και με αυτόν 🙂
Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι φαίνεται πάρα πολύ καλό. Δεν θα έλεγα τόσο καλό ώστε να το παίξει και κάποιος που δεν παίζει action παιχνίδια, ούτε ίσως κάποιος που δεν παίζει και πολλά παιχνίδια. Αλλά άμα γουστάρεις τον ήρωα σίγουρα θα σε ανταμείψει με πολλές ώρες ευχάριστου game play καθώς… θα κάνεις τον Batman! (συντελώντας και εσύ στην συνεχή συρρίκνωση της comics βιομηχανίας καθώς πλέον δεν χρειάζεται να διαβάσεις τις ιστορίες του αγαπημένου σου ήρωα αφού μπορείς να είσαι εσύ ο ήρωας… but that’s another stor… errr… post).
Developer: Rocksteady Studios
Publisher: Eidos Interactive