ALL SELECT COMICS 70ΤΗ ANNIVERSARY SPECIAL #1

AllSelectComicsALL SELECT COMICS 70ΤΗ ANNIVERSARY SPECIAL #1
Writers: Marc Guggenheim, Michael Kupperman, Hal Sharp
Artists: Javier Pulido, Michael Kupperman, Hal Sharp
Marvel Comics

Στα πλαίσια του εορτασμού των εβδομήντα της χρόνων (αν τα μετρήσουμε εβδομήντα δηλαδή), η Marvel αποφάσισε να κυκλοφορήσει κάποια τεύχη με νέες ιστορίες αλλά και επανεκδόσεις ιστοριών από τίτλους και ήρωες των πρώτων χρόνων της. Από αυτά που κυκλοφόρησαν μέχρι τώρα, αυτό που με έψησε για να παραγγείλω και να αποκτήσω ήταν το ALL SELECT COMICS 70ΤΗ ANNIVERSARY SPECIAL #1, το οποίο περιείχε δύο ιστορίες φρέσκες και δύο από τεύχη του DARING MYSTERY COMICS του 1940.

Η πρώτη ιστορία έχει ηρωίδα μια ξανθιά κοπέλα που όταν βάζει μια μάσκα και ένα κόκκινο φόρεμα (τα κολάν δεν είναι τελικά προαπαιτούμενα για μια υπερηρωίδα) μεταμορφώνεται στην Blonde Phantom. Μπορεί το μυστήριο που καλείται να λύσει να μην διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, αλλά σέβεται τα κλισέ του είδους. Γενικά, το σενάριο του Marc Guggenheim, αν και δεν το βρήκα ιδιαίτερα καλό, έχει αρχή, μέση και τέλος, καθώς και κάποια συμπαθητικά σημεία. Ευχάριστη έκπληξη ήταν το σχέδιο του Javier Pulido που μου θύμισε πολύ πρώιμο Tim Sale: λιτό, ξεκάθαρο και δυναμικό που κάνει την ιστορία να διαβάζεται ιδιαίτερα ευχάριστα.

Marvex_kuppermanΤη σκυτάλη από τη Blonde Phantom παίρνει ο Marvex The Super Robot (ο οποίος δεν είναι άνθρωπος αλλά robot… duh!), σε μια ιστορία του ξεκαρδιστικά απίστευτου Michael Kupperman (TALES DESIGNED TO THRIZZLE), κατά την οποία μπλέκει σε ένα σωρό εντελώς αλλοπρόσαλλες και άκυρες καταστάσεις και κερδίζει κάποια εικοσαδόλαρα και τη συμπάθεια όμορφων γυναικών (αλλά τι να την κάνει αφού δεν είναι άνθρωπος αλλά robot). Δεν είναι εύκολο να περιγράψει κανείς το χιούμορ του Kupperman (o έγκριτος Θωμάς Παπαδημητρόπουλος έχει κάνει μια σαφώς πιο επιτυχημένη απόπειρα), αλλά θα περιοριστώ να πω πως γέλασα μια-δυο φορές δυνατά, διαβάζοντας το comic, και αρκετές ακόμα φορές αφού το είχα ολοκληρώσει.

Μετά από το comic του Kupperman, το να διαβάσω τις ιστορίες του Marvex από το 1940 ήταν μια ιδιαίτερα περίεργη εμπειρία. Ο χαρακτήρας είχε αποδομηθεί στα μάτια μου στις προηγούμενες σελίδες με τέτοιο τρόπο που δε μπορούσα να διακρίνω ίχνος σοβαρότητας στις αυθεντικές ιστορίες. Το αποτέλεσμα ήταν οι ιστορίες αυτές να μου φανούν ιδιαίτερα αστείες, ενώ αυτή του Kupperman να γίνει εκ των υστέρων ευφυέστατα ξεκαρδιστική.

To ALL SELECT COMICS 70ΤΗ ANNIVERSARY SPECIAL #1 ήταν μια απρόσμενα ευχάριστη εμπειρία. Μπορεί ο λόγος που βρέθηκε στις παραγγελίες μου να ήταν η εξασέλιδη παρουσία του Kupperman, αλλά, τελικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βρήκα πράγματα που μου άρεσαν σε όλες τις ιστορίες (αν εξαιρέσουμε δηλαδή το sneak preview για το νέο τεύχος των FANTASTIC FOUR το οποίο βρήκα ελαφρώς ανεκδιήγητο, αλλά ελπίζω πως ολόκληρο το τεύχος θα είναι καλύτερο και πως φταίει που το δείγμα είναι μικρό… anyway…).