5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ – V.26

Ο Dan Didio, ο Jim Lee και ο Geoff Johns βρίσκονται στο εξής στο δημιουργικό τιμόνι της DC, ένα web comic για τη σύγχρονη πραγματικότητα στο Ιράν δημοσιεύεται ταυτόχρονα σε επτά γλώσσες, το πιο πρόσφατο trailer της ταινίας KICK ASS ανεβάζει τον πήχυ των προσδοκιών, οι εκδόσεις Μεταίχμιο εγκαινιάζουν νέα σειρά graphic novels, κι όλα αυτά ενώ κάποιοι αναρωτιούνται για το κατά πόσο ήταν εφιαλτικά τα πράγματα στο Marvel Universe εξαιτίας του υπερ-villain, Norman Osborn. Είναι η εβδομαδιαία στήλη 5 Πρόσφατα Νέα που συνοψίζει τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών.

  • 1. O DAN DIDIO ΚΑΙ O JIM LEE ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ ΤΗΣ DC…

…με τον Geoff Johns να αναλαμβάνει καθήκοντα Chief Creative Officer. Από τον Σεπτέμβρη της περασμένης χρονιάς όταν και ο Paul Levitz έπαψε να είναι εκδότης της DC Comics (στο πλαίσιο των αλλαγών που έφερε η αλλαγή της εταιρίας σε DC Entertainment), πολλά ονόματα έπεσαν στο τραπέζι, μέχρι να καταλήξουμε στην επίσημη ανακοίνωση της τριάδας που θα αναλάβει να φέρει ξανά τη DC στην κορυφή των comics εκδοτικών. Την ηγετική ομάδα συμπληρώνουν δύο άτομα ακόμη, ο John Rood ως “EVP, Sales, Marketing and Business Development” και Patrick Caldon ως “EVP, Finance and Administration.” Όλοι τους, θα λογοδοτούν απευθείας στην πρόεδρο Diane Nelson.

Όπως αναμενόταν η είδηση κυριάρχησε έναντι κάθε άλλης που είχε την ατυχία να σκάσει αυτή την εβδομάδα, με απανωτά δημοσιεύματα, συνεντεύξεις και αναλύσεις σε όλα τα comics related sites. Ανεξαρτήτως από το αν ο καθένας από εμάς συμφωνεί ή διαφωνεί με τις επιλογές, και χωρίς να μπαίνουμε σε βαθυστόχαστες αναλύσεις, πιστεύω ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα προφανές συμπέρασμα:  η νέα ηγετική τριάδα (Didio-Lee-Johns) προέρχεται κατά κύριο λόγο από το χώρο της δημιουργίας comics κι όχι από οικονομικά κλιμάκια, γεγονός που αφήνει κάποιες ελπίδες ότι δεν θα υπάρξει στο μέλλον το απόλυτο δημιουργικό ξεπούλημα.

‘Οποιος ανυπομονεί να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες, μπορεί να ξεκινήσει διαβάζοντας τη συνέντευξη των Didio, Lee, Johns και Rood) στο CBR, με κάποιες, πρώτες δεσμεύσεις σχετικά με το τι θα αλλάξει και τι δεν θα αλλάξει με τους νέους τους ρόλους, ενώ δημιουργοί, εκδότες και άνθρωποι των comics (από τον J. Michael Straczynski μέχρι τον Kurt Busiek), τοποθετούνται με αφορμή τη νέα ηγετική ομάδα της DC.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, ο Jim Lee και ο Dan Didio δήλωσαν:

“You can’t just change everything, simply for the sake of change…With our respective experiences and history with DC and our relationships with the world’s best writers and artists, our mission is to reinvent DC Comics to prepare it for the challenges and opportunities in this quickly changing world. With the Co-Publisher structure, it’s going to allow us to be in many places at once, both literally and metaphorically; to better position DC as one of the great creative engines which fuels and defines so much of our world’s Pop Culture while making sure we continue to address and redefine what makes DC’s characters so great.”

 

  • 2. KICK ASS RED BAND TRAILER

Το πιο πρόσφατο trailer της ταινίας KICK ASS (βασισμένης στο ομώνυμο comic των Mark Millar και John Romita, Jr.), δεν είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, οι ενήλικες όμως μπορούμε να το απολαύσουμε γράφοντας την ημερομηνία γέννησής μας. Όχι ότι αυτό προστατεύει ουσιαστικά τους υπόλοιπους, αφού ο καθένας μπορεί να βάλει μια fake ημερομηνία και να το δει, αλλά αν η εταιρία Lionsgate θεωρεί ότι έτσι προστατεύει τους minors, εμάς μας φτάνει και μας περισσεύει. Προσωπικά, μετά από τη θέασή του, η προσμονή μου για την ταινία μεγάλωσε ακόμη περισσότερο, ενώ έχω επίσης να δηλώσω ότι το poster που βλέπετε στα αριστερά, είναι ίσως -κατά τη γνώμη μου- μια από τις καλύτερες αφίσες που έχω δει για κινηματογραφική μεταφορά comic. Κάτι μου λέει ότι στο φετινό Comicdom Con Athens, o John Romita Jr. θα βαρεθεί κατά τη διάρκεια του Q&A να απαντάει σε ερωτήσεις για την ταινία! Και όχι αδικαιολόγητα, αφού λίγες ημέρες μετά θα τη δούμε και στις κινηματογραφικές αίθουσες. Τέρμα όμως η πολυλογία. Δείτε το trailer κι αρχίστε να σβήνετε γραμμούλες μέχρι τις 22 Απριλίου.

  • 3. ZAHRA’S PARADISE – ΕΝΑ WEB COMIC ΣΕ ΕΠΤΑ ΓΛΩΣΣΕΣ

Θέματα κοινωνικά, πολιτικά, αλλά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο σύγχρονο Ιράν. Αυτοί είναι οι άξονες που κινείται το νέο web serial με τίτλο ZAHRA’S PARADISE που ανανεώνεται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, και εμφανίζεται ταυτόχρονα σε επτά γλώσσες: Αγγλικά, Φαρσί, Αραβικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Ολλανδικά. Το πρωτότυπο αυτό project είναι παραγωγή της εκδοτικής First Second σε συνεργασία με την Casterman (στα γαλλικά και τα ολλανδικά), τη Rizzoli Lizard (στα ιταλικά), και τη Norma Editorial (στα ισπανικά). Οι δημιουργοί του comic, Amir και Khalil εμφανίζονται με κωδικά ονόματα, όχι γιατί αυτό τους κάνει να φαίνονται πιο cool, αλλά γιατί έτσι διατηρούν την ανωνυμία τους και κατ΄επέκταση την ασφάλειά τους, απέναντι σε ένα καθεστώς που τα πάει πολύ καλά με τη λογοκρισία, τους διωγμούς και τις εξαφανίσεις. Το ZAHRA’S PARADISE θα εκδοθεί ένα χρόνο μετά το διαδικτυακό ντεμπούτο του, φυσικά από τη First Second.

  • 4. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ GRAPHIC NOVELS ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Παρότι αυτή δεν είναι η παρθενική εμφάνιση της εκδοτικής στο χώρο των comics, η κίνηση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που οι εκδόσεις Μεταίχμιο ανακοινώνουν στο πρόγραμμά τους την κυκλοφορία μεταφρασμένων comics και μάλιστα στο πλασίο συγκεκριμένης σειράς. Αναδημοσιεύουμε από τη λίστα με τις αναμενόμενες κυκλοφορίες της εκδοτικής για τον μήνα Απρίλιο:

Νέα σειρά: Graphic Novels

* Διασκευή σε κόμικς από τον Τιμ Χάμιλτον (Tim Hamilton) του καλτ μυθιστορήματος Φαρενάιτ 451 (Fahrenheit 451) του Ρέι Μπράντμπερι, ο οποίος προλογίζει και την έκδοση. Η συγκεκριμένη διασκευή έχει πάρει διθυραμβικές κριτικές και ο ίδιος ο Μπράντμπερι τη θεωρεί εξαιρετικά πετυχημένη.  (Απρίλιος)

* Che: Η βιογραφία του (Che: A graphic biography). Η ζωή του Che σε κόμικς από δύο σπουδαίους δημιουργούς, τον Σιντ Γιάκομπσον και τον Έρνι Κολόν (Sid Jacobson, Ernie Colon), οι οποίοι έκαναν μεγάλη αίσθηση μεταφέροντας σε κόμικς την 11η Σεπτεμβρίου και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.  (Απρίλιος)

(Ευχαριστίες στη Μυρτώ Τσελέντη που μου υπέδειξε την ανακοίνωση)

  • 5. ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΤΟΝ NORMAN OSBORN;

Όσοι παρακολουθείτε τις εξελίξεις στο Marvel Universe, θα ξέρετε ότι ο Norman Osborn, εκτός από θρυλικός villain του Spider-Man με τη μάσκα του Green Goblin, υπήρξε τον τελευταίο χρόνο κυρίαρχη μορφή κακού σε ένα κόσμο διαλυμένο από τον “εμφύλιο” των ηρώων. Τώρα που όλα τελειώνουν και μπαίνουμε σε μια νέα, φωτεινή εποχή, ένα ευφυές, εύστοχο και καλογραμμένο κείμενο στο blog The Weekly Crisis, έρχεται να θέσει το ερώτημα του πόσο άσχημα και εφιαλτικά ήταν τελικά τα πράγματα υπό τη σκοτεινή κυριαρχία του -κατά τα άλλα σατανικού- Norman Osborn, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο σκύλος μάλλον τελικά γαύγισε περισσότερο από ότι δάγκωσε, συγκρινόμενος ακόμα και με υποτιθέμενα “σκυλιά-φύλακες” όπως ο Nick Fury και ο Tony Stark.