TOP 100 OF THE 00s: 60-51

60. SAFE AREA GORAZDE 985-1
Writer/Artist: Joe Sacco
Fantagraphics Books

Ο Joe Sacco ταξίδεψε συνολικά τέσσερις φορές στη πόλη Γκόραζντε της Βοσνίας, το 1995 και 1996, όταν η πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Στο SAFE AREA GORAZDE, ο Sacco έχει καταγράψει τις αφηγήσεις των κατοίκων τις πόλης, καθώς και τον τρόπο ζωής τους, σε μια περίοδο που η ενότητα είχε υποστεί οριστική διάσπαση, εξαιτίας του εθνικιστικού μίσους των Σέρβων.

Οι μαρτυρίες που συλλέγει, παροτρύνουν τον Sacco στη δημιουργία πραγματικά σκληρών εικόνων, ικανές να σοκάρουν βαθύτατα τον αναγνώστη του δυτικού κόσμου που δεν γνωρίζει από πρώτο χέρι την έννοια του πολέμου. Το σοκ αυτό, όμως, δεν είναι αυτοσκοπός, αφού αυτό που στην ουσία καταφέρνει να περάσει είναι η αίσθηση του πόνου και της απώλειας που είχε βιώσει ο καθένας από τους συνεντευξιαζόμενους.

Μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει το έργο αυτό μονόπλευρο, αφού δεν ασχολείται με τις απόψεις τις Σερβικής πλευράς, όμως η ειλικρινής ανθρώπινη πλευρά του συγκινεί και αφοπλίζει.

(Γιώργος Χατζηκωστής)

hitch59.ΤΗΕ AUTHORITY
Writer: Warren Ellis
Artists: Bryan Hitch, Paul Nerry, Laura Depuy
DC Comics (Wildstorm)

Αν έχετε πρόβλημα με την εξουσία, σας υπόσχομαι ότι το THE AUTHORITY θα  διαλύσει αυτή την άποψη. Μια ομάδα υπερηρώων αναλαμβάνει να προστατέψει τον κόσμο, με έναν τρόπο που μόνο ο Warren Ellis αφηγείται. Στην ομάδα ανήκουν ο Appolo, ο βασιλιάς-ήλιος, το έτερον του ήμισυ (σε πολλά επίπεδα) Midnighter, ο οποίος προβλέπει τις κινήσεις του αντιπάλου του, η Swift με φτερά και γαμψώνυχα, ο Jack Hawksmoor που αντλεί δύναμη από τις πόλεις, ο Doctor, πρώην πρεζόνι και νυν σαμάνος της γης, η Engineer που άλλαξε το αίμα της με νανορομπότ. Τελευταία αλλά θεά, η Jenny Sparks, the spirit of the 21st century, που ελέγχει τον ηλεκτρισμό και καπνίζει σα φουγάρο. Καταπληκτική ομάδα με don’t-piss-us-of συμπεριφορά και χαρακτήρες με ενδιαφέρον, που δε καθαρίζουν δρόμους από ψιλοκακοποιούς. Α, όχι, είναι εδώ να σώσουν τον κόσμο, από bad to the bone κακούς. Και το κάνουν με στυλ και γενναίες δόσεις δράσης. Και όλα αυτά με εκπληκτικό σχέδιο.

(Βασιλεία Βαξεβάνη)

58. WIMBLEDON GREENWimbledon Green Seth
Writer/Artist: Seth
Drawn & Quarterly

Το WIMBLEDON GREEN αρέσει στους περισσότερους comic fans, επειδή πραγματεύεται την ιστορία “του μεγαλύτερου συλλέκτη comics στον κόσμο” (κακά τα ψέματα, αρκετοί από εμάς θα ζήλευαν αυτόν τον τίτλο) και μεταξύ των χαρακτήρων που πρωταγωνιστούν στην – δαιδαλώδη μέσα στη φαινομενική απλότητά της – ιστορία, αναγνωρίζουμε τους γύρω μας ή ακόμα και τους εαυτούς μας.

Ή μήπως όχι;

Εντάξει, πολλά από αυτά που σατιρίζει ο Seth στις σελίδες του graphic novel του αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα αναγνωστών και συλλεκτών comics και σίγουρα όλοι έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που μπορούν να φτάσουν σε ακρότητες για το χόμπι- πάθος τους.  Αυτό, όμως, δεν μπορεί να “υποβαθμίσει” τα εμφανέστατα πλεονεκτήματα ενός comic, το οποίο παρά τα όσα πιστεύει για αυτό ο δημιουργός του, δεν είναι “κακοσχεδιασμένο με τραγικό lettering και επιπόλαιο storytelling”, αλλά μάλλον το ακριβώς αντίθετο! Ακόμη και ένα sketchbook exercise από τον Seth παραμένει σκάλες ανώτερο από το 99.9%  των comics που κυκλοφορούν εκεί έξω.

(Δημήτρης Σακαρίδης)

Διαβάστε περισσότερα για το THE WIMBLEDON GREEN

superspy57. SUPER SPY
Writer/Artist: Matt Kindt
Top Shelf

Η κατασκοπεία είχε σε μεγάλο βαθμό την τιμητική της σε κάθε Μέσο που υποστήριζε τις fictional ιστορίες και τα comics δε θα μπορούσαν να λείπουν από αυτά. Η συνεισφορά στο genre του Matt Kindt είναι το SUPER SPY, το οποίο δένει τις ενδιαφέρουσες ιστορίες με τις τεχνοτροπίες που αποτελούν ένα βήμα μπροστά για ολόκληρο το Μέσο.

Αποτελούμενο από μικρές ιστορίες (οι οποίες μοιάζουν άσχετες μεταξύ τους, αλλά συνδέονται κατά την ανάγνωση), το SUPER SPY αποτελεί αρχικά ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα, αφιερωμένο στην κατασκοπεία του Β’ Παγκοσμίου. Με μια δεύτερη ματιά, όμως, καταλαβαίνεις ότι ο Matt Kindt δεν είναι ένας απλός storyteller, αλλά ένας ταλαντούχος δημιουργός με πολλούς άσσους στο μανίκι. Το δυναμικό σχέδιο κρύβει πολλά μυστικά, όπως και τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την ανάγνωση κάθε ιστορίας. Μη σας ξεγελούν οι ρετρό γραμμές του. Το SUPER SPY δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα σύγχρονο αριστούργημα.

(Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

Διαβάστε περισσότερα για το SUPER SPY

all_star_superman_cover56. ALL STAR SUPERMAN
Writer: Grant Morrison
Artist: Frank Quitely
DC Comics

“…the essence of that working class superheroic ideal I mentioned, condensed into a final image of mythic Superman, – our eternal, internal, guiding, selfless, tireless, loving superstar.”

Grant Morrison – interviewed by Newsarama

Το πλέον αρχετυπικό υπερηρωικό origin σε μόλις 4(!) panels – η στενογραφία και ο επικός λυρισμός της προέλευσης του Superman συναντιούνται ιδεωδώς στην αφετηρία του ALL STAR SUPERMAN. Το φινάλε του (βλέπε quote εισαγωγής) κονιορτοποιεί με τον τιτάνιο, υπερβατικό συμβολισμό του κάθε τι το ανόητο, ρηχό και “σκοτεινό” που εδώ και καιρό έχει καταντήσει η πλέον εύκολη πόζα/άλλοθι που αντικαθιστά την έλλειψη φαντασίας στα υπερηρωικά comics. Στο ενδιάμεσο ο αναγνώστης γίνεται αποδέκτης μίας οργιαστικής παρέλασης ιστοριών που αρνούνται τον κυνισμό χωρίς στιγμή να ενδίδουν στην αφέλεια. Κι όλα αυτά μέσα από τη σχεδιαστική ματιά του Frank Quitely: ευρηματική λεπτομέρεια, μνημειώδες ντεκουπάζ, απόδοση γλυπτικής, νεωτερισμός παντρεμένος με αναγεννησιακό κάλλος.

Enjoy.

(Κωνσταντίνος Ιμπλικιάν)

Διαβάστε περισσότερα για το ALL STAR SUPERMAN

a3e9eec7fc246f55. OPTIC NERVE
Writer/Artist: Adrian Tomine
Drawn & Quarterly

Ο  Adrian Tomine  θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς comics της νέας γενιάς. Επηρεασμένος, όπως ο ίδιος δηλώνει, από το LOVE AND ROCKETS των αδερφών Hernandez ξεκίνησε, ενώ ήταν ακόμα στο Γυμνάσιο, να γράφει και να σχεδιάζει μικρές αυτοβιογραφικές ιστορίες. Οι ιστορίες αυτές αποτέλεσαν το υλικό για τα πρώτα του mini comics υπό τον τίτλο OPTIC NERVE ενώ αργότερα κυκλοφόρησαν ως ongoing σειρά από την Drawn & Quarterly.

Οι ιστορίες με τις οποίες καταπιάνεται ο Tomine έχουν έναν κοινό άξονα. Τις διαπροσωπικές σχέσεις, παντός τύπου και τη στάση μας απέναντι σε αυτές. Προσδοκίες, φόβοι, ανασφάλειες και σκέψεις, φιλοσοφικές, αλλά και πιο πρακτικές, συνθέτουν ένα ταξίδι προς την ωριμότητα, τη μοναξιά, τη μελαγχολία, την ευτυχία, τη ρουτίνα ή την αλλαγή που τόσο μας τρομάζει.

Η διαδρομή του OPTIC NERVE φαίνεται να αποτελεί και την προσωπική διαδρομή του Tomine, τόσο από καλλιτεχνικής, όσο και από αφηγηματικής σκοπιάς με αποκορύφωμα τα τεύχη #9-11 ή  SHORTCOMINGS.

(Λήδα Τσενέ)

Διαβάστε περισσότερα για το OPTIC NERVE

54. CURSEShuizenga-curses
Writer/Artist: Kevin Huizenga
Drawn & Quarterly

Κάθε λίγα χρόνια εμφανίζεται στην alternative comics σκηνή ένας δημιουργός, για τον οποίο όλοι σχεδόν συμφωνούν πως ενσαρκώνει το “next big thing”. Κάποτε ήταν ο Chester Brown, μετά ο Dan Clowes, στη συνέχεια ο Chris Ware, ο Seth, ο Craig Thompson…

Τα τελευταία χρόνια, τον τιμητικό μα συνάμα άχαρο αυτό ρόλο έχει αναλάβει ο Kevin Huizenga. Από το πρώτο κιόλας τεύχος του προσωπικού του comic, OR ELSE, κοινό και κριτικοί τον παρακολουθούν στενά, αναλύοντας κάθε δουλειά του και περιμένοντας είτε το “πραγματικά μεγάλο project”, που θα επιβεβαίωνε ότι αυτός είναι ο “chosen one”,  είτε το “πραγματικά μεγάλο ατόπημα” που θα τον απομυθοποιούσε και θα του αφαιρούσε κάθε δικαίωμα στη διαδοχή του θρόνου…

Το πρώτο “μεγάλο project”  είναι το CURSES, η συλλογή που συγκεντρώνει τις ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Glenn Ganges (για πολλούς, εν μέρει alter ego του δημιουργού) από τα OR ELSE #1-3 και όχι μόνο. Το “μεγάλο ατόπημα” μάλλον δεν πρόκειται να έρθει σύντομα.

(Δημήτρης Σακαρίδης)

Διαβάστε περισσότερα για το CURSES

bookcover_fredc53. FRED THE CLOWN
Writer/Artist: Roger Langridge
Hotel Fred Press, Fantagraphics

Η περιγραφή που χρησιμοποιείται συνηθέστερα για τον Fred είναι “The Thinking Man’s Idiot”. O Fred  έχει εξαιρετικά κακή σχέση με το σαπούνι, μονοψήφιο δείκτη ευφυΐας, είναι υπέρμετρα ρομαντικός, ενώ η αναζήτηση του για την αγάπη ή έστω την συμπάθεια μιας γυναίκας στέφεται συνήθως από παταγώδη αποτυχία.

To FRED THE CLOWN έχει τις ρίζες του στο Buster Keaton, τα cartoon του Max  Fleischer, τους Monty Python και αποτελεί άξιο συνεχιστή τους. Ευφυέστατα comics από έναν εξίσου ευφυή δημιουργό που, όχι μόνο γνωρίζει την ιστορία του Μέσου, αλλά και καταλαβαίνει τι το κάνει να λειτουργεί όσο πολύ λίγοι. Ο εξαιρετικός ρυθμός, οι επιτυχημένες καινοτομίες, τα πανέξυπνα layouts και οι ικανότητες στο storytelling κάνουν τον Langridge να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους δημιουργούς.

(Αριστείδης Κώτσης)

52. THE NAME OF THE GAMEname_game_cv_300
Writer/Artist: Will Eisner
DC Comics

Αν είχα ένα ευρώ για κάθε φορά που έχω ακούσει τη φράση “το THE NAME OF THE GAME είναι το λιγότερο αγαπημένο μου graphic novel του Will Eisner”,  θα είχα αρκετά λεφτά για να αγοράσω μια ακόμη κόπια και να την κάνω δώρο σε κάποιον που ίσως να το λατρέψει.  Προσωπικά, το θεωρώ ένα από τα πιο φιλόδοξα και ολοκληρωμένα comics του τεράστιου δημιουργού και αν δεν υπήρχε το THE PLOT, θα έλεγα πως είναι μάλλον το καλύτερο που έκανε στα τελευταία 10 χρόνια της καριέρας του.

Σχεδόν ένας αιώνας Ιστορίας, μέσα από τις μικρές καθημερινές στιγμές των μελών μιας οικογένειας, αλλά και τις μεγάλες δύσκολες αποφάσεις τους, που είναι ικανές να αλλάξουν τη μοίρα των ανθρώπων. Ίντριγκες, δολοπλοκίες, προδοσία, μίσος, αγάπη, φροντίδα, συμπόνια… Οι άνθρωποι είναι, στην πραγματικότητα, ικανοί για πολύ καλύτερα πράγματα απ’ όσο οι ίδιοι και οι συνάνθρωποί τους πιστεύουν. Δυστυχώς, είναι επίσης ικανοί και για πολύ χειρότερα…

(Δημήτρης Σακαρίδης)

top6

51. LITTLE NOTHINGS
Writer/Artist: Lewis Trondheim
NBM/Comicslit

Στα πάσης φύσης αυτοβιογραφικά comics, έχουμε συνηθίσει να είμαστε μάρτυρες, ενώ ο δημιουργός εκθέτει σε κοινή θέα τα σώψυχά του, τις απόψεις του, τις διαστροφές του ή και πολλές φορές την βαρετή πραγματικότητα που βιώνει. Το LITTLE NOTHINGS του Lewis Trondheim, εκ πρώτης όψεως διαφέρει από τα υπόλοιπα comics του είδους, εξαιτίας της εμφάνισης των χαρακτήρων.

Στην πραγματικότητα, όμως, την διαφορά την κάνει το ταλέντο του Trondheim! Αποφασίζει να μην χαριστεί στον εαυτό του, παρουσιάζοντας ό,τι μικρό και ασήμαντο βασανίζει το μυαλό του, έχοντας πάντα αυτοσαρκαστική διάθεση. Στις σελίδες του, δεν θα βρείτε βαρύγδουπες “αλήθειες” σχετικά με την ζωή και την ύπαρξη, καμία ουσιαστική εσωτερική αναζήτηση, παρά μόνο την καταγραφή της πεζής καθημερινότητας του δημιουργού, υπό μορφή ημερολογίου. Το storytelling είναι αλάνθαστο, ενώ το χιούμορ έχει μια φινετσάτη διάθεση, χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές.

Ο συνδυασμός όλων  αυτών των αρετών, δίνει στο LITTLE NOTHINGS το μοναδικό του χαρακτήρα.

(Γιώργος Χατζηκωστής)

Διαβάστε περισσότερα για το LITTLE  NOTHINGS