Where The Wild Things Are

Special thx στον φίλο μου  Βασίλη Σάκκο για το heads up… where the wild things are…

Εκείνα τα ατελείωτα μεσημέρια του καλοκαιριού. Ξέρετε, εκείνα που το σχολείο έχει κλείσει και έχετε ακολουθήσει τους δικούς σας στις διακοπές τους γιατί ακόμα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα απολύτως μόνοι σας. Κουρασμένοι (αυτοί, όχι εσείς) μετά την θάλασσα πάνε να “πλαγιάσουν” λιγάκι και εσείς έχετε τρεις (φαινομενικά άπειρες) ώρες όπου δεν έχετε τίποτα να κάνετε. Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, πρέπει να κάνετε και ησυχία, γιατί κοιμάται ο παππούς και η γιαγιά. Πόσο μακριά μπορούσατε να πάτε… μέχρι την Λιμνούπολη για να βρείτε τις πιο διάσημες πάπιες, το Οντάριο και τους Λύκους του, ένα μικρό Γαλατικό χωριό και τους έξω καρδιά κατοίκους του, σε ένα σκοτεινό σοκάκι της Σάντιζαρ όπου γίνονται θυσίες στο όνομα ενός ανείπωτου θεού… Χιλιάδες τα φανταστικά μέρη, αμέτρητοι οι κόσμοι που γεννάει η φαντασία μας…

…και μέσα σε αυτούς εμείς. Διαβάζοντας ένα τεύχος που πραγματικά σας ταξίδεψε και κλείνοντας τα μάτια σας μετά, μέσα στον γλυκό λήθαργο που έχει φέρει το ζεστό καλοκαιρινό μεσημέρι, μέχρι που φτάσατε; Προσπαθήστε να θυμηθείτε το πιο όμορφο συναίσθημα, τότε που το μόνο που μπορούσε να σας φέρει πίσω στην πραγματικότητα ήταν η ανάγκη να διαβάσετε το επόμενο τεύχος, και τίποτα άλλο.

Where The Wild Things Are

WHERE THE WILD THINGS ARE

Story and Pictures: Maurice Sendak
Publisher: Random House Children’s Books, Harper Collins
Originally Published: Harper & Row (1963)
Format: 48 pages softcover or hardcover

Το βραβευμένο παραμύθι του Maurice Sendak επιστρέφει στην επικαιρότητα με την μεταφορά του σε ταινία. Στις ΗΠΑ έχει ήδη προβληθεί, ενώ στην χώρα μας θα προβληθεί στις 21 Ιανουαρίου του 2010 (σύμφωνα με το IMDB) με τίτλο ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΚΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ. Αρκετά με την επικαιρότητα, όμως.

Πρόκειται για ένα εικονογραφημένο παραμύθι που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1963 από την Harper & Row και παραμένει in print. Μας διηγείται την ιστορία του Μαξ, ενός μικρού αγοριού που τιμωρείται από την μαμά του επειδή ήταν άτακτος να μείνει κλεισμένος στο δωμάτιο του χωρίς να φάει το βραδινό του. Και όπως κάθε παιδί όταν βρίσκεται παγιδευμένο στον πραγματικό κόσμο ταξιδεύει μακριά… Where The Wild Things Are.

Ο Μαξ, ντυμένος με τη στολή Λύκου του, ταξιδεύει στην γη των “τεράτων” και γίνεται ο βασιλιάς τους. Εκεί ζει μαζί τους και κάνει ένα σωρό αταξίες μέχρι που κάποια στιγμή βαριέται και θέλει να γύρισει πίσω σπίτι του, όπου και θα βρει ένα ζεστό πιάτο φαγητό να τον περιμένει. Όπως σε κάθε καλό εικογραφημένο παραμύθι, μια φαινομενικά απλή ιστορία πλαισιώνεται από ένα φαινομενικά παιδικό σχέδιο. Και, όπως κάθε καλό παραμύθι, μπορεί να διαβαστεί από όλες τις ηλικίες, και ο αναγνώστης μπορεί να του αποδώσει μια σωρεία από διαφορετικές εξηγήσεις και νοήματα.

Where The Wild Things Are Interior Art #1

Στο κομμάτι της ιστορίας του έχουν αποδοθεί πάρα πολλές διαφορετικές επεξηγήσεις. Φαντασία, υποσυνείδητο, παιδική ψυχολογία, επεξεργασία του θυμού και της απομόνωσης, νίκη επί των φόβων μας, εξερευνητές και αποικιοκρατία. Θα μπορούσαμε να αναλωθούμε ώρες αλλά κατά την άποψή μου δεν είναι αυτό το νόημα. Γιατί ένας “μεγάλος” μπορεί απολαύσει αυτή την ιστορία σαν παιδί. Να μας βοηθήσει να ταξιδέψουμε εκεί που έχουμε ξεχάσει πώς να πάμε. Εκεί που οι ρυθμοί τις μοντέρνας ζωής, οι υποχρεώσεις και η “σοβαρότητα” μας δε μας αφήνουν να ταξιδέψουμε. Εκεί που τα κινητά τηλεφωνά δεν μπορούν να μας διακόψουν και τίποτα δεν μπορεί να μας φέρει πίσω παρά μόνο η ανάγκη για περισσότερα ερεθίσματα.

Where The Wild Things Are - Interior Art #2

Το σχέδιο αποτέλεσε πολλές φορές σημείο αρνητικής αναφοράς για το παραμύθι. Αν και φαινομενικά παιδικό, τα τέρατα παρουσιάζονται με κέρατα και κοφτερά δόντια, ογκωδέστερα και πολλές φορές με “δαιμονικό” βλέμμα. Παρατηρήστε το βλέμμα του τέρατος που καβαλάει ο Μαξ στη διπλανή εικόνα. “Χαμογέλα, χομεγέλα εσύ. Σε λίγο που θα σε φάμε να δούμε ποιος θα γελάει…”. Η αλήθεια είναι πως το grotesque στυλ του Sendak δεν περνάει διόλου απαρατήρητο σε ένα ενήλικο μάτι. Το παιδί όμως; Κάποιος θα μπορούσε να πει πως η παιδική εμφάνιση των τεράτων σε συνδυασμό με τα grotesque στοιχεία δίνει ακόμα περισσότερη δύναμη στον παιδικό ήρωα, ο οποίος κατακτά κάτι που δεν φαίνεται εντελώς άκακο. Και εδώ οι θεωρίες παίρνουν και δίνουν. Αυτό που είναι γεγονός, όμως, είναι η τεράστια επιτυχία του παραμυθιού και η ξεκάθαρη επιρροή του Sendak σε χρώματα, γραμμές και αισθητική από καλλιτέχνες που τα έργα τους έχουν χαρακτηριστεί ως grotesque, όπως για παράδειγμα:

Victor_Hugo-Hunchback

Victors’ Hugo – Notre-Dame de Paris (original Hunchback) – Cover Illustration by Alfred Barbou (1831)

bosch

Hieronymus Bosch – The Garden of Earthly Delights

Ένα πολύ όμορφο εικονογραφημένο παραμύθι και ένα εξαιρετικό δώρο για κάθε ηλικία. Μια υπενθύμιση αν θέλετε του παιδικού μας υποσυνείδητου, ένας τρόπος να χαθούμε στην φαντασία μας. Εκεί που κάθε παιδί ταξιδεύει χρησιμοποιώντας τις αγαπημένες του επιρροές. Η Neverland μας, Where Our Wild Things Are… Εμείς εδώ, σαν φίλοι των comics, ξέρουμε πολύ καλά την αξία του φανταστικού. Ένα ταξίδι που η διαδρομή είναι πολύ σημαντικότερη από τον προορισμό, γιατί όταν φτάνουμε στον προορισμό πρέπει να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα… συνήθως…

where_the_wild_things_are03

Where The Wild Things Are – Movie Photo 2009

Γνωστές μεταφορές/αναφορές:

Where The Wild Things Are – Animated sort film – Weston Woods Studios (original version 1973, updated 1988)

The Simpsons – Season 17 – Ep. 2 – “The Girl Who Slept Too Little” 2005

South Park: Imaginationland 2008

Where The Wild Things Are – The movie – Warner Bros Pictures 2009

Where the Wild Things Are – opera by Oliver Knussen – various performances / recordings (1979 – 2002)

Υ.Γ.: Ναι ξέρω, ξέρω. Αξιόθηκα να γράψω πάλι κάτι και δεν είναι και πάλι για comic(s)… καλά, καλά… sheeesh…