Apple iPad Part 1: iPad+Comics=Recipe For Destruction?

Δεν ξέρω κατά πόσον ασχολείστε με την τεχνολογία, οπότε εξηγώ (αλλά και πάλι διαβάζετε αυτό το άρθρο σε μπλογκ οπότε ίσως και να ασχολείστε και λιγάκι…). Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας παρουσιάστηκε επίσημα πια το αναμενόμενο “iTablet” της Apple, που τελικά ονομάζεται iPad (κατ’εμέ, ηλιθιο όνομα).
Αντιγράφοντας από το http://www.i-live.gr :

[…]Διαθέτει οθόνη multi-touch 9.7 ιντσών, επεξεργαστή Apple A4 στο 1 Ghz, δυνατότητα επιλογής στην χωρητικότητα ανάμεσα σε 16, 32 και 64 GB και μπαταρίες που του χαρίζουν αυτονομία για περίπου 10 ώρες. Φυσικά δεν λείπουν τα Bluetooth, μικρόφωνο, Wi-Fi, πυξίδα και accelerometer.

Υπάρχει θύρα για να συνδεθεί πληκτρολόγιο, ενώ ως έξτρα μπορείτε να προσθέσετε και 3G. Ζυγίζει λιγότερο από 700 γραμμάρια, ενώ το πάχος του δεν ξεπερνάει τα 1.3 εκατοστά.

Για πλοήγηση χρησιμοποιεί το Safari, ενώ η εφαρμογή iBooks μετατρέπει το iPad σε e-reader.[…]

Ταντάάάά… Ε-reader… Αυτό αναλόγως πώς θα το χειριστεί η Apple και οι εκδοτικές μπορεί να είναι καλό ή και κακό.

Από μόνο του, ας πούμε ότι είναι κακό (τραβώντας το αρκούντως από τα μαλλιά), επειδή κάθε οθόνη σε μεγαλύτερο μέγεθος από την οθόνη του iPhone μπορεί δυνητικά να γίνει οθόνη ενός e-reader και όπου οθόνη και τεχνολογία υπάρχει και τσάμπα κόμικ σκαναρισμένο και βιβλίο σε pdf… (τρεχάτε τώρα να σπάσετε την οθόνη του τεράστιου gps σας… :P). Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η πειρατεία κόμικς και βιβλίων είναι κακό πραγματάκι αλλά δεν ωφελεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, μιας και όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει και γιατί υπάρχει. Οπότε δεν έχει νόημα να ξανα-αναλύσουμε αυτά τα πράγματα εδώ.
To iPad δεν χρειάζεται scrolling down και το μέγεθός του είναι -σχεδόν- ίδιο με το μέγεθος ενός αμερικανικού τεύχους κόμικ.

Θα θεωρούσα απίστευτα καλή κίνηση, στρατηγικώς, την δημιουργία iPad app (σε συνεργασία Apple  με Marvel, DC, etc..) που να επιτρέπει στον χρήστη να κατεβάζει κόμικς όπως γίνεται με τα βιβλία στο Kindle του Amazon (το οποίο σήμερα κιόλας μου έστειλε newsletter που με πληροφορούσε ότι τώρα πια δεν χρειάζεται να έχεις Kindle για να διαβάσεις βιβλία, καθώς έβγαλαν την δική τους βερσιόν ενός reader) τα οποία θα πρέπει να διατίθενται σε ΠΟΛΥ λογικές τιμές, έτσι ώστε να δοθεί έναυσμα στον καταναλωτή να τα αγοράσει νόμιμα σε ηλεκτρονική μορφή, παρά να τα κατεβάσει δωρεάν από το ίντερνετ με αμφίβολη ποιότητα. Έτσι όποια εκδοτική θα έκανε συμφωνί αποκλειστική θα μπορούσε να έχει και κάποιο προβάδισμα στις πωλήσεις σε σχέση με τις άλλες.

Αλλά πραγματικά δεν ξέρω τι έχουν να πουν οι εκδοτικές για αυτό. Εξάλλου αυτά είναι μόνο λόγια ακόμη, μιας και το iPad δεν έχει βγεί ακόμα στην αγορά και είναι ακριβό. Θα είμαι πολύ περίεργη να ακούσω νέα σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το iPad…