PREVIEWS PICKS (FEB10): Manga (και λοιποί συγγενείς)

Αρχίζω να υποπτεύομαι ότι οι (αγαπητοί πάντοτε – βεβαίως, βεβαίως) editors έχουν αρχίσει να ασπάζονται τακτικές της πάλαι ποτέ Γενικής Γραμματείας της Ε.Σ.Σ.Δ. “Ω, γεια σου σύντροφε Μιχαηλίδη. Ξέρεις τι έχεις αναλάβει ε; Previews Picks για τα Manga. Ναι, ναι, ξέρουμε ότι είσαι ενθουσιασμένος που θα υπηρετήσεις επάξια την κομμούνα σύντροφε – δεν χρειάζονται ευχαριστίες”. Εντάξει, σαφώς υπερβάλλω (κατά τι), αλλά η εικόνα αυτή, βγαλμένη σαν από το RED HEAT (ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ, ελληνιστί) – complete με τον Σακαρίδη να φορά καφέ καμπαρτίνα και γούνινο καπελάκι με κάνει να χαμογελώ σαρδόνια από το Σάββατο.

*Ahem*, at any rate, αφού κάναμε και χιουμοράκι at the expense of the Ever-Loving (τώρα που το σκέφτομαι, παίζει άραγε καμιά συγγένεια με τον Mumm-Ra; Ξέρετε, τον Ever-Living…) Editor, ας περάσουμε στα picks για να αποφύγουμε τη μεταστροφή των editors σε τακτικές άλλων πολιτικών σχημάτων.

Καταρχήν κάτι από τον προηγούμενο μήνα που, καθότι manga, δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να αναζητήσετε μέσω PREVIEWS:

KINGYO USED BOOKS VOL. 1 (VIZ)

Συχνά χρειάζεται να διαβάσουμε τα λόγια, να ακούσουμε τις σκέψεις και να χαζέψουμε τις εικόνες κάποιου άλλου για να θυμηθούμε τα όνειρά μας, να βρούμε την έμπνευση, να βρούμε διαφυγή. Έτσι ο κάθε πελάτης του βιβλιοπωλείου Kingyo θα βρει κάτι διαφορετικό ανάμεσα στα ράφια, τις σελίδες και τις αμέτρητες λέξεις που περιμένουν υπομονετικά στο εσωτερικό του. Slice of life + παλαιοβιβλιοπωλείο = win.

Μετά από αυτό, ας δούμε το PREVIEWS αυτού του μήνα:

AVATAR: THE LAST AIRBENDER – THE ART OF THE ANIMATED SERIES HC (Dark Horse, p. 40, $34.99)

Δεδομένων των εξαιρετικών κακών παραγωγών της Nickelodeon τα τελευταία χρόνια, το AVATAR αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα εξαίρεση και ίσως μια από τις λιγοστές επιτυχείς απόπειρες δημιουργίας animation στο ιαπωνικό στυλ και πνεύμα από Αμερικανούς δημιουργούς. Αυτός ο (αρκετά τσιμπημένος) τόμος μαζεύει σε 184 σελίδες σχέδια, storyboards, σχόλια των δημιουργών και πολλά ακόμα, που αποτελούν τη βάση της επιτυχίας της σειράς.

THE ART OF BLADE OF THE IMMORTAL HC (Dark Horse, p. 50, $29.99)

Ο Hiroaki Samura δεν θέλει συστάσεις και οι 160 σελίδες μεγέθους Α4, γεμάτες με το εκπληκτικό painted artwork του δεν θα πρέπει να χρειάζονται ιδιαίτερη παρότρυνση για την απόκτησή τους.

MEGATOKYO VOL. 6 (CMX, p. 122, $10.99)

Ω, ναι, οι δύο αγαπημένοι μας geeks από την άλλη μεριά του Ατλαντικού επιστρέφουν. Έχοντας πλέον μπει στον σχετικό ρυθμό της θεοπάλαβης ζωής του Tokyo, ο Piro και ο Largo έχουν ο καθένας να αντιμετωπίσουν τους δαίμονες, τους έρωτες και το occasional zombie infestation του (nope, no rotting undead here, just lots of mindless Goths – αλλά αυτή τη λέξη χρησιμοποιεί ο δημιουργός). Otaku culture, fanboys, τόνοι από manga, anime και game inside jokes, όπου τα pop είδωλα ελέγχουν κυριολεκτικά τα συναισθήματα της μάζας και τα μαγικά κορίτσια είναι πολύ, πολύ αληθινά, όλα μαζί και πολλά ακόμα σε 240 χορταστικές σελίδες.

POLYPHONICA: CARDINAL CRIMSON VOL. 1 (CMX, p. 123, $9.99)

Βασισμένο στο anime SHIKYOKU SOUKAI POLYPHONICA, το manga αυτό μας μεταφέρει στην Polyphonica, όπου οι άνθρωποι και τα πνεύματα ζουν (ως επί το πλείστον) μαζί αρμονικά, ενώ οι ταλαντούχοι μουσικοί μπορούν να συνθέτουν μαγικές μελωδίες για να δημιουργούν δεσμούς μαζί τους. Έτσι και ο Phoron, o οποίος μπορεί να λησμόνησε την άυλη φίλη που κάλεσε κοντά του ως παιδί, αλλά αυτή δεν τον ξέχασε ποτέ.

COSPLAY FEVER (Ablaze Media, p. 186, $19.95)

Δεδομένης της δημοσιότητας που έχει πάρει το cosplay (και της αυξανόμενης δημοτικότητας της οποίας χαίρει) τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και στη χώρα μας, είναι σίγουρο ότι 256 σελίδες γεμάτες με τα καλύτερα κοστούμια βασισμένα σε anime, manga, games, ταινίες και πάσης άλλης φύσεως popular culture, θα βρουν ενδιαφερόμενους.

THE LAST AIRBENDER MOVIE PREQUEL GN – ZUKO’S STORY (Del Rey Manga, p. 230, $10.99)

Με μεγάλη επιφύλαξη και χάριν πληρότητας, επειδή γενικά η Del Rey δεν συνηθίζει να βγάζει τίτλους αψήφιστα. Το ενδιαφέρον είναι ότι την ταινία θα σκηνοθετήσει ο Shyamalan.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=u1_QiuP12qQ[/youtube]

SONGS TO MAKE YOU SMILE: STORIES FROM THE CREATOR OF FRUITS BASKET TP (Tokyopop, p. 293, $12.99)

Μια συλλογή έντονα shoujo – και υπό μουσική ομπρέλα – ιστοριών της Natsuki Takaya, δημιουργού του FRUITS BASKET. Η πρώτη ενδιαφέρουσα κυκλοφορία της Tokyopop εδώ και καιρό.

APPLE VOL. 4 (Udon Entertainment, p. 299, $34.95)

Ο τέταρτος τόμος του υβριδικού (και πάντοτε ελαφρώς τσιμπημένου) artbook / ανθολογίας που περιέχει δουλειές των κορυφαίων Κορεατών δημιουργών.

I’ LL GIVE IT MY ALL… TOMORROW VOL. 1 (VIZ, p. 301, $12.99)

Αυτή είναι η ιστορία του Shizuo Oguro,  ενός ανθρώπου που δεν ακολούθησε τα όνειρά του και στα 40 παρατάει την ασφαλή – πλην βαρετή – δουλειά του για να γίνει καλλιτέχνης manga, για να γίνει otaku και μέσα από ‘κει να βρει διέξοδο για το πνιγηρό συναίσθημα ότι κάπου, κάποτε έκανε ένα τρομερό λάθος. Είναι η ιστορία της οικογένειας του που πρέπει να τον ανεχτεί και να τον συντηρεί. Είναι η ιστορία καθενός από μας, όταν συνειδητοποιήσει ότι πήρε το παροιμιώδες Αριστερό Μονοπάτι. Το προσωπικό μου pick of the month.

TWIN SPICA VOL. 1 (Vertical Inc., p. 306, $10.95)

Η εκπληκτική, συγκινητική ιστορία ενός κοριτσιού που έβαλε προορισμό τα αστέρια και χάραξε το δρόμο της για αυτά μέσα από σκληρή δουλειά, που θα την οδηγήσει στη Διαστημική Ακαδημία του Tokyo και τη λύση του μυστηρίου που κρύβεται πίσω από τον νεαρό της φίλο με τη μάσκα λιονταριού.

YOTSUBA&! VOL. 8 (Yen Press, p. 307, $10.99)

Τώρα, σοβαρά αυτό θέλει εξήγηση; ΟΚ, λοιπόν… η Yotsuba παρασέρνεται από έναν τυφώνα και έπειτα επισκέπτεται ένα πανηγύρι. There you go.

SPICE AND WOLF VOL. 1 GN (Yen Press, p. 307, $ 12.99)

Κάποτε οι άνθρωποι βρέθηκαν να πεινούν στις ερημιές μιας άγονης γης. Τότε κάλεσαν τον Θεό Λύκο και έκαναν μια συμφωνία μαζί του, αυτοί να τον τιμούν στις γιορτές τους και εκείνος να τους παρέχει μια πλούσια σοδειά. Μα οι άνθρωποι ξεχνούν όσο περνά ο χρόνος και αλλάζουν οι εποχές και τότε ένας μοναχικός έμπορος συναντά ένα κορίτσι με αυτιά λύκου: ένα κορίτσι που γίνεται σύντροφός του σε μια περιπέτεια στον κόσμο του μεσαιωνικού εμπορίου, με αντάλλαγμα μια χούφτα στάρι, την εποχή που οι παλιοί θεοί υποχωρούν μπροστά στη σιδηρά πυγμή της μονοθεϊστικής εκκλησίας.

Τέλος, η Drawn & Quarterly (p. 249) βγάζει νέο printing από τις δουλειές του Yoshihiro Tatsumi, τα PUSH MAN AND OTHER STORIES, ABANDON THE OLD IN TOKYO και GOOD-BYE σε σκληρόδετα, ενώ το A DRIFTING LIFE σε TP.

…και για να κλείσουμε, δυο entries από τις γαλάζιες και λαχανί σελίδες:

ROBOTECH: ZENTRAEDI TACTICAL BATTLEPOD VINYL FIGURE (p. 344, $24.99)

Για να θυμούνται οι παλιοί και να ξεστραβώνονται οι νεότεροι. Respect!

DANTE’S INFERNO: AN ANIMATED EPIC DVD

Το βατόμουρο του μήνα: μια πολλά υποσχόμενη παραγωγή από πλευράς ονομάτων (συντελεστές από το animated HELLBOY, Production I.G., Studio Manglobe, ο σκηνοθέτης του ERGO PROXY, Shukou Murase και πολλοί άλλοι), με κάκιστο σενάριο, σχεδόν μηδενική συνοχή και εξαιρετικά άνισο design στα διάφορα μέρη του. Το τέλος είναι για να πάρει κανείς φόρα και να χτυπήσει το κεφάλι του πάνω στο @#$% του Lucifer.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2A9Jwjl29Mw[/youtube]