Τα Comics Στη Γλώσσα Των Αριθμών: Νοέμβριος 2009

Μπορεί η χρονιά να άλλαξε, αλλά εδώ, στη “Γλώσσα των Αριθμών”, θα παραμείνουμε για δύο μήνες ακόμη στο 2009. Αφού πρώτα ευχηθώ καλή χρονιά σε όλους, να περάσουμε γρήγορα, γρήγορα σε… πόλεμο!

Όπως μάθαμε από τα 5 Πρόσφατα Νέα – V.22 του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου, η Marvel έκανε μια κίνηση που εξήγειρε ποικίλες αντιδράσεις, κυρίως αρνητικές. Για κάθε 50 απούλητα τεύχη των Blackest Night tie-ins της DC, η Marvel θα προμηθεύσει τους καταστηματάρχες με ένα εναλλακτικό εξώφυλλο του SIEGE #3. Αν επικεντρωθούμε, όμως, στο θέμα μας, τις πωλήσεις, τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο. Στο μήνα Νοέμβριο, θα δείτε, για παράδειγμα, το REBELS #10 (θέση Νο30), που από 11.275 τεύχη πούλησε 51.083(!), μία αύξηση 353%(!!!). Αμφιβάλλω κατά πόσο η αγορά είχε ζήτηση για 40 χιλιάδες επιπλέον τεύχη από REBELS. Φαίνεται ότι η αύξηση έγινε μόνο και μόνο για να πιάσουν τα μαγαζιά τα όρια ώστε να πάρουν τα πολυπόθητα δαχτυλίδια που λέγαμε τον προηγούμενο μήνα. Το ίδιο ισχύει για πολλούς ακόμη τίτλους. Εικάζεται, δε, ότι έχουν μείνει στα ράφια περίπου 200 χιλιάδες τεύχη. Αυτό μυρίστηκε η Marvel και πρότεινε στους καταστηματάρχες να τους «ξαλαφρώσει». Όποια και αν είναι η αλήθεια, η κίνηση δεν παύει να είναι μικροπρεπής και σημαίνει πόλεμο ανάμεσα στις δύο εταιρείες. Μια σφαιρικότερη άποψη του θέματος δίνουν το CBR και το ICv2. Η δική σας αλήθεια πού βρίσκεται;

  • TOP 20 ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΜΕΡΙΔΙΟΥ ΑΓΟΡΑΣ

Συνολικά, οι πωλήσεις των τευχών έφτασαν τα 6.152.821, πτωτικά κατά 49.741 τεύχη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, άλλα -και εδώ είναι το αξιοσημείωτο- υψηλότερα κατά 387.724 τεύχη από το Νοέμβρη του 2008. Ο λόγος δεν είναι το φετινό BLACKEST NIGHT (σας εξέπληξα;), αλλά ο περσινός Νοέμβρης, που ήταν το διάλειμμα που έκαναν τα δύο μεγάλα blockbuster FINAL CRISIS και SECRET INVASION και συνεπώς είχαμε χαμηλότερες πωλήσεις.

Παρά την πρεμούρα της, η Marvel παίρνει πάλι το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς και μάλιστα με αυξητικές τάσεις, ενώ η DC έχασε 3% και 2% αντίστοιχα. Δεν βλέπω, λοιπόν, γιατί κινείται έτσι αψυχολόγητα. Εμφάνιση κάνει η Random House, λόγω της κυκλοφορίας του STEPHEN KING’S TALISMAN, όπως και η Oni Press, μάλλον λόγω του STUMPTOWN του Greg Rucka (δες λίστα Small Press παρακάτω). Τα υπόλοιπα στοιχεία διατηρούνται πάνω-κάτω σταθερά.

Το BLACKEST NIGHT #5 και όλα τα συναφή τεύχη παραμένουν οι άρχοντες στην μεγάλη λίστα, αλλά η επανεμφάνιση του CAPTAIN AMERICA: REBORN #4, με καθυστέρηση τριών εβδομάδων, σπάει το σερί-ρεκόρ του προηγούμενου μήνα παίρνοντας τη θέση Νο 3. Τα NEW AVENGERS και DARK AVENGERS είναι σταθερά στην δεκάδα, με υψηλές πωλήσεις, όμως αυτό δεν εμπόδισε την Marvel να τα “κόψει” μετά το τέλος του SIEGE, όπως ανακοίνωσε στα πρόσφατα solicitations. Φυσικά, ετοιμάζει κάτι άλλο… avengerοειδές.

H υψηλότερη πρεμιέρα νέας μηνιαίας σειράς ανήκει στο DEADPOOL TEAM-UP #899 στην θέση Νο 46. Άλλος ένας τίτλος Deadpool (και που είστε ακόμα!), που η αντίστροφη αρίθμηση του, συμβάλλει κι άλλο στα νεύρα μας. Το FLASH REBIRTH #5 μπαίνει στην δεκάδα και ας είχε 12 εβδομάδες αργοπορία. Στην θέση Νο 42 ντεμπουτάρει το event της Image, IMAGE UNITED, με colorist το Νίκο Κούτση, παρακαλώ!

Εδώ και καιρό έχει φανεί ότι η απόφαση της Marvel για το BRAND NEW DAY και την έκδοση του  AMAZING SPIDER-MAN τρεις φορές το μήνα, δικαιώνεται, τουλάχιστον επιχειρηματικά. Με έναν τίτλο πουλάει συνολικά περίπου 200 χιλιάδες αντίτυπα (257 χιλιάδες αυτό το μήνα), πολύ παραπάνω από τις πωλήσεις του όποιου Νο1.

  • TOP 100 ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΕΥΧΩΝ

Η έκπληξη της χρονιάς για την Image δεν ήταν άλλη από το CHEW, με τα τεύχη #1 και #2 να φθάνουν τις τέσσερις(!) επανεκτυπώσεις. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, η πρωτιά που απολαμβάνει στους τόμους αυτού του μήνα η ομώνυμη σειρά. Οι BOYS του Garth Ennis συνεχίζουν να συναρπάζουν με την μίνι-σειρά BOYS: HEROGASM, η οποία ενσωματώνεται ως 5ος τόμος της κανονικής σειράς και κερδίζει την δεύτερη θέση στην κατάταξη.

Η Marvel και η DC μοιράζονται από 8 τίτλους στην λίστα, ενώ η Dark Horse έχει δύο εμφανίσεις με το USAGI YOJIMBO: YOKAI HC και το BERSERK VOL 32. Το SAGA OF THE SWAMP THING VOL 2 είναι η hardcover έκδοση της σειράς και δείχνει την δύναμη των κλασικών σειρών στις πωλήσεις.

  • TOP 20 ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟΜΩΝ

Μα καλά, ο Archie στο #600 δεν παντρεύτηκε την Veronica; Τότε γιατί κάνει πρόταση γάμου στην Betty, όπως είδα στο εξώφυλλο; Πραγματικά δεν θέλω να ξέρω… Και ναι, είναι στην θέση Νο 1 των Small Press. Πάλι! Στη θέση Νο 2 κάνει μια πολύ καλή πρώτη εμφάνιση το SUPERGOD, μια σειρά που προσωπικά τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα.

Στην λίστα των 20, τέσσερις τίτλοι είναι εμπνευσμένοι από games (STREET FIGHTER και SONIC από 2 σειρές) και άλλοι τέσσερις βασισμένοι σε animation (INCREDIBLES, WALL-E, SIMPSONS, FUTURAMA). Επίσης, άλλοι τρεις τίτλοι είναι από άλλα Μέσα (JERICHO, FARSCAPE, TALISMAN), αφήνοντας μόνο 9 “πρωτότυπους” τίτλους. Μάλλον στέρεψε η έμπνευση και η φρέσκια ιδέα.

  • TOP 20 ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ SMALL PRESS COMICS

Και επειδή κάθε μήνα προσθέτω και κάτι παραπάνω, είπα να μη χαλάσω αυτή την παράδοση. Παρακάτω, θα δείτε το Top 20 των Indy/Small Press τόμων για το μήνα Νοέμβριο, όπου την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Steve Ditko με το STRANGE SUSPENSE, STEVE DITKO ARCHIVES VOL 1 HC. Πρόκειται για μια συλλογή με ιστορίες horror και suspense από τα πρώτα δύο χρόνια της καριέρας του, εποχής πρό Comics Code, δηλαδή. Θα παρατηρήσετε, επίσης, αρκετά τομάκια που είναι παλιότερες κυκλοφορίες, αλλά δίνουν το παρόν κάθε μήνα στις λίστες λόγω καλών πωλήσεων. Το JOHNNY THE HOMICIDAL MANIAC, το νεότερο L.O.E.G. III CENTURY 1910 του Alan Moore, το LENORE, το SCOTT PILGRIM και το (δικό μας Νο8) BLANKETS.

Μείνετε συντονισμένοι για μια special edition της στήλης, την ετήσια του 2009!

  • TOP 20 ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ SMALL PRESS ΤΟΜΩΝ