The “Spirit” of Will Eisner: Comicdom Con Athens 2008

To 2008 η Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο πλαίσιο της τρίτης διοργάνωσης Comicdom Con Athens, είχαν την τιμή να συνεργαστούν με την Denis Kitchen Art Agency και να παρουσιάσουν στο αθηναϊκό κοινό μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο και τη δημιουργική πορεία του Will Eisner.

Εικοσιέξι αυθεντικές σελίδες βγαλμένες από τα πιο γνωστά graphic novels του Eisner, όπως τα DROPSIE AVENUE, NEW YORK: THE BIG CITY και το πολύ γνωστό σε όλους A CONTRACT WITH GOD, καθώς και δεκατέσσερις σελίδες με ήρωα τον Spirit και έντεκα ακόμη έργα από διάφορες περιόδους της καριέρας του, φιλοξενήθηκαν για δύο εβδομάδες στη γκαλερί Γκίκα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Η επιλογή των έργων έγινε με στόχο μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της πολύχρονης πορείας του Will Eisner, που θα βοηθούσε τον καθένα να αντιληφθεί το μεγαλείο της δημιουργικής του εφυϊας.

Ακόμα θυμάμαι τη στιγμή όταν ο Denis Kitchen, ενθουσιασμένος απάντησε θετικά στην πρόκλησή μας για τη φιλοξενία μιας τέτοιας έκθεσης στην Αθήνα. Όπως χαρακτηριστικά μου έγραψε, ” είμαι σίγουρος ότι ο Will θα ήταν ιδιαίτερα υπερήφανος για αυτή την έκθεση των έργων του στην Αθήνα, στην Ελλάδα, στο αναγνωρισμένο λίκνο της δυτικής κουλτούρας και ιδανικών. Είναι χαρά μου να συμμετάσχω σε όλο αυτό και εκ μέρους της χήρας του Will, Ann και του οικογενειακού του κύκλου ευχαριστώ την Comicdom Press και την Ελληνοαμερικανική Ένωση για την ευκαιρία να παρουσιαστεί η δουλειά του Will σε μια πόλη και σε ανθρώπους που θα αγαπούσε”. Η πρόκληση ήταν μεγάλη και για εμάς, καθώς κληθήκαμε να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Η επαφή με τα πρωτότυπα έργα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της έκθεσης ήταν για μένα, και για όσους ήταν εκεί, μια συναρπαστική εμπειρία. Το να κρατάς στα χέρια σου σελίδες ενός τόσο μεγάλου δημιουργού και να μπορείς να παρατηρείς την απόλυτη λεπτομέρεια της σχεδιαστικής του δεινότητας και τεχνοτροπίας σίγουρα σε γεμίζει δέος, σεβασμό, αγωνία, χαρά, ανυπομονησία, άγχος και γενικά ένα πλήθος συναισθημάτων, τα οποία επανέρχονται κάθε φορά που σκέφτεσαι τι κρατάς στα χέρια σου.

Η μεγάλη μας αγωνία ήταν να μπορέσουμε να στήσουμε την έκθεση με τον καλύτερο τρόπο προκειμένου να μοιραστούμε όλα τα παραπάνω και με τους επισκέπτες. Θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους να παρατηρήσουν, να κατανοήσουν, να αντιληφθούν και να εκτιμήσουν- μέσα από αυτή την περιήγηση στο έργο του Eisner- την επίδραση που είχε στην ιστορία του Μέσου των comics και στους μεταγενέστερους δημιουργούς.

Αρκετοί, όπως έχω ξαναπεί, αναρωτιούνται αν τα comics έχουν λόγο ύπαρξης στους τοίχους μιας γκαλερί. Και εγώ η ίδια πολλές φορές στέκομαι διστακτικά απέναντι σε αυτό. Τα comics σίγουρα είναι για να διαβάζονται, αλλά πολλές φορές οι εκθέσεις μπορούν να δημιουργήσουν και μια διαφορετική εμπειρία που να προσεγγίζει και να αναδεικνύει τη γλώσσα των comics και τη δουλειά ορισμένων σημαντικών δημιουργών ως αυτό που πράγματι είναι, ένα ανεξάντλητο παιχνίδι λέξεων και εικόνων, μια διαρκής διερεύνηση της ισορροπίας αυτών των δύο χαρακτηριστικών, μια πρόκληση για ανακάλυψη νέων τρόπων έκφρασης.  Ο Will Eisner υπήρξε πρωτοπόρος, όχι μόνο στο κομμάτι της δημιουργίας, αλλά κυρίως στο κομμάτι αυτής ακριβώς της εξερεύνησης της δυναμικής της 9ης τέχνης.