CHIMICHANGA

Writer/Artist: Eric Powell
Albatross Exploding Funny Books

Είναι κάποιες φορές που το ξέρεις από την πρώτη ματιά, ότι αυτό το comic πρέπει να το δεις. Έτσι ήταν και το CHIMICHANGA. Αρχικά ήταν το όνομα, αφού λατρεύω το συγκεκριμένο φαγητό. Έπειτα, αυτό το κοριτσάκι στο εξώφυλλο με το μουστάκι και το μουσάκι. Και μετά το όνομα Eric Powell, γνωστού και πολυβραβευμένου για τη σειρά GOON.

Δυστυχώς, το comic δεν έχει να κάνει με το φαγητό (damn!). Πρωταγωνιστεί το ζουμπουρλούδικο κοριτσάκι, με το όνομα Lula, που είναι η γυναίκα με τα γένια σε ένα περιφερόμενο τσίρκο. Και απ’ ό, τι έχω δει ως τώρα, είναι και η πιο εντυπωσιακή ατραξιόν του τσίρκου. Αν υπολογίσει κανείς ότι στο cast ανήκουν ο Heratio, the boy-faced fish, ένας μουρτζούφλης κλόουν, η Ezmeralda με μια απλή κατσίκα με δύο μάτια και ο αγαπημένος μου Randy, the man with the strength of a slightly larger man, καταλαβαίνουμε όλοι για τι χάλι μιλάμε. Και μέσα σε όλα αυτά, μια μάγισσα με ένα… πρόβλημα. Δεν τελείωσα, γιατί το ζουμί είναι ότι η Lula βρίσκει και υιοθετεί ένα τέρας.

Το σχέδιο του Powell εδώ είναι ασπρόμαυρο, και σχεδόν θυμίζει παλιομοδίτικο cartoon. Δεν έχει πολλές λεπτομέρειες στο background, αλλά δεν πειράζει, και αυτό γιατί δίνει εξαιρετική έμφαση στα πρόσωπα. Ακόμη και ο Heratio, το ψάρι μέσα στη γυάλα με φάτσα αγοριού, έχει απίθανες εκφράσεις ενώ ο μουτρωμένος κλόουν θυμίζει παλιές ταινίες εποχής Chaplin. Και πείτε με τρελή, αλλά το μουστάκι και το μουσάκι της Lula έχει κάτι από V FOR VENDETTA και Shakespeare μαζί. Νομίζω ότι αυτό το στυλ ταιριάζει γάντι στην ιστορία και την ατμόσφαιρα βωβής ασπρόμαυρης ταινίας που θέλει να περάσει ο Powell.

Οι ιστορίες που διαδραματίζονται σε τσίρκο, όπως αυτή στο βιβλίο του Ray Bradbury SOMETHING WICKED THIS WAY COMES, και άλλα τέτοια freak-shows, πάντα έχουν ως στόχο να δημιουργούν τρόμο. Ο Powell επιλέγει να ανατρέψει το κλίμα, δημιουργώντας το πιο pathetic τσίρκο που υπάρχει. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αυτό το comic ταιριάζει σε νεανικό κοινό (fit for youngsters) και πιθανώς έχει δίκιο. Η ηρωίδα είναι -πέρα από το εμφανές θεματάκι τριχοφυΐας- ένα μικρό κοριτσάκι, με κοντό φουστανάκι και πουά βρακάκι. Ένα κοριτσάκι που βρίσκει έναν απίθανο φίλο μέσα στην αθωότητά της και η περιπέτεια ξεκινά. Όμως δεν είμαι σίγουρη ότι το χιούμορ του Powell, που γνωρίσαμε στο GOON και δείγματά του βλέπουμε και εδώ,  θα το πιάσουν τα πιτσιρίκια.

Αν υπάρχει κάτι που με χάλασε στο CHIMICHANGA ήταν ότι ήταν λίγο, πολύ λίγο. Δε το χόρτασα όσο ήθελα. Αυτό είναι καλό; Απομένει να δούμε.