Batman: Yesterday and Tomorrow

Πριν από μία εβδομάδα περίπου εγκαινιάστηκε στο Cartoon Art Museum μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με θέμα έναν από τους πιο αγαπημένους ήρωες όλων των εποχών… Ο Batman, σύμφωνα με δηλώσεις αρκετών δημιουργών είναι ο χαρακτήρας που όλοι θέλουν, άλλοι κρυφά και άλλοι πιο φανερά, να σχεδιάσουν ή να γράψουν μια ιστορία για αυτόν. Από την πρώτη του εμφάνιση το 1939 μέχρι και σήμερα, ο “Caped Crusader” της Gotham City έχει αλλάξει διάφορα στιλ ανάλογα με την εποχή και την καλλιτεχνική προσέγγιση του κάθε σχεδιαστή. Αυτή ακριβώς τη διαδρομή επέλεξαν να δείξουν οι επιμελητές της έκθεσης Batman: Yesterday and Tomorrow.

Έξι διαφορετικές προσεγγίσεις του Batman, έξι διαφορετικά στιλ… Από τους Bob Kane και Bill Finger, δημιουργούς του Batman, περνάμε στη χαρακτηριστική γραμμή του Neal Adams και στη συνέχεια στον “Dark Knight” του Frank Miller για να συνεχίσουμε με τον “digitalized” και εντελώς “computerized” Batman του Pepe Moreno. Και για το τέλος, άφησα τον αγαπημένο μου Paul Pope ο οποίος στο BATMAN: YEAR 100 καταφέρνει σχεδιάζοντας τον Batman του μέλλοντος να αποτίσει φόρο τιμής στους δημιουργούς του χαρακτήρα.

Τους “διαφορετικούς” αυτούς Batman έρχεται να συμπληρώσει μια ακόμα πιο διαφορετική προσέγγιση. Στη δεκαετία του ’60 η τηλεοπτική σειρά  Batman με τον Adam West γνώριζε μεγάλη επιτυχία στην Ιαπωνία. Εκείνη ακριβώς την περίοδο το περιοδικό Shonen King κατόρθωσε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα για να δημοσιεύει ιστορίες Batman σε manga. Τις ιστορίες αυτές έγραφε και σχεδίαζε ο Jiro Kuwata, ιστορίες που δεν θα γνωρίζαμε ποτέ αν ο Chip Kidd δεν μας αποκάλυπτε στο βιβλίο του BAT-MANGA! THE SECRET HISTORY F BATMAN IN JAPAN.

Δίπλα λοιπόν στους Bob Kane και Bill Finger, Neal Adams, Frank Miller, Pepe Moreno και Paul Pope έρχεται να προστεθεί ο  Jiro Kuwata δίνοντας και μια χροιά manga στην έκθεση.

Αν βρεθείτε λοιπόν προς San Fransisco μεριά μην παραλείψετε να την επισκεφθείτε, διαφορετικά περιμένετε και ποιός ξέρει, μπορεί να έρθει αυτή να σας επισκεφθεί…