A.D.: NEW ORLEANS AFTER THE DELUGE

61ZvilK6XZL._SS500_Writer/Artist: Josh Neufeld
Pantheon Books

Όταν ο Joe Sacco, με το PALESTINE, ακολουθώντας και επεκτείνοντας το παράδειγμα του Art Spiegelman,  μας εισήγαγε στην τέχνη και την τεχνική του “graphic journalism”, πολλές συζητήσεις ξεκίνησαν για το αν τα comics αποτελούν  κατάλληλο Μέσο για την εξιστόρηση, ή ακόμη και τη δημοσιογραφική κάλυψη,  επίκαιρων κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων.

Αρκετά χρόνια μετά, πολλοί δημιουργοί επιλέγουν την ιδιαίτερη εκφραστική δύναμη της Ένατης Τέχνης προκειμένου αφενός να μιλήσουν για θέματα όπως ο πόλεμος, ο ρατσισμός και η φτώχεια, και αφετέρου να δώσουν μια διαφορετική “δημοσιογραφική” ματιά στα γεγονότα της εποχής. Ο Aleksandar Zograf με το REGARDS FROM SERBIA (στα ελληνικά, ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ, από τις εκδόσεις ΚΨΜ), ή ο Emmanuel Guibert με το LE PHOTOGRAPH (στην Αμερική κυκλοφόρησε από την First Second, με τίτλο THE PHOTOGRAPHER) αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της γενιάς δημιουργών.

Σε αυτό το είδος συγκαταλλέγεται και το A.D.: NEW ORLEANS AFTER THE DELUGE του Josh Neufeld, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Pantheon Books. Το όνομα του Neufeld ίσως είναι γνωστό σε πολλούς από εσάς, καθώς υπήρξε για καιρό συνεργάτης του Harvey Pekar και ένας εκ των σχεδιαστών του AMERICAN SPLENDOR.

Βέβαια, για εμάς, ένα graphic novel με θέμα τον τυφώνα Κατρίνα και τις επιπτώσεις του τόσο στη Νέα Ορλεάνη, όσο και στην αμερικάνικη κοινωνικά γενικότερα, μπορεί να μοιάζει τουλάχιστον αδιάφορο. Παρ’ όλα αυτά, ο Neufeld καταφέρνει να το κάνει ελκυστικό, ακόμη και για τους πιο δύσπιστούς.

AD_New_Orleans_1

Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από επτά επιζήσαντες του τυφώνα. Επτά διαφορετικούς χαρακτήρες, που ταυτόχρονα αντιπροσωπεύουν εκ διαμέτρου αντίθετες κοινωνικές και οικονομικές τάξεις, αντιλήψεις και πεποιθήσεις. Έχοντας πραγματοποιήσει σε βάθος συνεντεύξεις με άτομα που όντως έζησαν τον τυφώνα, και πάνω στους οποίους είναι βασισμένοι και οι χαρακτήρες της ιστορίας, ο δημιουργός καταφέρνει να σκιαγραφήσει με έναν πολύ επιτυχημένο τρόπο, όχι μόνο τα γεγονότα, αλλά την ατμόσφαιρα και το συναισθηματικό περίβλημά τους, δίνοντας λεπτομέρειες και στοιχεία που δύσκολα εντοπίζονται στην κάλυψη τους από άλλα Μέσα, όπως τα τηλεοπτικά δημοσιογραφικά ρεπορτάζ.

Όπως αναφέρει ο John Reed των Los Angeles Times, “τo A.D είναι η ιστορία των ανθρώπων που έζησαν τον τυφώνα Κατρίνα, η εμπειρία τους από την καταστροφή και τις κινήσεις της κυβέρνησης”, ενώ ο Dave Eggers σχολιάζει, “πρόκειται για ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ‘comics reportage’ και ένα από τα πιο ξεκάθαρα πορτρέτα του τι συνέβη μετά τον τυφώνα. Μια ουσιαστική προσθήκη στη συνεχιζόμενη συζήτηση για το τι σημαίνει Κατρίνα και τι σημαίνει Νέα Ορλεάνη”.

Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση, πριν προβείτε στην αγορά του graphic novel, μπορείτε να διαβάσετε εδώ την original μορφή του A.D. σε web comic, όπως δημοσιευόταν στο site του περιοδικού SMITH, από το 2007.

AD_New_Orleans_2