ΤΟ ΑΓΡΙΜΙ

AGRIMI_LOWWriter: David Almond
Illustrator: Dave McKean
Μετάφραση: Βασίλης Μπαμπούρης
Jemma Press

Το ΑΓΡΙΜΙ είναι ένα βιβλίο που μπλέκει το σχέδιο, την αφήγηση και τo χειρόγραφο. Ο ήρωας, Μπλου, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του και την απογοήτευσή του, αποφασίζει να γράψει κάποιες ιστορίες με ήρωα έναν φανταστικό χαρακτήρα, το Αγρίμι.

Ο Almond έχει αποδείξει την αξία του σα συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας με τα MY DAD’S A BIRDMAN και SKELLIG. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι κατορθώνει να αφηγηθεί  την ιστορία πραγματικά σαν ένα παιδί, όχι μόνο στην έκφραση αλλά και σε εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχει η παιδική σκέψη. Μια σκέψη απλή αλλά και σοφή συνάμα, με συναισθήματα έντονα. Τα “χειρόγραφα” του Μπλου δεν ξεχωρίζουν για την πλούσια εκφραστικότητα – και σίγουρα όχι για την ορθογραφία τους, ορθογραφία ενός παιδιού. Κατορθώνουν, ωστόσο, να αποδώσουν την ζωηρή φαντασία ενός μικρού αγοριού. Και αυτό ακριβώς το πνεύμα κατορθώνει να αποδώσει και η μετάφραση της ελληνικής έκδοσης (επιπλέον τα ελληνικά προσφέρονται για τις ανορθογραφίες που κόντεψαν να με στείλουν).

Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει είναι το σχέδιο του Dave McKean, γνωστού από τη σειρά SANDMAN και τη συνεργασία του με τον Gaiman στο CORALINE. Το πράσινο και το μπλε είναι τα κυρίαρχα χρώματα αλλά το ίδιο το σχέδιο είναι ζωντανό. Το Αγρίμι κινείται πάνω στις σελίδες, έχει έντονα χαρακτηριστικά, οι χειρονομίες του είναι βίαιες.

Με αυτή την ιστορία ο Almond μιλά για ένα μυστικό που ξέρουμε όλοι. Για το Αγρίμι που κρύβουμε μέσα μας, το τέρας που τριγυρνά στα σκοτάδια της ψυχής μας. Και μας λέει ότι αφού δε μπορούμε – και δε θέλουμε – να απαλλαγούμε από αυτό, μήπως ήρθε η ώρα να το συναντήσουμε;

Η ελληνική έκδοση από τη Jemma Press είναι hardcover, μικρή και τετράγωνη, σαν ένα παιδικό παραμύθι.