PREVIEWS PICKS (FEB2010): The Green Pages

Για να δούμε τι μας προσφέρει το Previews αυτού του μήνα. Υπάρχουν αρκετά καλούδια στις πράσινες σελίδες και αρκετά… ας πούμε αμφιβόλου ποιότητος.

FRAGGLE ROCK # 1 (Archaia Entertainment LLC, p. 197, $3.95)
Μεγάλο γεγονός! Η Jim Henson Company σε συνεργασία με την Archaia μας καλούν να μπούμε στον καταπληκτικό, κεφάτο, πολύχρωμο και ολότρελο κόσμο του FRAGGLE ROCK. Συγχωρήστε τον κάποιο ενθουσιασμό αλλά η παιδική αυτή σειρά της δεκαετίας του ’80 απέκτησε και έχει ακόμα φανατικούς οπαδούς. Η έκδοση αυτή θα είναι μια ευκαιρία παλιοί και νέοι φίλοι να γνωρίσουμε τον Gobo και την παρέα του.

WILSON (Drawn & Quarterly, p. 249, $21.95)
Το καινούριο graphic novel από τον Daniel Clowes (τι, να τα γράψω όλα τώρα; Καλά. ICE HAVEN, DAVID BORING, EIGHTBALL, GHOST WORLD, LIKE A VELVET GLOVE CAST IN IRON) είναι από μόνο του ένα τεράστιο γεγονός. Με το WILSON έχω την εντύπωση ότι ο μεγάλος δημιουργός δε θα μας απογοητεύσει. Ο Wilson είναι ένας μισάνθρωπος τύπος που έχει αρχίσει να κάνει καραφλίτσα και που αγαπά μόνο το σκύλο του. Όταν ο πατέρας του πεθαίνει, ψάχνει την οικογένειά του και ψάχνεται. Ο Clowes ακολουθεί το single-page gag format και δε διστάζει να πειραματιστεί με διάφορα στυλ.

WEATHERCRAFT (Fantagraphics, p. 256, $19.99)
Καλά από γεγονός σε γεγονός το πάει το Previews του μήνα. Το WEATHERCRAFT είναι το πρώτο graphic novel του Jim Woodring, του δημιουργού του Frank. Ο Frank κάνει μια μικρή εμφάνιση εδώ, αφού πρωταγωνιστής είναι ο Manhog. Θα ξεκινήσει, λοιπόν, ένα ταξίδι αναζητώντας τη φώτιση. Θα τη βρει; Τι έπλασε άραγε το μυαλό του Woodring; Πόσο σουρεαλιστική θα είναι αυτή η ιστορία;

DO ANYTHING VOLUME ONE (Avatar, p. 206, $5.99)
Πρόκειται για τη συλλογή των πρώτων 26 κεφαλαίων από κείμενα του Warren Ellis. Ο γνωστός δημιουργός ξεκίνησε μια σειρά κειμένων ισχυριζόμενος ότι πάνω στο τραπέζι του έχει το κεφάλι του robot Jack Kirby. Ξεκινά έτσι μια πορεία στοχασμού πάνω στον κόσμο των comics.Μια ξεχωριστή ματιά για το Μέσο που σου επιτρέπει να κάνεις οτιδήποτε.

I THOUGHT YOU WOULD BE FUNNIER (Boom!, p.222, $19.99)
Ο New-Yorker cartoonist και νικητής Eisner award, Shannon Wheeler μαζεύει εδώ τα καλύτερα απ’ όσα δεν εκδόθηκαν στο περιοδικό. Μια σειρά ξεκαρδιστικά cartoons, όπως αυτό στο εξώφυλλο.

DUNGEON QUEST (Fantagraphics, p. 257, $12.99)
To DUNGEON QUEST του Joe Daly πήρε το βραβείο Prix special du Jury στο φεστιβάλ της Angouleme. Είναι η ιστορία του Millennium Boy, που μια μέρα παίρνει το hobo stick του, τον ελβετικό σουγιά του και μαζί με τον Steve από τα προάστια ξεκινούν να αναζητήσουν την περιπέτεια. Ενθουσίασε τους κριτές της Angouleme και υπόσχεται να κάνει το ίδιο και για εμάς. Βίαιο και σουρεαλιστικό, ένας συνδυασμός καλός. Ειδικά οι rpgάδες θα την καταβρούν (ή θα τρομάξουν).

BERONA’S HUNDRED YEAR WAR PREVIEW BOOK (ARCHAIA, P. 197, $3.95)
Μια εισαγωγή στον κόσμο του νησιού της Berona όπου ζουν δύο φυλές από χαριτωμένα χνουδωτά πλασματάκια, οι Ele-alta και οι Cropones. Χαριτωμένα; Ξεχάστε το! Μαίνεται μεταξύ τους ένας αβυσσαλέος πόλεμος που βασίζεται στην απληστία και θα στοιχίσει τις ζωές πολλών κατοίκων του νησιού. Λίγο MOUSE GUARD σας ακούγεται; Εμένα με ψήνει, γιατί το προτείνει ο Skottie Young (WONDERFUL WIZARD OF OZ) και γιατί η Archaia έχει πάντα ένα επίπεδο.

COLD SPACE (Boom!, p. 218, $3.99)
Αυτό μπήκε με το σκεπτικό “ποτέ δε ξέρεις”. Είναι ένα πόνημα του Samuel L. Jackson και του Eric Calderon, την ομάδα που πήρε Emmy για το AFRO SAMURAI. Και είπαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο χαρτί με το COLD SPACE.

Ένας κακοποιός, που μοιάζει μαντέψτε σε ποιόν, πέφτει σε έναν άγνωστο πλανήτη, στη μέση πολεμικών συρράξεων. Τρομάζει ο ήρωάς μας; Ποτέ! Αντίθετα το βλέπει σα μια ευκαιρία να βγάλει χρήμα.

Ας βάλω και μια μπουρδίτσα. Όχι την χειρότερη, αν υπολογίσει κανείς την “πολυαναμενόμενη” συλλογή REPUGLICANS και το SARA PALIN ROGUE WARRIOR, με την εν λόγω κυρία σε Wonder Woman μπικίνι. Ιδού, λοιπόν, το…

KILL SHAKESPEARE #1 (IDW, p. 263, $ 3.99)
Δεν ξέρω ούτε έναν από τους συντελεστές, πέρα ίσως από τον ίδιο τον Shakespeare. Στα χνάρια του FABLES – δε το λέω εγώ, οι ίδιοι το ισχυρίζονται – οι ήρωες των έργων του μεγάλου Βάρδου ζωντανεύουν. Όχι στο σανίδι, ζωντανεύουν κανονικά, καλοί με κακούς κτλ. Και ψάχνουν το μάγο William Shakespeare. Πιστεύω ότι αυτή ομάδα θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να κάνει πραγματικότητα τον τίτλο της σειράς. Να σκοτώσει, δηλαδή, τον Shakespeare.

Και τώρα last but not least. Η Top Shelf κάνει αυτό το μήνα αφιέρωμα στη σουηδική comics σκηνή. Σαν αφιέρωμα στο δικό μας Άκη Τριανταφύλλου, στον πρωθυπουργό μας, αλλά και επειδή απλά αξίζουν, ας ρίξουμε μια ματιά.  Από αυτά ξεχώρισα δύο.

THE TROLL KING GN (Top Shelf, p. 296, $14.95)
Με σχέδιο που θυμίζει λίγο WHERE THE WILD THINGS ARE, o Kolbeinn Karlsson (ο οποίος, είδα φωτογραφίες, είναι Βίκινγκ στο πιο χαδιάρικο) δημιουργεί έναν παραμυθένιο κόσμο. Κεντρικό στοιχείο η φύση που βρίσκεται κοντά μας και κρύβει μαγικές και συχνά επικίνδυνες δυνάμεις.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα troll είναι βασικά στη μυθολογία και τη λαϊκή παράδοση των σκανδιναβικών χωρών.

THE 120 DAYS OF SIMON (Top Shelf, p. 296, $14.95)
Ο rapper/cartoonist Simon Gardenfors φεύγει από το σπίτι και ξεκινά ένα ταξίδι. Οι κανόνες απλοί: για 120 μέρες δεν επιτρέπεται να γυρίσει σπίτι του και δεν πρέπει να μείνει στο ίδιο μέρος για πάνω από 2 βράδια. Μια επική ιστορία καθώς ο Simon διασχίζει την Σουηδία. Τα απίθανα που του συνέβησαν πολλά – από το να κοιμηθεί σε καναπέ αγνώστων, μέχρι να θυσιάσει τα εσώρουχά του στο θεό Brage!

Και ας κλείσω με μια εντελώς προσωπική επιθυμία από το τομέα των βιβλίων.

NEIL GAIMAN: INSTRUCTIONS (p. 322, $ 14.99)
Ο αγαπημένος πολλών και εμού προσωπικά Neil Gaiman φτιάχνει ένα βιβλίο-οδηγίες προς “ναυτιλομένους”. Τι θα κάναμε αν βρισκόμασταν ξαφνικά στον κόσμο των παραμυθιών; Το ποίημα αυτό του Gaiman μας ταξιδεύει στον κόσμο των παραμυθιών, των ξωτικών, των νεράιδων και των δράκων. Και σαν κάποια που περιστασιακά μπαίνει στον κόσμο των παραμυθιών, σας λέω ότι ο Gaiman έχει ένα μικρό σπιτάκι εκεί.