ANGOULEME: 37th FESTIVAL INTERNATIONAL DE LA BANDE DESSINEE

Για καλή μας τύχη, η περιπέτεια που άφηνε αίολη τη διοργάνωση του πιο γνωστού και διακεκριμένου φεστιβάλ comics στον ευρωπαϊκό χώρο είχε αίσιο τέλος. Στους διοργανωτές ειπώθηκε το ευρύτατα διαδεδομένο σουξέ της εποχής “δεν υπάρχει σάλιο”, όμως, μια σύμπραξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Angouleme, έλυσε το πρόβλημα. Έτσι, σήμερα, το 37ο Φεστιβάλ της Angouleme ανοίγει τις πύλες του στους επισκέπτες, που κάθε χρόνο κατακλύζουν την πόλη που ζει στο ρυθμό των comics.

Το να πεις ότι το πρόγραμμα της Angouleme είναι πλούσιο, φαντάζει λίγο. Οι διοργανωτές κάνουν κάτι παραπάνω από το να φροντίζουν όλα τα γούστα. Προβάλλουν ό,τι θεωρούν ότι πάει το Mέσο πιο μπροστά και διατηρούν ανοιχτόμυαλη άποψη για ό,τι σχετίζεται με την Τέχνη των comics. Όποιος θέλει να δει το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ας ρίξει μια ματιά εδώ.

Από τη μεριά μου, ξεχώρισα κάποια πράγματα που θεωρώ ότι αξίζουν και με κάνουν να τρώγομαι που δεν είμαι εκεί.

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι λατρεύω την Le Fauve, την παιχνιδιάρα αγριόγατα-μασκώτ του Φεστιβάλ, την οποία σχεδίασε ο Lewis Trondheim.

Ας δούμε μερικές από τις εκθέσεις

Blutch

Ο νικητής του Grand Prize 2009 φέρνει στο φεστιβάλ σκίτσα και πίνακές του. Οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι μέσα από τα 250 σχέδια που επιλέχθηκαν, θα γνωρίσουμε και θα εκτιμήσουμε το πολύπλευρο ταλέντο του δημιουργού.

Humour Cartoonist

Η αναζήτηση των ριζών της ίδιας της ουσίας των comics, σε μια έκθεση που κάνει αναδρομή από τις καρικατούρες της δεκαετίας του ’50 μέχρι τις μέρες μας. Σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Russian Comics

Και στη Βαβέλ είδαμε μια έκθεση με έργα από Ρώσους και Ουκρανούς δημιουργούς, που αποδεικνύουν ότι στην πρώην Σοβιετική Ένωση υπάρχει μια ζωντανή σκηνή. Εκπροσώπους της φιλοξενεί και η Angouleme με έργα που κοινό τους θέμα έχουν το “Born in the USSR”. Η έκθεση αυτή αποτελεί την έναρξη μιας γαλλο-ρωσσικής συνεργασίας.

100 Per Cent

Αυτή ακούγεται πραγματικά εξαιρετική! Εκατό σχέδια από το Musée de la bande dessinée επιλέχθηκαν και ζητήθηκε από 100 σύγχρονους δημιουργούς να δημιουργήσουν, με βάση την ηχώ, τον απόηχο των έργων αυτών. Ορισμένες από τις “συναντήσεις” προμηνύουν ενδιαφέρον. Η έκθεση θα ταξιδέψει στην Ευρώπη μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ.

Wrestling Match In Vielsalm

Ενδεικτική της φιλοσοφίας και της νοοτροπίας του Φεστιβάλ είναι και αυτή η έκθεση. Η ομάδα συγγραφέων Frémok συναντήθηκε, το καλοκαίρι του 2007, με μια ομάδα καλλιτεχνών που αποτελούνταν από άτομα με ειδικές ανάγκες. Δημιούργηθηκαν ζευγάρια που “παλεύουν” να βρουν το χώρο έκφρασής τους. Το αποτέλεσμα αυτού του… αγώνα, μας παρουσιάζεται εδώ. Ιδού και ένα βιντεάκι, με μια γεύση από την έκθεση-show. (Ευχαριστώ  στον Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου.)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tdTVtp4cjAU[/youtube]

Ένας από τους λόγους που θα ήθελα πάρα πολύ να είμαι στην Angouleme αυτό το τετραήμερο, είναι η παρουσία των Enki Bilal και Robert Crumb, μεταξύ άλλων. Επίσης, θα υπάρχει έκθεση και ομιλία των Turk και De Groot, δημιουργών του LEONARD, του παλαβού επιστήμονα-εφευρέτη, ένος comic που συντρόφευσε αρκετά παιδικά, καλοκαιρινά μεσημέρια μου. Και δεν είναι οι μόνοι που θα μιλήσουν. Άλλωστε, η Angouleme φημίζεται για τις ομιλίες γνωστών δημιουργών και την επαφή τους με νέους δημιουργούς.

Να δούμε και κάποια από τα shows; Να δούμε.

Ο Bilal θα κάνει και ένα άκρως ενδιαφέρον show, το “Cinémonstre”. Ο γνωστός δημιουργός θα είναι επί σκηνής και μέσω ενός sampler θα επεμβαίνει σε εικόνες από τις ταινίες του, σε μια αποδόμηση και αναδόμηση του έργου, που θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα εντελώς νέο έργο. Ταυτόχρονα, ο μουσικός των ταινιών θα αυτοσχεδιάζει. Ακούγεται πολύ μεταμοντέρνο, αλλά μιλάμε για τον Bilal, ζωντανά, να δημιουργεί!

Επίσης, θα ήθελα να δω από κοντά το show των François Schuiten και Benoît Peeters, “Contes et légendes du monde obscur”. Επί σκηνής και με τη βοήθεια εικόνων και μουσικής από τον Bruno Letort, θα αφηγηθούν ιστορίες από το μαγικό κόσμο που δημιούργησαν στη σειρά CITIES OF THE FANTASTIC. Ζωντανός λόγος, εικόνα, μουσική. Ακούγεται άψογο.

Δε θα σας κουράσω με περισσότερα. Θα κάνω μια προσπάθεια να παρακολουθήσω, εκ του μακρόθεν και μέσω web TV, το Φεστιβάλ (αν και δε μου έχω καμιά εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρω) και θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω λιγάκι από το κλίμα του. Και τα βραβεία, φυσικά!