5 Πρόσφατα Νέα Που Τράβηξαν Tην Προσοχή Μου, V.10

Το τελευταίο αντίο σε δύο βετεράνους, τον σχεδιαστή, George Tuska και τον letterer, Joe Rosen, η επιστροφή του cartoon Futurama με νέα επεισόδια, ο Scott McCloud για την κριτική στα comics, κάποιες πρώτες αντιδράσεις για το πολυαναμενόμενο φινάλε στο PLANETARY #27 και ένα βίντεο που μας μεταφέρει στο κλίμα του φετινού 24 Hour Comics Day Hellas.

futurama_returns

1. Good news, everyone! (To Futurama επιστρέφει με νέα επεισόδια το 2010) Ως fan της σειράς (που έχει το box set με τις 4 σεζόν, τις 4 ταινίες που κυκλοφόρησαν, και που δεν θα περάσει εβδομάδα που να μην ξαναδεί έστω ένα επεισόδιο), δεν μπορώ παρά να γιορτάζω για το γεγονός ότι το αγαπημένο μου (και πολλών άλλων) cartoon επιστρέφει για τις επόμενες δύο χρονιές (2010-2011) στην αμερικανική τηλεόραση.  Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα Can’t Get Enough Futurama, καθώς και από τον ίδιο το συν-δημιουργό της σειράς, David Χ. Cohen, στο Newsarama.

σχέδιο George Tuska

Σχέδιο του George Tuska

2. ‘Εφυγαν απ’ τη ζωή δύο μεγάλοι των comics. Την προηγούμενη εβδομάδα, σε αυτή τη στήλη, δεν προλαβαίναμε να λέμε Χρόνια Πολλά.  Αντιθέτως, αυτή η εβδομάδα, δυστυχώς, σφραγίζεται με δύο απώλειες για την κοινότητα των comics: Ο σχεδιαστής George Tuska απεβίωσε στα 93 του χρόνια,  αφήνοντας πίσω του μια μακρά καριέρα που διατρέχει την ίδια την ιστορία των αμερικανικών comics τα τελευταία 70 χρόνια, ενώ αντίστοιχη ήταν και η πορεία του σπουδαίου letterer,  Joe Rosen που έφυγε στα 88 του. Πέρα από το προφανές ότι είναι -σχεδόν- ανακουφιστικό να πεθαίνουν άνθρωποι έχοντας ζήσει για πολλά χρόνια και μάλιστα μια γεμάτη ζωή (και όχι νέοι και πάνω στη δημιουργική τους ακμή), είναι σημαντικό, κάθε φορά που πεθαίνει κάποιος δημιουργός, να θυμόμαστε την καριέρα του και τι πρόσφερε κατά την παραμονή του εδώ.  Είναι ίσως ο μόνος επικήδειος με πραγματική αξία.  Διαβάστε στο Comics Reporter, τα R.I.P.s για τον George Tuska και τον Joe Rosen.

Lettering του Joe Rosen

Lettering του Joe Rosen

3. Για όσους δεν πήγαν στο 24 Hour Comics Day Hellas, αλλά και για όσους θέλουν να θυμούνται την παρουσία τους εκεί… ο διοργανωτής Ανδρέας Πεφάνης μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα με μια σειρά από βιντεάκια που έχουν ανέβει στο YouTube. Δείτε το πρώτο και αν θέλετε όλη την εμπειρία, κάντε μια βόλτα κι από εδώ.



mccloud_head4. Ο Scott McCloud μιλάει για την κριτική στα comics. Η ενασχόληση και μόνο του McCloud με τις εν γένει λειτουργίες των comics όλα αυτά τα χρόνια, δίνει, σε κάθε περίπτωση, μεγάλη βαρύτητα στις απόψεις του και τις καθιστά εξαιρετική τροφή για σκέψη. Αυτή τη φορά, ο δημιουργός -μεταξύ άλλων- των πολύ σημαντικών οδηγών UNDERSTANDING COMICS, REINVENTING COMICS και MAKING COMICS, καταθέτει τις σκέψεις του για το θέμα της κριτικής, το ρόλο εκείνου που την ασκεί, αλλά και το πως αυτή γίνεται αποδεκτή από το κοινό και κυρίως από τους εμπλεκόμενους καλλιτέχνες. 

Planetary_27_15. Κάποιες πρώτες αντιδράσεις για το πολυαναμενόμενο PLANETARY #27. Ο Κώστας Ιμπλικιάν, συνεργάτης κατά τη μακρινή εκείνη εποχή του Comicdom fanzine, επιστρέφει κειμενικώς, προκειμένου να μιλήσει για τη διαδρομή αυτής της μοναδικής σειράς και τη σχέση του με το comic, ενώ στο Trouble With Comics, το blog του Comic Book Galaxy, φιλοξενούνται ακόμη τρεις, ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.