TOP 100 OF THE 00s: 90-81

90. TOP 10TopTen12
Writer: Alan Moore
Artists: Gene Ha, Zander Cannon
DC Comics (America’s Best Comics)

Στο σύμπαν του TOP 10, οι υπερδυνάμεις είναι ένα ακόμα κοινότυπο κομμάτι της καθημερινότητας, καθώς κάθε κάτοικος της Neopolis έχει από μια τουλάχιστον στη διάθεση του. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την αστυνομική δύναμη του 10th Precinct Police Station, η οποία καλείται να προστατεύσει τους πολίτες, καθώς και να εξιχνιάσει κάποια ελαφρώς ανορθόδοξα εγκλήματα.

Το comic μπορεί να βρίσκεται εντός της λογικής των superhero comics, ο τρόπος ανάπτυξης του Alan Moore, όμως, είναι επηρεασμένος από το ύφος τηλεοπτικού αστυνομικού δράματος. To cast είναι πλουσιότατο, οι χαρακτήρες αληθοφανείς, ο τρόπος γραφής του συγγραφέα φέρει το πάντα ευπρόσδεκτο βρετανικό πνεύμα, ενώ δεν διστάζει να θίξει και κάποια κοινωνικά θέματα. Όσο για το σχέδιο των  Ha και Cannon, μπορεί να σε κάνει να χαθείς μέσα στο πλήθος των λεπτομερειών, ανταμείβοντας τον παρατηρητικό αναγνώστη.

Προσεγμένο και άκρως ψυχαγωγικό, το TOP 10 διαθέτει πολλές αρετές, απλές, μια και συνάμα σπάνιες.

(Γιώργος Χατζηκωστής)

SilverSurfer89. SILVER SURFER: REQUIEM
Writer: Michael J. Straczynski
Artist: Esad Ribic
Marvel Comics

Έχω την εντύπωση ότι το να βλέπεις την ανθρώπινη πλευρά ενός εξωγήινου όντος είναι αρκετά ενδιαφέρον. Πόσο, μάλιστα, όταν το εν λόγω εξωγήινο ον είναι κάτοχος του power cosmic – με λίγα λόγια είναι παντοδύναμο. Και γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον όταν βλέπεις αυτή την ανθρώπινη πλευρά τις τελευταίες ώρες της ζωής του.

Δε λέω, ο Silver Surfer ήταν πάντα εντυπωσιακός, αλλά δε θα τον έλεγα ανθρώπινο, Στο REQUIEM, όμως, στο οποίο έρχεται αντιμέτωπος με το θάνατο, γίνεται πιο συμπαθής από ποτέ. Βαδίζοντας στα χνάρια του THE DEATH OF CAPTAIN MARVEL, το συγκεκριμένο graphic novel του Straczynski ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες της ζωής ενός από τους πιο ανέκφραστους superheroes, όσο αυτός τακτοποιεί κάποιες τελευταίες εκκρεμότητες. Δεν είναι το average superhero comic. Διαθέτει, παρά τις όποιες αδυναμίες του, μια ανθρώπινη δυναμική, την οποία αντιπαραθέτει στο θάνατο και το αποτέλεσμα δε μπορεί παρά να είναι ενδιαφέρον.

(Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

Διαβάστε περισσότερα για το SILVER SURFER: REQUIEM

Treasury88. A TREASURY OF VICTORIAN MURDER
Writer/Artist: Rick Geary
NBM

Ποιος θα το φανταζόταν πως μια σειρά από graphic novels με θέμα διάφορες γνωστές δολοφονίες της Βικτωριανής Εποχής, θα μπορούσε να αποτελέσει τόσο συναρπαστικό ανάγνωσμα; Ο Rick Geary, σίγουρα! Στα χέρια αυτού του σπουδαίου Αμερικανού cartoonist, άλλωστε, δίνεται η εντύπωση πως οποιαδήποτε θεματολογία μπορεί να γίνει έναυσμα για τη δημιουργία αριστουργημάτων.

Απόλυτα πιστός στην ιστορική ακρίβεια και δίχως διάθεση να περάσει την προσωπική του άποψη για τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται, ο Geary αφηγείται με κάθε λεπτομέρεια πράγματα γνωστά σε όλους (ή έστω σε όσους έχουν διαβάσει Ιστορία), αλλά, παραδόξως, με ένα σχεδόν μαγικό τρόπο, τα κάνει περισσότερο ενδιαφέροντα απ’ όσο θα έπρεπε να είναι, με δεδομένο ότι “ξέρουμε τι έγινε, ποιος το έκανε και με ποιον τρόπο”. Έτσι, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά, πως σημασία δεν έχει η ιστορία που διηγείσαι, αλλά ο τρόπος που επιλέγεις να το κάνεις…

(Δημήτρης Σακαρίδης)

Quitter87. THE QUITTER
Writer: Harvey Pekar
Artist: Dean Haspiel
DC Comics (Vertigo)

Όταν το 2005 κυκλοφόρησε το TΗΕ QUITTER, οι απανταχού fans του Harvey Pekar πανηγυρίσαμε έξαλλα. Προσωπικά, εγώ πανηγύρισα ακόμα περισσότερο όταν διάβασα το αυτοβιογραφικό (ω, τι έκπληξη) αυτό graphic novel. Ο Pekar έχει μια ιδιαίτερη μαεστρία στο να λέει ιστορίες και αυτό είναι γνωστό. Παρά το γεγονός ότι τα comics του αποπνέουν συνήθως μια απαισιοδοξία, με κάποιο μαγικό τρόπο καταφέρνουν να είναι απίστευτα ελκυστικά. Ίσως γιατί μας φέρνουν συχνά αντιμέτωπους με καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Στη συγκεκριμένη ιστορία παρακολουθούμε την εξέλιξη της ζωής ενός παιδιού, έφηβου και αργότερα ενήλικα, ο οποίος προσπαθεί να βρει το δρόμο του. Όμως ό,τι και αν κάνει, ό,τι και αν ξεκινά, το αφήνει μισοτελειωμένο. Εκτός από τους καυγάδες της παιδικής του ηλικίας. Αυτός είναι ο Harvey Pekar κυρίες και κύριοι, ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, με ιδιαίτερη συμπεριφορά απέναντι στις προκλήσεις της ζωής του. Και εμείς τον αγαπάμε, γιατί μέσα από αυτή την ιδιαιτερότητά του μας προσφέρει τις υπέροχες ιστορίες του. Ευτυχώς, όχι μισοτελειωμένες.

(Λήδα Τσενέ)

Διαβάστε περισσότερα για το THE QUITTER

GreenLanternRebirth86. GREEN LANTERN: REBIRTH
Writer: Geoff Johns
Artist: Ethan Van Sciver
DC Comics

Ο Green Lantern μπορεί να μη θεωρείται icon της DC, είναι όμως (μαζί με το Flash) ένας από τους σημαντικότερους χαρακτήρες της και βασικό μέλος της JLA. Για να εκτιμήσει κανείς το REBIRTH, θα πρέπει πρώτα να έχει διαβάσει το ZERO HOUR: CRISIS IN TIME, στο οποίο ο Hal Jordan, ως Parallax, προσπάθησε να κάνει reset στο timeline του DC Universe εξολοθρεύοντας στην πορεία (σχεδόν) ολόκληρο το Green Lantern Corps. Στη συνέχεια έγινε host του Spectre, ως εξιλέωση για την καταστροφή που προκάλεσε. 10 χρόνια αργότερα, η DC αποφάσισε να επαναφέρει το Hal Jordan, μαζί με το Green Lantern Coprs ως το πρώτο βήμα στο επερχόμενο INFINITE CRISIS. Η επαναφορά έγινε με απόλυτα πειστικό τρόπο, ενώ παράλληλα προωθείται και η μυθολογία του Green Lantern με απαντήσεις σε πολύ σημαντικά ερωτήματα που δεν είχαν απαντηθεί μέχρι τότε. Σε όλα αυτά προσθέστε και το εξαιρετικό artwork του Ethan Van Sciver.

(Νίκος Λάμπρης)

Διαβάστε περισσότερα για το GREEN LANTERN: REBIRTH

Cerebus30085. CEREBUS
Writer/Artist: Dave Sim
Background Artist: Gerhad
Aardvark-Vanaheim

Το φιλόδοξο εγχείρημα του Dave Sim ολοκληρώθηκε το 2004, με τον δημιουργό να εκπληρώνει την υπόσχεση που είχε δώσει, για την δημιουργία ενός graphic novel 6.000 σελίδων.

Στο πέρασμα που διένυσε στα τελευταία αυτά τεύχη, το CEREBUS συνάντησε τις εμμονές του δημιουργού του, συμπορεύθηκε μαζί με αυτές, ενώ δεν έλειπαν και οι πιο χιουμοριστικές στιγμές, δοσμένες με το μοναδικό πνεύμα του Dave Sim. Το σχέδιο παρέμεινε στα γνωστά υψηλά επίπεδα, ενώ δεν μπορώ να τονίσω με επαρκή έμφαση το πόσο ευρηματικό είναι το lettering. Όσο για το 300ο και τελευταίο τεύχος της σειράς, αυτό μπορώ να το χαρακτηρίσω μόνο ως υποδειγματικό.

To CEREBUS μπορεί να είναι απρόσιτο σε αυτό το τελευταίο στάδιο, ανταμείβει, όμως τον πιστό αναγνώστη, ενώ αν ένας νεότερος επιθυμεί να το ανακαλύψει, θα πρέπει να το πιάσει από την αρχή, φυσικά. Φαντάζει τρομακτικό, εξαιτίας του όγκου, είναι, όμως, ένα ρίσκο που σίγουρα αξίζει.

(Γιώργος Χατζηκωστής)

Διαβάστε περισσότερα για το CEREBUS

Preacher84. PREACHER
Writer: Garth Ennis
Artist: Steve Dillon
DC Comics (Vertigo)

Σύμφωνα με μερικούς, ο Αντίχριστος δεν θα έρθει μιμούμενος την γέννηση του Χριστού, αλλά θα είναι το αποτέλεσμα της ανίερης ένωσης ενός αγγέλου και ενός δαίμονα. Την άποψη αυτή φαίνεται να υιοθετεί στο περίπου και ο Garth Ennis, μόνο που το ον που γεννιέται δεν το ονομάζει Αντίχριστο, αλλά Genesis, μάλλον με διάθεση ειρωνείας. Το ον αυτό, υποτίθεται ότι διαθέτει τεράστια δύναμη, η οποία μπορεί να συγκριθεί με αυτή του Θεού και από μια διαβολική (sic) σύμπτωση καταλαμβάνει το σώμα ενός ιερέα, του Jesse Custer.

Ο Custer αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του, προκειμένου να εντοπίσει το Θεό, ο οποίος εγκατέλειψε τον Παράδεισο αμέσως μετά το συμβάν. Στο πλευρό του είναι η πρώην του, Tulip O’Hare, αλλά και ένας αλκοολικός Ιρλανδός βρυκόλακας, ονόματι Proinsias Cassidy. Η συνταγή περιέχει ακόμα μυστικές οργανώσεις, serial killers, και δεν ξέρω αν το ανέφερα ήδη, έναν αλκοολικό Ιρλανδό βρυκόλακα!

(Κώστας Λαμπρόπουλος)

Διαβάστε περισσότερα για το PREACHER

TheNightlyNews83. THE NIGHTLY NEWS
Writer / Artist: Jonathan Hickman
Image Comics

Δε τυχαίνει πολλές φορές να ανοίξεις ένα comic και να ξέρεις αμέσως ότι αυτό θα αλλάξει όσα πίστευες για το μέσο. To NIGHTLY NEWS είναι μια καθαρή, οργισμένη διαμαρτυρία απέναντι στην παντοκρατορία των ΜΜΕ. Ξεκινά με έναν ελεύθερο σκοπευτή, που τινάζει τα μυαλά ακτιβιστών στον αέρα με την ατάκα που έκανε το comic διάσημο: “When killing activists, never shoot for the head, always aim for the heart”. Και ακολουθούν φόνοι δημοσιογράφων, από μια ομάδα που καθοδηγείται από τον The Voice, μια φωνή σε κασέτα. Το σχέδιο είναι πρωτότυπο και πρωτοποριακό και, όπως ομολογεί ο ίδιος ο Hickman, unreadable, καθώς δεν υπάρχουν panels και παρεμβάλλονται στατιστικά στοιχεία και τεκμήρια. Η ίδια η ιστορία, πάντως, όσο και να φαίνεται κοινωνικοανατρεπτική, στην πραγματικότητα το μόνο που κάνει είναι να δίνει τροφή για σκέψη. Θέλει απλά να σε κάνει να πεις: “I am mad as hell, and I’m not going to take this anymore”!

(Βασιλεία Βαξεβάνη)

Διαβάστε περισσότερα για το THE NIGHTLY NEWS

Xstatix82. X-STATIX
Writer: Peter Milligan
Artist: Mike Allred
Marvel Comics

Αυτοί δεν είναι οι μεταλλαγμένοι με τα παλιομοδίτικα ιδανικά που διάβαζε ο πατέρας σου. Είναι celebrities, με φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και αμέτρητες προσκλήσεις σε V.I.P. parties. Μόνο που καμιά φορά, κάποιοι… ψοφάνε (ενίοτε πολλοί και με τη μία!). Όμως έτσι είναι η ζωή: Μία αποστολή ρουτίνας μπορεί να εξελιχθεί σε ολοκληρωτικό μακελειό.

Τα κλισέ υπάρχουν γιατί συμβαίνουν έτσι κι αλλιώς. Η ειρωνεία διαδέχεται τα τραγικά συμβάντα, με την ίδια ταχύτητα που περνάμε από μια χορταστική σκηνή δράσης, σε καυγάδες για ποσοστά και μαρκίζες (ενίοτε και για έρωτες).

Ο Peter Milligan και ο Mike Allred ανέλαβαν τη σειρά X-FORCE το 2001. Εξαφανίζοντας τους παλιούς ήρωες, δημιούργησαν μια νέα ομάδα προκλητικών, ανατρεπτικών, εγωπαθών και γεμάτων ανασφάλειες υπερηρώων, εικονογραφημένων μοναδικά από τη σχεδιαστική pop ευφυΐα του Mike Allred. Oι νέοι X-Force (και μετέπειτα X-Statix), μας δίδαξαν πως το concept μιας ομάδας μεταλλαγμένων μπορεί χαλαρά να προκαλέσει ενήλικες (ή wannabe ενήλικες) αναγνωστικές συγκινήσεις.

(Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου)

Διαβάστε περισσότερα για το X-STATIX

Pallookaville1381. PALOOKAVILLE (CLYDE FANS)
Writer/Artist: Seth
Drawn & Quarterly

To Clyde Fans είναι η τρέχουσα ιστορία του Palookaville, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό και δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, κάτι που θα βοηθούσε να σχηματίσουμε ολοκληρωμένη γνώμη για την ιστορία. Η αλήθεια είναι ότι ο Seth απευθύνεται σε ένα περιορισμένο κοινό, που ενδιαφέρεται για κάτι διαφορετικό.

Η ιστορία μιας επιχείρησης ηλεκτρικών ανεμιστήρων (Clyde Fans), η άνοδος και η πτώση της, όταν αυτοί ξεπεράστηκαν από τα κλιματιστικά, οι σχέσεις των δύο αδερφών που την ίδρυσαν, όλα αυτά μέσα από το πρίσμα των αναμνήσεων του ενός εκ των δύο που ζει μόνος, αναδύουν μια βαθιά νοσταλγία και μελαγχολία για μια εποχή που πέρασε και δε θα είχε θέση στο γεμάτο κυνισμό κόσμο που ζούμε.

(Νίκος Λάμπρης)