Will Eisner – Η Ζωή Και Το Έργο Ενός Κορυφαίου Των Comics

Ο Will Eisner (1917-2005) είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας “γίγαντας” της sequential art, όρος που εκείνος επινόησε για τα comics. Η καριέρα του ως cartoonist διήρκησε, συνολικά, σχεδόν εβδομήντα χρόνια και απλώνεται σε οκτώ διαφορετικές δεκαετίες. Ακολουθήστε μας σε μια περιήγηση στους σημαντικότερους σταθμούς της συναρπαστικής αυτής πορείας.

1917

Παιδί Εβραίων μεταναστών, ο Will Erwin Eisner γεννιέται στις 6 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη.Τα παιδικά του χρόνια στις φτωχικές συνοικίες της πόλης, θα αποτελούσαν την έμπνευσή του για την πλειοψηφία των graphic novels που θα εξέδιδε πολλά χρόνια αργότερα.

1934

Δημοσιεύονται τα πρώτα σχέδιά του, στην εφημερίδα του σχολείου του, DeWitt Clinton High School στο Bronx.

1936

Λίγο μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο, ο Eisner συμμετέχει στο δεύτερο τεύχος του WOW, WHAT A MAGAZINE! Το εξώφυλλο που βλέπετε είναι και το πρώτο που δημιούργησε ποτέ ο καλλιτέχνης. Tην ίδια χρονιά, ιδρύει μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του Jerry Iger, το Eisner & Iger Studio, έναν οίκο ο οποίος κατά τις απαρχές της βιομηχανίας των comics έχει ως σκοπό την παραγωγή και διάθεση υλικού σε εκδότες. Τότε ξεκινά και το πειρατικό έπος του, HAWKS OF THE SEAS. Μεταξύ των πρώτων χαρακτήρων που δημιουργεί, είναι η Sheena, Queen of the Jungle, ο Dollman, και η ομάδα των Blackhawks. Το εργαστήριο αυτό, θα αποκτούσε μετέπειτα φήμη, καθώς -μεταξύ άλλων- εκεί ήταν που ο Eisner απέρριψε μια “χοντροκομμένη” πρόταση με τον τίτλο SUPERMAN, από δύο νεαρούς δημιουργούς, τους Jerry Siegel και Joe Shuster!

1940

Αφού πρώτα πουλάει στον συνεργάτη του, Jerry Iger, το μερίδιο που είχε στην επιχείρηση, ο Eisner προχωρά στη δημιουργία του πιο διάσημου χαρακτήρα του, του μασκοφόρου πολέμιου του εγκλήματος, Spirit. Στο απόγειο της δημοτικότητας του, ο Spirit εμφανίζεται σε είκοσι μεγάλες κυριακάτικες εφημερίδες, συνολικής κυκλοφορίας πέντε εκατομμυρίων αντιτύπων, κυκλοφορία τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το εμπορικότερο μηνιαίο comic της Αμερικής, την εποχή εκείνη. Παρότι αρχικά ο Eisner είχε δημιουργήσει έναν χαρακτήρα που ήταν ντετέκτιβ και όχι μασκοφόρος, υπέκυψε στις πιέσεις των εκδοτών του, τουλάχιστον να βάλει στον ήρωά του μια μάσκα, καθώς η επιτυχία των Superman και Batman, είχε στρέψει το ενδιαφέρον κοινού και εκδοτών στους ήρωες με στολή. “Η μάσκα και τα γάντια που πρόσθεσα αργότερα στον χαρακτήρα, ήταν οι μεγαλύτερες παραχωρήσεις που ήμουν διατεθειμένος να κάνω” θα δήλωνε αργότερα ο δημιουργός.

1942

Υπηρετεί μέχρι και το 1945, για συνολικά τρία χρόνια στο Πεντάγωνο ως Ανθυπασπιστής, δημιουργώντας αφίσες ενίσχυσης ηθικού και ανοίγοντας τον δρόμο στη χρήση cartoons για εκπαιδευτικούς σκοπούς, με την έκδοση του ARMY MOTORS.

1945

Στα τέλη της χρονιάς, ο Eisner επιστρέφει στο SPIRIT, συνεχίζοντας την δημιουργία του strip, μέχρι και το 1952. Στη δημιουργία του strip συμμετείχαν δύο μετέπειτα σπουδαίοι δημιουργοί, ο Jules Feiffer και ο Wally Wood.

1948

Iδρύει την American Visuals Corporation, μια καλλιτεχνική εταιρία εμπορικού χαρακτήρα που παρήγαγε εκπαιδευτικά comics, cartoons και illustrations για πελάτες όπως το Πρόγραμμα Ευρέσεως Εργασίας της κυβέρνησης των Η.Π.Α., η General Motors, η Baltimore Colts, η New York Telephone και η RCA Records. Η ενασχόλησή του με την American Visuals Corporation καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του, και καθώς είναι πολύ πιο προσοδοφόρα ενασχόληση από τη συνέχιση του Spirit, ο Eisner θα ρίξει όλο το βάρος του στην εταιρία, οι δραστηριότητες της οποίας θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

1963-1964

Δύο reprints ιστοριών του Spirit εμφανίζονται στην ανθολογία τρόμου EERIE, στα #54 και #55, τo 1963. Το κοινό αρχίζει να θυμάται ξανά (ή να γνωρίζει) τον μασκοφόρο ήρωα, κι έτσι ένα χρόνο μετά η Warren Publishing Company, εκδοτική της ανθολογίας, κυκλοφορεί το SPIRIT MAGAZINE με reprints κλασσικών ιστοριών.

1968

Ο Denis Kitchen, ξεκινάει να εκδίδει μέσω της εκδοτικής του Kitchen Sink, υλικό του Eisner αρχής γενομένης από το εξώφυλλο του SNARF #3. To 1978, δέκα χρόνια αργότερα, η Kitchen Sink αγόρασε από τη Warren το SPIRIT MAGAZINE, το οποίο και συνέχισε να κυκλoφορεί μέχρι το 1983. Tο περιοδικό ήταν χωρισμένο σε δύο τμήματα: το Will Eisner Quarterly που φιλοξενούσε κατά κύριο λόγο νέο υλικό από τον Eisner καθώς και ένα sections με Spirit reprints. Ο Eisner δημιούργησε αυτές τις νέεες ιστορίες του Spirit με μια σχετική απροθυμία καθώς έβλεπε τον χαρακτήρα και τις ιστορίες του ως το αποτέλεσμα των δημιουργικών ανησυχιών της νεότητάς του και όχι πλέον του δημιουργικού παρόντος του.

1978

Δημιουργεί το πρώτο επιτυχημένο graphic novel -κάνοντας διάσημο τον όρο- με το πρωτοποριακό, A CONTRACT WITH GOD. Το ημί-αυτοβιογραφικό αυτό graphic novel φέρνει επανάσταση στα comics, εμπνέοντας παγκοσμίως αμέτρητους άλλους συναδέλφους του, να τον μιμηθούν. Στις μέρες μας, τα graphic novels είναι το πιο ταχέως αναπτυσσόμενο είδος λογοτεχνίας στην Αμερική. Σε μια ηλικία, που οι περισσότεροι σύγχρονοί του έχουν αποσυρθεί, ο Eisner δημιουργεί μετά το A CONTRACT WITH GOD, είκοσι επιπλέον graphic novels και εκπαιδευτικά βιβλία, συμπεριλαμβανομένων κλασσικών έργων, όπως τα DROPSIE AVENUE, INVISIBLE PEOPLE, LIFE ON ANOTHER PLANET, MINOR MIRACLES, NEW YORK: THE BIG CITY, THE BUILDING, THE DREAMER, κ.α., παράγοντας σχεδόν έναν τίτλο το χρόνο, μέχρι τον θάνατο του.

1985

1985

Αξιοποιώντας τη γνώση που απέκτησε διδάσκοντας επί σειρά ετών, μαθήματα comic art, στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης ο Eisner εξέδωσε ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά βιβλία σχετικά με το Μέσο, το COMICS AND SEQUENTIAL ART. Πρόκειται για μια ακαδημαϊκού χαρακτήρα προσέγγιση των comics, βασισμένη σε μια σειρά δοκιμίων που πρωτοδημοσιεύτηκαν στο THE SPIRIT MAGAZINE. Δεν πρόκειται για οδηγό εκμάθησης, αλλά για μια σειρά παρουσιάσεων αρχών και μεθόδων που διέπουν το Μέσο. Η έκδοση του 1990 περιελάμβανε δύο ακόμη sections για τη διαδικασία εκτύπωσης και τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη δημιουργία comics. O Eisner έγραψε ένα συνοδευτικό βιβλίο του COMICS AND SEQUENTIAL ART, με τίτλο GRAPHIC STORYTELLING AND VISUAL NARRATIVE, που κυκλοφόρησε το 1996.

1988

Γίνονται θεσμός τα Eisner Awards, από τα πιο αναγνωρισμένου κύρους βραβεία της βιομηχανίας των comics. Τα βραβεία παίρνουν το όνομα τους από αυτόν και παρουσιάζονται ετησίως σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο μεγαλύτερο comics convention της Αμερικής, στο San Diego.

2000

Ξεκινά η ανατύπωση των κλασσικών ιστοριών του Spirit στη σειρά THE SPIRIT ARCHIVES.

2002

Το Μάιο του 2002, το περιοδικό WIZARD χαρακτηρίζει τον Eisner “τον πιο σημαίνοντα καλλιτέχνη comics όλων των εποχών”.

2005

Ο Will Eisner αφήνει την τελευταία του πνοή στις 3 Ιανουαρίου, ύστερα από επιπλοκές σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Η κληρονομιά του παραμένει και θα παραμείνει ζωντανή, όσο η τέχνη των comics, θα εξακολουθεί να προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις με την ξεχωριστή δυναμική της.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο του Will Eisner, μην παραλείψετε να διαβάσετε το εκτενέστατο βιογραφικό του στην ιστοσελίδα willeisner.com.