ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ (THE SURROGATES) Στις Ελληνικές Αίθουσες

Σε μια εβδομάδα από σήμερα, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, έρχεται και στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ (THE SURROGATES), βασισμένη στο ομώνυμο comic του Robert Venditti (ο οποίος μας μίλησε πριν μερικές ημέρες για το comic, την ταινία και τα μελλοντικά του σχέδια). Η Audio Visual, υπεύθυνη διανομής της ταινίας στη χώρα μας, μας έστειλε το παρακάτω δελτίο Τύπου:

ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ
Ημερομηνία Εξόδου: 5 / 11 / 2009
Είδος: ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
Σκηνοθεσία: ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΜΟΣΤΟΟΥ
Σενάριο: ΤΖΟΝ ΜΠΡΑΝΚΑΤΟ & ΜΑΪΚΛ ΦΕΡΙΣ, βασισμένο στο γνωστό κόμικ των ΡΟΜΠΕΡΤ ΒΕΝΤΙΤΙ & ΜΠΡΕΤ BΕΛΝΤΕΛE
Παραγωγή: ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΧΟΜΠΕΡΜΑΝ, ΤΟΝΤ ΛΙΜΠΕΡΜΑΝ, ΜΑΞ ΧΑΝΤΕΛΜΑΝ
Πρωταγωνιστούν: ΜΠΡΟΥΣ ΓΟΥΙΛΙΣ, ΡΑΝΤΑ ΜΙΤΣΕΛ, ΡΟΖΑΜΟΥΝΤ ΠΑΪΚ, ΜΠΟΡΙΣ ΚΟΝΤΤΖΟΟΥ, ΤΖΕΪΜΣ ΦΡΑΝΣΙΣ ΓΚΙΝΤΙ, ΜΑΪΚΛ ΚΑΝΤΛΙΤΖ, ΤΖΕΪΜΣ ΚΡΟΜΓΟΥΕΛ, ΒΙΝΓΚ ΡΕΪΜΣ
Δ/ση Φωτογραφίας: ΟΛΙΒΕΡ ΓΟΥΝΤ
Κοστούμια: ΕΪΠΡΙΛ ΦΕΡΙ
Μουσική: ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΜΑΡΒΙΝ
Διάρκεια: 104’
Διανομή: AUDIO VISUAL ENTERPRISES S.A.

Πώς σώζεις την ανθρωπότητα
όταν το μόνο πράγμα που είναι αληθινό είσαι εσύ;

surrogates movie

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Οι πράκτορες του FBI Τόμας Γκρίερ (Μπρους Γουίλις) και Τζένιφερ Πίτερς (Ράντα Μίτσελ) αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν μια δολοφονία. Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που κάποιος δολοφονείται μέσα στην κοινωνία των αντικαταστατών – έναν ιδανικό κόσμο όπου το έγκλημα, ο πόνος και ο φόβος έχουν εκλείψει. Σε αυτή την ουτοπική κοινωνία οι άνθρωποι ζουν τις ζωές τους από απόσταση, από την ασφάλεια του σπιτιού τους, μέσα από ρομποτικούς αντικαταστάτες – σέξι, άψογες μηχανικές αναπαραστάσεις των εαυτών τους. Αναζητώντας τον ένοχο, ο Γκρίερ ανακαλύπτει ότι μια τεράστια συνομωσία κρύβεται πίσω από το φαινόμενο των αντικαταστατών. Και όταν αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον προσωπικό του αντικαταστάτη, αποφασίζει να ρισκάρει την ίδια του τη ζωή για να λύσει το μυστήριο.

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ

Στην αρχή ήταν ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Ακολούθησαν το Ιντερνετ, το e-mail και τα μικροσκοπικά κινητά. Και τώρα, σέξι αντικαταστάτες-ρομπότ έρχονται να υποκαταστήσουν τους ανθρώπους, που δε χρειάζεται πια να συμμετέχουν άμεσα στην πραγματική ζωή. Μήπως η τεχνολογία το παράκανε αυτή τη φορά? «Στην ταινία, οι αντικαταστάτες εκπροσωπούν την απόλυτη ελευθερία, τόσο από το σωματικό πόνο όσο και από την πνευματική κούραση της καθημερινότητας. Η απόλαυση γίνεται ζήτημα μιας απλής σύνδεσης» εξηγεί ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Μόστοου. «Για κάποιους όμως, η αντικατάσταση συνεπάγεται την εγκατάλειψη της ανθρώπινης φύσης. Σε έναν κόσμο όπου η πραγματική επαφή με τους άλλους σπανίζει, μήπως και η ίδια η έννοια της αγάπης κινδυνεύει να χάσει το νόημά της? Αυτές είναι μερικές από τις ιδέες που επεξεργαζόμαστε στο έργο».

680_14044RΗ υπόθεση της ταινίας βασίστηκε σε μια ιστορία κόμικ του Ρόμπερτ Βεντίτι, που με τη σειρά του εμπνεύστηκε την υπόθεση από μια κοινωνιολογική έρευνα. «Η έρευνα έδειχνε ότι αρκετοί από τους παίκτες των πρώτων διαδικτυακών παιχνιδιών ταυτίστηκαν τόσο πολύ με τον online χαρακτήρα τους που τελικά έχασαν τη δουλειά τους ή κατάστρεψαν το γάμο τους. Αυτή η ιδέα με εντυπωσίασε: ότι υπάρχει μια βασική ανθρώπινη επιθυμία να είμαστε κάτι άλλο πέρα από τον εαυτό μας». Ο συγγραφέας φαντάστηκε διάφορους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι θα προτιμούσαν έναν αντικαταστάτη. «Κάποιος που εργάζεται στη θέση σου και βγάζει λεφτά για σένα, είναι ένας πρακτικός λόγος για να επιλέξεις έναν αντικαταστάτη. Επίσης εξέτασα την ιδέα της αυτοβελτίωσης: οι αντικαταστάτες είναι η υπέρτατη μορφή πλαστικής χειρουργικής, αφού μπορείς να διατηρηθείς για πάντα νέος ή να γίνεις πιο γυμνασμένος, να είσαι ο ιδανικός εαυτός σου». «Η ταινία ουσιαστικά εξετάζει πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την ανθρώπινη πλευρά μας σε έναν τεχνολογικά προηγμένο κόσμο» συνοψίζει ο Μόστοου. «Η τεχνολογία μας απελευθερώνει, μας κάνει πιο δημιουργικούς και παραγωγικούς, από την άλλη πλευρά όμως συχνά καταλήγουμε υπηρέτες της». «Ο στόχος μου ήταν να προκαλέσω αντίστοιχους προβληματισμούς» παραδέχεται ο Βεντίτι. «Δεν έχω όμως τις απαντήσεις: ήθελα οι αναγνώστες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα».

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ

046-SRC-10600RΟι αντικαταστάτες οφείλουν την ύπαρξή τους στον Δρ. Λάιονελ Κάντερ, ένα μοναχικό δισεκατομμυριούχο και ιδιοφυία του Μ.Ι.Τ. Καθηλωμένος σε μια αναπηρική καρέκλα, ο Κάντερ άρχισε να πειραματίζεται με προσθετικά μέλη και η έρευνά του οδήγησε σε μια νέα τεχνολογία αποκωδικοποίησης της λειτουργίας του εγκεφάλου, που με τη σειρά της μπορούσε να μεταφέρει σήματα σε μηχανικά όντα – τους «αντικαταστάτες». Οι αντικαταστάτες είναι τηλεκατευθυνόμενοι και ξεχωρίζουν από τους πραγματικούς ανθρώπους κυρίως λόγω της αψεγάδιαστης εμφάνισής τους. Κάθε αντικαταστάτης σχετίζεται άμεσα με έναν άνθρωπο, που μπορεί να ελέγχει το ‘ομοίωμά’ του συνδεόμενος με μια ειδική καρέκλα μετάδοσης νευρικών εντολών. Οι αντικαταστάτες μπορούν αν ελέγχονται από οποιαδήποτε απόσταση, χωρίς την παρουσία των ανθρώπων όμως παραμένουν αδρανείς.

«Ο αντικαταστάτης σου μπορεί να έχει όποια εμφάνιση επιθυμείς εσύ» εξηγεί ο Μόστοου. «Για ψυχολογικούς λόγους, οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να μοιάζει με τον πραγματικό τους εαυτό, χωρίς τις ατέλειες. Οι περιπετειώδεις τύποι όμως μπορεί να επιλέξουν μια τελείως διαφορετική εμφάνιση, π.χ. άλλης φυλής ή άλλου φύλου. Και πάντα υπάρχουν τα φθηνότερα μοντέλα, που υστερούν στις λεπτομέρειες του προσώπου και στην εκφραστικότητα».

Στον αντίποδα του κόσμου των αντικαταστατών, βρίσκεται μια ομάδα πολιτών η οποία αντιστέκεται σθεναρά στο τεχνολογικό αυτό lifestyle. Καθοδηγούμενη από τον ‘Προφήτη’, αυτή η ομάδα έχει επιλέξει να ζει μια απλή ζωή, απαλλαγμένη από την τεχνολογία, μια ζωή που θυμίζει τις δεκαετίες του ’30 και του ’40.

ΕΝΑ ΚΟΜΙΚ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΙΝΙΑ

Η ιδέα για τη μεταφορά του κόμικ στη μεγάλη οθόνη ανήκει στον παραγωγό Μαξ Χάντελμαν, που αρχικά εξασφάλισε τα δικαιώματα από τον Βεντίτι και στη συνέχεια παρουσίασε το απόκτημά του στο βετεράνο παραγωγό Τοντ Λίμπερμαν. Ο Λίμπερμαν αναζητούσε μια αιχμηρή ιστορία, που να παραπέμπει σε φιλμ νουάρ, και συμφώνησε με την επιλογή του Χάντελμαν. Οι δύο παραγωγοί δε δυσκολεύτηκαν να πείσουν τον Τζόναθαν Μόστοου να αναλάβει τη σκηνοθεσία. Μάλιστα, με τον τρόπο αυτό ο Μόστοου θα είχε την ευκαιρία να 140-SRC-13947συνεργαστεί με δύο παλιούς συμφοιτητές του από το Χάρβαρντ, τον Τζον Μπρανκάτο και Μάικλ Φέρις, που υπογράφουν το σενάριο. «Μόλις διαβάσαμε το κόμικ, νιώσαμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια μεγάλη ταινία» σχολιάζει ο Μπρανκάτο. «Η ιδέα των αντικαταστατών σχετίζεται άμεσα και έμμεσα με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Αποτελεί μια μεταφορά για το Ίντερνετ, την πλαστική χειρουργική, τον εθισμό, τα παιχνίδια ρόλων, αλλά και τη σχέση του εσωτερικού με τον εξωτερικό μας εαυτό». Για να προσεγγίσουν αυτόν το μελλοντικό κόσμο που κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από ρομπότ, το δίδυμο των σεναριογράφων άρχισε να ερευνά τη σύγχρονη τεχνολογία που αντανακλάται στην ιστορία του Βεντίτι. Έτσι ανακάλυψαν έναν Ιάπωνα επιστήμονα, τον Χιρόσι Ισιγκούρο, που δίνει διαλέξεις σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από μια πλαστική εκδοχή του εαυτού του, χωρίς ο ίδιος να φεύγει από το γραφείο του στην Οσάκα, αλλά και έναν πίθηκο στη Βόρεια Καρολίνα, που με τη σκέψη του κατευθύνει την κίνηση ενός ρομπότ στο Κιότο.