Το LOGICOMIX στους New York Times

logicomixΤο LOGICOMIX ήταν αναμφισβήτητα το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς που μας πέρασε. Ασχολήθηκε μαζί του σχεδόν σύσσωμη η ελληνική comics κοινότητα (κι εμείς ασχοληθήκαμε – διαβάστε το εξαίρετο review του Άρη Κώτση), αλλά αυτό που πραγματικά είναι εντυπωσιακό, είναι το ότι ασχολήθηκαν μαζί του και άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο. Έχω παρευρεθεί σε ουκ ολίγες συζητήσεις, στις οποίες με έχουν ρωτήσει “εμένα που ξέρω” για το αν είναι καλό και αν αξίζει να το αγοράσουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν διαβάσει ποτέ τίποτε άλλο.

Θα μου πεις, πίσω από το LOGICOMIX δεν είναι ο John Doe, αλλά ο Απόστολος Δοξιάδης, ήδη γνωστός στο ελληνικό κοινό του βιβλίου, το οποίο και – ας μη γελιόμαστε – στόχευε. Εμάς τους κομιξόφιλους, μας είχε εξ’ αρχής, και το στοίχημά του, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, ήταν “να βάλει το LOGICOMIX στα βιβλιοπωλεία”, πράγμα πoυ, όπως φαίνεται, το κατάφερε.

Αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον όμως, είναι η επιτυχία που έκανε το LOGICOMIX στο εξωτερικό. Όπως διάβαζα στα ΝΕΑ, ακόμα και στον εκδοτικό οίκο Bloomsbury δεν περίμεναν τέτοια επιτυχία, με αποτέλεσμα να μην φροντίσουν να τυπώσουν αρκετά αντίτυπα για να καλύψουν τη ζήτηση. Μάλιστα, ο Απόστολος Δοξιάδης έφυγε εσπευσμένα για το Λονδίνο, όπου θα είχε έκτακτη σύσκεψη με τον εκδοτικό οίκο, προκειμένου να δουν πώς θα αντιδράσουν σε αυτή την κατάσταση. Όντως, στο Amazon.co.uk το LOGICOMIX είναι out of stock, ενώ στο Amazon.com θα είναι διαθέσιμο πάλι, στις 9 Οκτωβρίου.

Θα σας εξομολογηθώ κάτι: Δεν πολυπίστευα αυτά που διάβαζα στα ΝΕΑ. Το γεγονός ότι στο Amazon έχουν τελειώσει τα αντίτυπα, θα μπορούσε κάλλιστα να συμβαίνει επειδή εξαρχής είχαν στείλει λίγα. Το γεγονός ότι μια ελληνική εφημερίδα μιλάει με τα καλύτερα λόγια για μια προσπάθεια που “διέπρεψε” στο εξωτερικό, επίσης δεν μου λέει πολλά πράγματα, είναι κάτι που τα ελληνικά media κάνουν κατά κόρον (αν και φαντάζομαι ότι και σε άλλες χώρες συμβαίνει το ίδιο). Έψαξα λοιπόν και βρήκα ότι οι New York Times φιλοξενούν κριτική για το LOGICOMΙX στο site τους (το άρθρο μου εμφανίστηκε κανονικά και μετά από κάποιο διάστημα δεν με άφηνε να το δω, εάν δεν γραφόμουν μέλος – θεωρώ ότι θα σας αφήσει να το δείτε τουλάχιστον μια φορά ) .

Αυτό που έχω να παρατηρήσω για την κριτική του Jim Holt, είναι ότι δεν χαρίζεται στον Δοξιάδη, ευθέως χαρακτηρίζοντας τον ΘΕΙΟ ΠΕΤΡΟ ένα μέτριο βιβλίο. Αυτό το επισημαίνω, επειδή, όπως είπα και στην αρχή, έχω παρευρεθεί σε πολλές συζητήσεις σχετικά με το LOGICOMIX και συχνά ακούω να αναφέρεται μόνο ο Απόστολος Δοξιάδης και πολύ σύντομα η κουβέντα να γυρνάει στο ΘΕΙΟ ΠΕΤΡΟ και το πόσο καλός συγγραφέας είναι. Ο Holt αντίθετα, αναφέρεται με την ίδια αυστηρότητα και στον Χρίστο Παπαδημητρίου (αν και όντας καθηγητής στο Berkley, μάλλον χρίζει μεγαλύτερης συμπάθειας), ενώ η μόνη αναφορά στις υπόλοιπες δραστηριότητες του Δοξιάδη είναι ότι απλά έχει γράψει ένα “όχι-κακό” βιβλίο.  Η κριτική, είναι εκτενέστατη, σε σημείο που προσωπικά με κούρασε, φτάνοντας μέχρι το σημείο να σχολιάζει την ιστορική ακρίβεια όσων διαδραματίζονται. Σας προτείνω να την διαβάσετε (αν το ηλίθιο site των Times σας αφήσει) για να δείτε και μόνοι σας αυτό που λέω.

Και τελειώνω με ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό: Κάνοντας ένα search στο Google με τον όρο “logicomix” επιστρέφει περίπου 53.400 αποτελέσματα. Εάν ζητήσουμε μόνο τα ελληνικά αποτελέσματα, είναι περίπου 9.500. Κάντε την αφαίρεση και βγάλτε συμπέρασμα.