THE BIG BOOK OF BARRY WEEN, BOY GENIUS

CoverWriter/Artist: Judd Winnick
Oni Press

“You people are fucking with the wrong ten-year-old”, ανακράζει ο Barry Ween και έχει απόλυτο δίκιο. Και αυτό γιατί ο Barry μπορεί να είναι μόλις 10 ετών, είναι όμως και ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον πλανήτη – αν μπορούσε να μετρηθεί το I.Q. του θα ήταν πάνω από 350. Κατορθώνει να κρύψει από όλο τον κόσμο το ιδιαίτερο αυτό ταλέντο του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταχωνιάσει τις εξωφρενικές εφευρέσεις και τα συχνά αποτυχημένα πειράματά του, πράγμα διόλου εύκολο. O μόνος που γνωρίζει την αλήθεια είναι ο Jeremy, ο παιδικός του φίλος, και προσωπικά ο αγαπημένος μου χαρακτήρας στη σειρά.

O Barry Ween, δημιουργία του Judd Winick, βρήκε ένα φιλόξενο σπίτι στην Image το 1999, μέχρι που η Oni τσίμπησε τα δικαιώματα της σειράς. To THE BIG BOOK OF BARRY WEEN, BOY GENIUS είναι ένας τόμος 367 σελίδων, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις περιπέτειες του πιτσιρικά, που κάνει τον Einstein να μοιάζει με αργόστροφο.

Επιπλέον, περιέχει και “making of”, το οποίο είναι αρκετά διασκεδαστικό αφού ο Winick περιγράφει πώς ακριβώς εμπνεύστηκε και έγραψε αυτή τη σειρά. Υπάρχει  φυσικά και sketch gallery, όπου ο Barry εμφανίζεται με μερικά κουρέματα που δε συνάδουν με το I.Q. του, καθώς και artwork από τους Guy Davis και Mike Allred.Barry Ween p.13

Extra bonus, to “Weenout”, μια ιστορία με χρώμα από τον Guy Major, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο ασπρόμαυρο τόμο. Το “Weenout” γράφτηκε από τον Greg Rucka (BATMAN/HUNTRESS: CRY FOR BLOOD, DETECTIVE COMICS) και τον Judd Winick. Ο Greg Rucka είναι επίσης αυτός που έχει γράψει και το WHITEOUT (Whiteout – Weenout. Το ‘πιασες, έτσι;), το οποίο και ευτύχησε να δει στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνίστρια την Kate Beckinsale.

Το BARRY WEEN, BOY GENIUS είναι μια εξαιρετική δουλειά σε πολλά επίπεδα. Το σενάριο είναι τόσο σουρεαλιστικό όσο πρέπει για έναν τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα. Στον τόμο βρίσκουμε όλες τις μικρές και μεγάλες περιπέτειες του Barry με εξωγήινους, τεράστιους πιθήκους και Αυστριακούς απαγωγείς. Και δε σας λέω τίποτα περισσότερο, για να μη σας χαλάσω τις εκπλήξεις!

Οι ίδιοι οι ήρωες είναι φοβεροί και ολοκληρωμένοι, ειδικότερα οι δύο πρωταγωνιστές, ο Barry και ο είμαι-μονίμως-ενθουσιασμένος-με-βλακείες Jeremy που αλληλεπιδρούν άψογα. Είναι από μόνη της μια πρόκληση να μπορέσεις να “μπεις” στην ψυχολογία ενός τόσο ευφυούς πιτσιρικά. Ο Winick, όμως, όχι μόνο μας πείθει για την ευφυΐα του χαρακτήρα, αλλά εμβαθύνει και στην προσωπικότητά του. Γιατί όσοι βιαστούν να ζηλέψουν την καλοτυχία του και τις απίστευτες ικανότητές του, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Πέρα από thinking machine ο Barry είναι ένα 10χρονο αγόρι, που δε μπορεί και ούτε μπόρεσε ποτέ να είναι παιδί. Όσο για τον Jeremy, δεν έχω τίποτε άλλο να πω παρά μόνο ότι είναι το τέλειο sidekick που κρατά τις ισορροπίες. Άλλωστε, όπως εύστοχα παρατηρεί ο ίδιος, είναι πιο σοφός από τον ευφυή φίλο του.

Το σχέδιο είναι λιτό αλλά όχι απλοϊκό και πιστεύω πως δείχνει πολύ ωραίο ασπρόμαυρο. Πάντως, το αναμφισβήτητα δυνατό σημείο αυτής της σειράς είναι το χιούμορ, όπου οι ατάκες –ευφυείς ή μη– πέφτουν βροχή. Ανεπιφύλακτη επιλογή για όλους τους απλούς θνητούς με moderate I.Q., αλλά και για τους geniuses που θα δουν τη ζωή τους τυπωμένη.