Apple iPad Part 2: Comic Friendly Μέσο ή Άλλη Μια Ονείρωξη Των Nerds;

Μετά και την επίσημη παρουσίαση της νέας πλατφόρμας της Apple, του iPad (για το οποίο διαβάσατε πριν μερικές ώρες και την άποψη της Έλλης Μόκα), οποιαδήποτε βόλτα στα comic related sites θα έκανε τον καθένα να πιστέψει ότι επιτέλους τα comics βρήκαν το σκαλί για να πατήσουν και να δώσουν την απαραίτητη ώθηση για το άλμα στο μέλλον, αλλά και την αποδοχή τους (και επομένως και ενεργή προτίμηση) από άτομα που μέχρι τώρα τα σνόμπαραν.

Κι ακούγεται λογικό, αν κάτσεις και το σκεφτείς για ένα λεπτάκι. Όλες αυτές οι νέες πλατφόρμες (iPhone, PSP, iPad και δεν έχω ιδέα ποιο άλλο) δίνουν έναν νέο αέρα στους χάρτινους χαρακτήρες: αυτόν της τεχνολογίας. Οπωσδήποτε στον κόσμο που ζούμε, οτιδήποτε έχει να κάνει με την τεχνολογία είναι σαφώς πιο ελκυστικό από την εκτύπωση σε χαρτί – μια τεχνολογία που βολτάρει στα σπίτια μας για περισσότερο από έναν αιώνα. Δε θα μου έκανε καμιά εντύπωση, λοιπόν, αν μια μέρα όλες αυτές οι νέες τεχνολογίες καταφέρουν να ξεκολλήσουν τα πιτσιρίκια από τις οθόνες των video games, έστω και για μερικά λεπτά, έτσι για διάλειμμά και τα πείσει να διαβάσουν κανένα comic στις γυαλιστερές οθόνες τους. Κάτι παρόμοιο δεν έγινε άλλωστε με τη rock μουσική και τη γυμναστική; Μετά το Guitar Hero και το Wii όλα τα πιτσιρίκια (και κάποιοι από εμάς τους παλιμπαιδίζοντες “μεγάλους” ανακάλυψαν τη γοητεία του να γρατζουνάς μια ψεύτικη κιθάρα και να κάνεις κάμψεις με καλώδια στα χέρια.

Επιπλέον, το στρίμωγμα στην ουρά της νέας τεχνολογίας των εκδοτικών, οι οποίες, όπως και παλιότερα, προσπαθούν να λανσάρουν νέους τίτλους τώρα που το iPad είναι hot, μας κάνει να πιστεύουμε ειλικρινά ότι κάτι παραπάνω θα ξέρουν – ειδάλλως γιατί να ξεκινήσουν τέτοιες σπατάλες στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε;

Ήρθε, όμως αυτή η μεγάλη στιγμή για τα comics ή πρέπει να περιμένουμε μερικές δεκαετίες ακόμη μέχρι να ξεκινήσουμε να δηλώνουμε, φουσκωμένοι από υπερηφάνεια, ότι εμείς αυτά τα διαβάζαμε όταν ήταν ακόμη στο χαρτί (και να γινόμαστε το επίκεντρο των συζητήσεων και η ψυχή του πάρτι);

Έχω την εντύπωση ότι οι βασικοί κερδισμένοι των νέων εξελίξεων (εν προκειμένω της αύξησης της ποιότητας του eReading που φέρνει το λανσάρισμα του iPad) είναι τα βιβλία. Τα περιοδικά έχουν χάσει το παιχνίδι από τη στιγμή που τo internet ανακάλυψε ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα πέρα από το chat και το πορνό. Και τα comics αντιμετωπίζονται ως μια ακόμη υποκατηγορία των βιβλίων, όπως οι οδηγοί μαγειρικής και οι ταξιδιωτικοί οδηγοί.

Εκεί, λοιπόν, που οι ήδη αφοσιωμένοι fans της Ένατης Τέχνης και της τενολογίας αποκτούν καλύτερη ποιότητα στην ανάγνωση των ψηφιακών comics τους (και απ’ ότι διάβασα σε σχετικές παρουσιάσεις του iPad, καλύτερο σύστημα ταξινόμησης της συλλογής τους) και μεγαλύτερη ποικιλία σε τίτλους, μιας και η νέα πλατφόρμα αποκτά όλο και περισσότερες εκδοτικές στους υποστηρικτές της, οι άσχετοι με το χώρο αποκτούν μερικές επιπλέον αράδες από ψιλά γράμματα, όταν βρίσκονται στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο για ψώνια. Δίπλα από κάποιους άγνωστους τίτλους θα δουν και την κατηγορία “comic” ή “graphic novel”.

Αυτή τη μέθοδο απέρριψε από την αρχή το PSP, το οποίο είχε από τη πρώτη στιγμή (απ’ όσο γνωρίζω) ένα ξεχωριστό “κουμπί” στο e-shop του, με τον τίτλο comics. Αυτός είναι και ο λόγος που (επίσης απ’ όσο γνωρίζω) οι εκδοτικές του έχουν εμπιστευτεί και με τη μεγαλύτερη συλλογή τίτλων μέχρι σήμερα.

Όπως διαφαίνεται, λοιπόν, (στο δικό μου οπισθοδρομικό σε αυτά τα θέματα κεφάλι, τουλάχιστον) το νέο iPad της Apple φέρνει μια μίνι επανάσταση στο διάβασμα των βιβλίων καθώς διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη και καλύτερη ποιότητα από ένα iPhone ή ένα PSP και είναι πιο μικρό και πρακτικό από ένα netboοk. Επανάσταση στα comics δεν προβλέπω – μάλλον θα παραμείνουν στα ψιλά γράμματα. Θα κερδίσουν, όμως, από όλους αυτούς που δεν έχουν πατήσει ποτέ σε comic shop και μια μέρα, εκεί που θα κάνουν browsing ανάμεσα στα THE NAKED LUNCH και THE TRIAL, ίσως να κάνουν κλικ στο THE SANDMAN, έτσι από περιέργεια – θα περιέχει άλλωστε λιγότερο κόπο και χρήμα από το να πατήσουν στα εν λόγω comic shops.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται η άποψή μου για το θέμα, κι ας μη με ρώτησε κανείς. Αλλά τι διάολο μπορεί να ξέρω εγώ; Είμαι απλά ένας τύπος που ενώ διαβάζει σε χαρτί, γράφει σε οθόνη και δεν έχει ιδέα πώς λειτουργούν όλες αυτές οι πλατφόρμες τη ψηφιακής ανάγνωσης…