IKIGAMI: You Just Got SERVED!

Σας λείπει το DEATH NOTE; Αναζητείτε κάτι σε παρόμοιο στιλ, που να σχετίζεται με ηθική και πραγματεύεται το τι είναι πρέπον και κατά πόσο είναι θεμιτό να καθορίζεις εσύ ποιος έχει δικαίωμα να ζήσει και ποιος οχι;

Εμένα μου έχει λείψει το DEATH NOTE και γι’ αυτό το λόγο, όταν είχα δει πριν λίγους μήνες το IKIGAMI: THE ULTIMATE LIMIT στο PREVIEWS, είπα να το παραγγείλω. Τώρα που έχω διαβάσει ήδη 3 volumes του, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα συνεχίσω να το αγοράζω.

i1

Σε μία alternative ιαπωνική κοινωνία, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ένα σύστημα το οποίο έχει σκοπό να κάνει τους πολίτες να είναι πιο χρήσιμα μέλη του συνόλου, να μειώσει την εγκληματικότητα, αλλά και να βοηθά κάθε άτομο να ζει την ζωή του καλύτερα, με περισσότερο νόημα. Το σύστημα αυτό προϋποθέτει μερικούς αναγκαίους θανάτους, όπως αυτούς των άεργων εφήβων. Επίσης, οι θάνατοι αυτών με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, που τους καθιστούν προβληματικά μέλη της κοινωνίας, κάποιου απατεωνίσκου ή άλλων μη φυσιολογικών και παρακατιανών ανθρώπων. Τα μικρά παιδιά, μόλις πηγαίνουν σχολείο, αρχίζουν να μαθαίνουν την αξία της ζωής, γιατί ουσιαστικά από τότε έρχονται αντιμέτωπα με τον φόβο του θανάτου.

i2

Όποιος πρόκειται να πεθάνει, του παραδίδεται ένα ikigami από κάποιους δημόσιους υπαλλήλους, που θέλουν να πιστεύουν ότι η δουλειά που κάνουν είναι έντιμη και απαραίτητη για την κοινωνία. Το ikigami είναι ένα καρτελάκι που ουσιαστικά του λέει οτι “ναι, ξέρεις, η κοινωνία μας πρέπει να δουλεύει σαν καλογρασαρισμένη μηχανή, αλλά εσύ, να… κάπως δεν, βρε αδερφέ… θα μπορούσαμε και χωρίς εσένα και ουσιαστικά θα πεθάνεις σε 24 ώρες, αλλά ευχαριστούμε για την συνεργασία so far.” Απλώς του το λέει πιο κομψά και με λιγότερα λόγια.

i3

Το επόμενο βήμα είναι να παρατηρήσουμε τι κάνει κανείς όταν έχει μόνο 24 ώρες ζωής. Δεν είναι τόσο απλό όσο το είχε φανταστεί η κυβέρνηση… έτσι; Μήπως η δουλειά που κάνεις δεν είναι τόσο καλή και θεάρεστη, κύριε Fujimoto; Το να παραδίδεις ikigami σε κάνει λυτρωτή; Όχι και το έχεις καταλάβει κι εσύ, αλλα, ω τι έκπληξη, δεν μπορείς να εκφράσεις τη γνώμη σου. Μπορείς; Γιατί, εάν την εκφράσεις, μπορεί να καταλήξεις εσύ με ένα ikigami στο χέρι να χάνεις τον κόσμο κάτω από τα πόδια σου…

Κάθε τόμος του IKIGAMI περιλαμβάνει δύο με τρεις μικρές ιστορίες σχετικές με ανθρώπους που πρόκειται να πεθάνουν. Όπως και συμβαίνει στο τέλος κάθε ιστοριούλας, για την δική σας διασκέδαση…